6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Dr. Alexis-Virgil Cochino: „A umbla la imunitate e ca si cum ai incerca sa reglezi centrala de la Cernavoda“

Imunologia este un domeniu inca insuficient explorat si studiat, de aceea este bine sa se evite o suprastimulare, fara ca aceasta sa fie necesara.

Intarirea si stimularea sistemului imunitar sunt termeni care au facut o frumoasa cariera in ultimii ani. Au aparut diverse produse cu formule care de care mai sofisticate, din extracte de plante si alti compusi laudati, iar pe multe dintre ele parintii se grabesc sa le dea copiilor pentru a-i apara de exasperantele raceli.

In mod paradoxal insa, desi promit consolidarea sananatii, aceste produse pot da peste cap functiile de aparare ale organismului. Despre aceste pericole nestiute, dar si despre modul in care functioneaza imunitatea, ne vorbeste dr. Alexis-Virgil Cochino (39 de ani), medic specialist in alergologie si imunologie clinica, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu“, din Bucuresti.

E bine sa le dai copiilor formule pentru intarirea imunitatii?

„E chiar o moda! Si nu este tocmai una buna. In primul rand, pentru ca majoritatea copiilor nu au probleme de imunitate. Adica, nu au un sistem imunitar prea slab, ci doar unul prea putin experimentat, care inca nu s-a intalnit cu cei mai multi microbi din comunitate. Prin urmare, e mai probabil ca atunci cand se vor intalni cu acestia sa faca o boala si astfel sa-si formeze anticorpii, care mai tarziu ii vor apara. E un lucru firesc in copilarie. Problema este ca noi, parintii, ne-am pierdut rabdarea. Din cauza vietii pe care o ducem, nu mai avem rabdare ca o boala sa-si faca parcursul. Noi vrem sa se intample totul de azi pe maine. Avem impresia ca daca putem obtine de azi pe maine un credit sa cumparam o masina, o casa sau o calatorie in Spania sau Hawaii, atunci la fel e si cu imunitatea. Ei, spre marea mirare a multora, nu e deloc asa„, declara Dr. Alexis-Virgil Cochino.

E rau ca oamenii vor sa previna imbolnavirea?

„Sa previna si, daca totusi se intampla, sa dureze asa, o ora, cat au rabdare sa-si auda odrasla tusind. E ceva de genul: Sa faca febra o data, ca mai mult ma apuca disperarea, pentru ca sunt obosit. Daca-mi va face si la 9 seara, si la 2 dimineata 40 de grade, o sa ma sperii ingrozitor, pentru ca oricum sunt anxios si stresat si nu o sa stiu sa fac fata. De aici aplecarea asta foarte ampla a parintilor catre intarirea imunitatii. Problema e ca nimeni nu stie ce fac exact aceste medicamente sau suplimente nutritionale si cum intervin ele la nivelul organismului. Chestiunea cu imunitatea nu e asa de simpla, cum suntem tentati sa credem.

Este foarte greu de explicat, pentru ca nici macar comunitatea stiintifica nu stie decat, probabil, doar unu la mie din ce e de stiut despre imunitate. In termeni de geografie, nici macar nu am aflat ca e Pamantul rotund. Si pe masura ce aflam lucruri, cu atat ne dam seama cat de putin stim, de fapt. Sunt foarte-foarte multe celule, foarte-foarte multe molecule interconectate intre ele in feluri in care noi de abia incepem sa le banuim, nu sa le descoperim si, cu atat mai mult, sa le dovedim. Cand pui o substanta pe o astfel de retea si nu stii ce face, riscul de a inclina balanta intr-o parte sau in alta este foarte mare si lumea are impresia ca daca putin e bun, mai mult e si mai bun.

E ca si cum am cere unui maratonist incepator sa alerge, din prima 42 de km, desi el nu poate inca sa faca asta. Solutia nu este sa-l “biciuim” ca sa ajunga repede la aceasta performanta, ci sa-l lasam sa se antreneze”.

BOLILE AUTOIMUNE, REVERSUL MEDIALIEI

„Eu fac la spital aproape exclusiv imunodeficiente si boli autoimune. Bolile autoimune sunt cele in care sistemul imunitar este prea activ si te ataca. Avem cazuri de boli autoimune grave pentru care nu am putut stabili relatia cauzala, ci doar relatia temporala, ele aparand dupa asa-zisele tratamente pentru imunitate. Acum ca e de la ele, ca nu, nu pot sa bag mana in foc. Probabil ca e bine sa ne gandim la imunitate ca la Armata si Jandarmerie. In caz de razboi, cand suntem atacati din afara, da, ai nevoie sa fii puternic. Ideea e ca daca dupa confruntare forta militara va avea mult prea multa putere, ceea ce va urma va fi o dictatura militara si pentru locuitori nu va fi mai bine, ci mai rau.

Este, asadar, un echilibru foarte fin. Noi avem mecanisme care ne-au facut sa strabatem zeci de mii de ani sau chiar sute de mii de ani ca specie si sa ajungem unde suntem. Fara produse de imunitate, fara masini, fara telefoane. E incredibil cat de bine suntem facuti si incredibil de cat de sistematic ne autodistrugem, apropo de alimentatie si alte tampenii pe care le facem. Chiar credeti ca produse de genul acesta sunt mai performante decat mecanismele naturale care ne-au dezvoltat ca specie sute de mii de ani? Eu personal nu cred. Si in plus, mi se pare periculos, pentru ca nu stim ce fac. E ca si cum eu, care sunt medic si sunt nemultumit ca anul trecut mi-a picat curentul, si nu stiu ce mi s-a stricat in casa, m-as duce la Cernavoda sa reglez reactoarele de acolo, ca sa nu se mai intample chestia asta. Cam acesta e pericolul.”

In cat timp ne putem astepta ca sistemul imunitar al copiilor sa se maturizeze?

„Asta e inca o capcana. Ne gandim la sistemul imunitar ca la un individ. El nu un individ, ci o multime de indivizi si fiecare dintre ei se maturizeaza la varsta lui si in ritmul lui. Nu se maturizeaza toti deodata. La nastere deja avem multe componente ale imunitatii mature. Altele urmeaza sa se dezvolte si sa se matureze. Neutrofilele, de exemplu, la nastere sunt in numar suficient si cu functii asemanatoare celor ale adultului. In ceea ce priveste productia de anticorpi, ea ajunge la nivele rezonabile undeva dupa 6-12 luni la majoritatea copiilor. Exact perioada in care este indicata alaptarea.

Esential este sa lasam lucrurile sa functioneze asa cum au fost proiectate s-o faca.”

1 DIN 5.000 DE COPII ARE IMUNODEFICIENTA

Cum ramane cu vaccinurile? 

„Cu siguranta ca intervin si ele, numai ca haideti sa facem o delimitare. Vaccinurile sunt importante pentru ca ne protejeaza de boli grave, mortale sau care lasa sechele foarte grave. Asa cum spuneam, sistemul imunitar e reprezentat de o multime de indivizi si functioneaza asa: exista cate un individ pentru fiecare treaba, unul singur sau foarte-foarte putini, iar in momentul in care apare o problema, individul respectiv se inmulteste si-si face o trupa care stiu sa faca treaba respectiva. Vaccinul nu face altceva decat sa aduca „specialisti“ pentru o problema. Nu e ca si cum am suprastimula sistemul imunitar. Apoi, aceste lucruri exista in natura. Mai aud: „Aoleu, ati vazut ce-a patit de la vaccinul ala? N-o sa-l fac niciodata!”. Vaccinul este un microb atenuat. Daca cineva avut reactii adverse importante la un microb mai slab, oare cum ar fi facut daca s-ar fi intalnit cu microbul salbatic, care e in deplinatatea fortelor lui? Probabil ca foarte-foarte rau.”

Totusi, ce e de facut atunci cand copii racesc foarte des?

„6-8 raceli pe an sunt normale la copiii de gradinita, in conditiile in care acestia schimba mediul de acasa cu cel din colectivitate. Nu inseamna insa ca, daca un copil este grav bolnav, nu trebuie facut nimic. Sunt copii care, intr-adevar, au deficit al imunitatii. Si noi avem in spital astfel de copii de care avem grija. Ei fac infectii frecvente, severe, cu microbi ciudati, cu durata foarte mare, care au nevoie de fiecare data de antibiotice etc. Dar acestea sunt raritati. Frecventa cumulata a acestor cazuri este de, probabil, 1 la 5.000 de copii.”

In cazul celorlalti, cum e recomandat sa sustinem imunitatea? Le dam ceapa si usturoi?

„Da, dar nu cate 1 kilogram o data. Si nici nu ne putem astepta sa mergem zilnic la Mc Donald’s si sa anulam toate daunele, mancand un catel de usturoi. Ma lasa fara cuvinte reclamele acelea cu „Colonul sau ficatul tau este obosit de prea multa mancare, prea multa bautura etc? Ia cutare, te va detoxifia!“. Nu e oare mai simplu sa mancam si sa bem ce si cat trebuie? Noi stim ce trebuie facut, le avem pe toate in constiinta noastra, doar ca nu o ascultam. Avem un tort, dar ne oprim la o singura felie? Nu prea. Nu mi-e foame, simt ca nu mai pot, dar il mananc pentru ca imi place gustul. Acelasi lucru se intampla si in cazul bauturilor, alcoolice sau nu. Exista dovezi medicale si stim si mecanismele prin care ne fac rau, dar le consumam. Apoi, e in structura noastra sa facem miscare, dar nu facem. Biologic vorbind, suntem niste animale care se misca. Nu e normal ca un animal care se misca sa-l pui intr-o cusca. Ne e mila sa vedem la gradina zoologica lei in cusca si nici nu putem concepe sa punem caiii in tarcuri mici. De ce intelegem ca ei sunt facuti sa alerge, noi, in schimb, ne bagam singuri in cusca, chiar daca e una confortabila? Si asta facem si cu copiii nostri.”

S-a specializat in Marea Britanie Numele: Alexis-Virgil Cochino

Data si locul nasterii: 15 august 1975, Brasov

Starea civila: casatorit, un copil

Studiile si cariera:

  • In 2000 a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.
  • In 2010 devine medic specialist pediatru.
  • In 2012 obtine titlul de doctor in stiinte medicale si specializarea in alergologie si imunologie clinica.
  • Din septembrie 2012 pana in martie 2013 este trust doctor (medic specialist) in cadrul Spitalului „The Great North Children’s Hospital“ din Marea Britanie.
  • Din martie 2013 este medic specialist in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu“, din Bucuresti.

Locuieste in: Bucuresti

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: evz.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole