Ceai hepatic. Afectiunile hepatice includ o mare varietate de boli ale ficatului. Ficatul este situat sub cutia toracica, in partea dreapta a abdomenului, iar fara acest organ nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul.
Stilul nostru de viata agitat si dezechilibrat, consumul de alcool, abuzul de medicamente, toate acestea pot genera diverse boli si afectiuni hepatice. Unele boli ale ficatului se vindeca de la sine, in timp ce altele pot dura perioade lungi de timp si pot duce la aparitia de complicatii.
Simptome
Semnele si simptomele afectiunilor hepatice includ modificarea culorii pielii si a albului ochilor (capata o nuanta galbuie), urina se inchide la culoare, dureri abdominale si marirea in volum a abdomenului, mancarimi ale pielii care nu raspund la tratament, oboseala cronica, lipsa poftei de mancare si senzatia de greata.
Potrivit OMS, ciroza hepatica reprezinta 1,8% din totalul deceselor din Europa, provocand jur de 170.000 de decese pe an.
In sprijinul terapiei afectiunilor hepatice, alaturi de un regim de viata si alimentatie echilibrata, vin si plantele medicinale. Farmacistul Corneliu Constantinescu, ne recomanda in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”, o formula eficienta pentru prepararea ceaiului hepatic.
Plantele recomandate sunt: coaja de crusan, flori de coada-soricelului, frunze de izma, fructe de maces, matase de porumb, radacina de papadie, turita-mare, rostopasca, volbura si sunatoare,
Iata mai jos cum se prepara cel mai eficient ceai hepatic:
Toate plantele enumerate mai sus se maruntesc bine prin rasnita de cafea, se combina si apoi se adauga o lingurita intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10 minute, dupa care se beau cate 2-3 ceaiuri calde pe zi, dintre care unul dimineata pe stomacul gol.
Ceaiul acesta reprezinta o combinatie unica de plante, recomandat pentru protejarea, regenerarea celulelor hepatice, are proprietatea de a mari secretia bilei, usurand si micsorand volumul ficatului, de a calma durerile, mai exact pentru detoxifierea ficatului.
Printre functiunile pe care le are ficatul este si aceea de a inlesni eliminarea fierei (secretia biliara), usurand astfel digestia (mistuirea) grasimilor. Inflamarea vezicei biliare da nastere la o serie de perturbari in organism, printre care si formarea de calculi (pietre) care duc la boala numita litiaza biliara. In acest caz, ficatul se mareste si devine dureros.
Coada-soricelului, datorita uleiului volatil, actioneaza ca bactericid si antiinflamator, iar principiul amar din aceasta planta stimuleaza secretia vezicei biliare si a sucurilor gastrice. In acelasi timp, calmeaza spasmele care provoaca durerea. Sunatoarea are actiunea antiseptica si descongestiva. Fructele de maces si matasea de porumb, pe langa activarea secretei bilei, maresc diureza, eliminand toxinele formate la nivelul ficatului. Turita-mare si papadia completeaza actiunea celorlalte plante, favorizand eliminarea secretiei biliare. Coaja de crusin si volbura maresc contractia muschilor stomacului si ai intestinelor, provocand o usoara purgatie care duce la diminuarea volumului ficatului, prin excitarea bilei. Menta, prin proprietatile sale antiseptice si antispasmodice, reduc inflamatiile si calmeaza colicile hepatice. Rostopasca are aceeasi actiune de a calma durerile.
Contrandicatii ceai hepatic
Sarcina, alaptare, intoleranta la oricare dintre componentele produsului.
Sfat!
Fiind un organ vital, orice semn de imbolnavire trebuie sa te trimita la medic pentru efectuarea unei consultatii si a unui set complet de analize.
Extract de schisandra pentru imbunatatirea memoriei si functiei hepatice
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: