Dulciurile, placerea nevinovata a tuturor, fac adesea mai mult rau decat bine. Iata care este efectul consumului de dulciuri in mod constant!
Nu spune nimeni ca nu este corect sa te abtii pe deplin de la a consuma dulciuri. O alimentatie echilibrata si sanatoasa trebuie sa contina si dulciuri, dar secretul consta in ce dulciuri alegi sa consumi si in cantitatea ingerata.
In plus, cercetatorii au observat ca dulciurile au din pacate un aport foarte mare de zahar, iar acest aspect este responsabil de crearea unei dependente deloc sanatoase.
Dependenta de dulce se trateaza
Cu siguranta ca numai gandul sau rostirea cuvantului dulce iti da anumiti fiori din cauza faptului ca in dulciuri se gaseste o substanta numita amina care este o alta forma a serotoninei, hormon care iti da o stare de bine. Acest hormon este secretat la nivel cerebral in momentul in care consumi dulciuri.
Astfel se explica senzatia extrem de placuta in momentul in care consumi o prajitura. De aici rezulta si tentatia atat de greu de stapanit atunci cand in fata ochilor iti apare un dulce.
Aspectul prajiturilor sau al ciocolatei, la care se adauga mirosul placut, transmit creierului nevoia de a consuma produsul respectiv, astfel tentatia creste si devine din ce in ce mai greu de stapanit.
Mai ales in perioadele in care te afli la dieta si stii ca iti este „interzis” orice forma de dulce.
Aceasta este una dintre cele mai mari capcane in care cazi de unul singur. Deoarece imediat cum dieta s-a terminat si ai obtinut oarecum niscavai ceva rezultate te vei orpi in primul dulce pe care il consideri drept recompensa.
Si dulcele poate fi sanatos
Pentru a te bucura din plin de toate placerile vietii, pentru a-ti mentine sanatatea si kilogramele sub control trebuie sa aplici o regula foarte simpla si anume ca miscarea iti ofera inclusiv beneficiul ca poti sa mananci orice fel de categorie de alimente atat timp cat exista masura in toate.
Daca alegi sa consumi zilnic o ciocolata vei observa ca te vei confrunta cu un temperament oarecum vulcanic deoarece iti ofera o doza de energie mult prea mare si cantitatea de serotonina iti poate oferi senzatia de nevoie de odihna. Astfel apare un contrast destul de nociv pentru organismul tau.
Nici prajiturile cu multa crema si frisca nu te face mai sensibil sau mai romantic. Mai ales daca e langa acestea ai un consum marit de carbohidrati. In acest caz vei fi expus sa te enervezi mai usor si sa nu ai o energie constanta pe parcursul zilei.
Pentru a tine pofta de dulce sub control este recomandat sa consumi ciocolata neagra cu peste 50% cacao sau cu chilli, in felul acesta vei consuma mai putin si imediat ajunsa in organism va deveni din aliment medicament.
In plus, ciocolata neagra va contribui activ la imbunatatirea circulatiei sangvine aspect ce va favoriza mai ales o mai buna oxigenare a creierului, marind astfel capacitatea de concentrare si vei scapa treptat de dependenta de zahar.
Fereste-te de dulciurile din comert, alege mai bine sa iti prepari in casa o prajitura asupra careia sa ai controlul total astfel in ceea ce priveste cantitatea de zahar folosita.
Nu uita ca si fructele pot inlocui cu brio senzatia de a consuma ceva dulce si bun.
Alege sa fii activ si sa faci cat mai multa miscare, sportul te va ajuta sa scapi de dependenta de dulce, va intari rezistenta organismului, te va ajuta sa capeti si mai multa incredere in sine.
Pastura si polenul. Ce actiuni si indicatii terapeutice au „dulciurile” albinelor
Sursa: clicksanatate.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: