0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Stejarul. Batranul „strajer” al padurii are beneficii nebanuite

Stejarul este un arbore cu ramuri puternice, noduroase, coroana larga si bogata. Scoarta stejarului este de culoare brun-negricioasa, aspra, adanc brazdata, adapostind adesea o micro-fauna activa. Acesta infloreste in luna mai, iar fructul este ghinda.

Stejarul este folosit de multa vreme in scop medicinal pentru proprietatile sale astringente, datorita continutului ridicat in tanin. Scoarta (Cortex Quercus) se intrebuinteaza sub forma de fiertura (2 lingurite la 200 ml apa), in combaterea diareei, avand proprietati antitoxice si antiseptice asupra florei microbiene care a produs deranjamentul stomacal.

Scoarta de stejar se recoltea­za prima­vara sau toamna, de pe ramuri tinere de 2-3 ani. Se fac taieturi circulare, se lasa la uscat. Prepa­ratele din coaja de stejar au proprietati astrin­gente, antiinflamatorii si antiseptice datorita continu­tului bo­gat de acizi, rasini si pectina.

coaja de stejar

Ghin­dele, fructe­le stejarului, sunt considerate adevarate elixire de sanatate, da­torita continutului lor bo­gat in proteine, glucide, tani­nuri, uleiuri grase si amidon. De asemenea, acestea contin si quercitina, o substanta activa cu efect antiin­fla­mator, suprimand inmultirea celulelor tumorale si mai joaca si un rol important in controlarea diabetului.

Din ghinda prajita si macinata se prepara o cafea, care ajuta la normalizarea scaunului in diaree.

ghinde

Stejarul – Remedii cu scoarta de stejar si ghinde:

-Ghindele sunt recomandata in anemii/rahitism. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de ghinde prajite si macina­te la o ceasca cu apa. Se fierb timp de 2 mi­nute, apoi se strecoara si se bea cate 2-3 cesti pe zi.

-Scoarta de stejar este eficienta in gastrita hiperacida, ulcer, diaree, enterite si hemoroizi. Se prepara un decoct din 2 lingurite de scoarta marun­ti­ta la o cana (200 ml) cu apa rece. Se fierbe timp de 20-30 mi­nute. Se administreaza cate 2 cani pe zi, intre mese, de preferat nein­dulcit.

-Scoarta de stejar este utila pentru tratarea hemoroizilor, degeraturilor, trans­piratiei excesive (maini si picioare): decoct din 20-30 g scoarta maruntita la 1 l de apa. Puternic as­tringent. Se fac bai locale.

-Extern, baile de stejar aduc vindecarea in diferite boli de piele, ulceratii, degeraturi, hemoroizi si in transpiratia excesiva a picioarelor si mainilor. Baile de stejar se mai recomanda pentru spalaturi vaginale in leucoree (poala alba). Se prepara un decoct din 2 linguri de scoarta maruntita la o cana (250 ml) cu apa. Se fac doua spalaturi vaginale pe zi, dintre care ultima, seara, inainte de culcare.

-Scoarta de stejar este eficienta in tratarea afectiunilor cavitatii bucale, du­rerilor de dinti, rinofaringitei si faringitei. Se prepara un decoct din 3-4 lingurite de pulbere de scoar­ta la o cana (250 ml) cu apa. In cazul afectiunilor bucale se cla­teste gura cu acest decoct; in cazul degeraturilor se tam­po­nea­za local cu vata inmuiata in decoct; in cazul rinofa­ringita si faringitei se face gargara, de 2-3 ori pe zi, cu decoct la temperatura suportabila.

-Ghindele sunt recomandate in diabetul zaharat. Acestea au rolul de a tine sub control diabetul zaharat. Ghindele se curata de coaja, se coc sau se prajesc si apoi se piseaza. Se administreaza cate o lingurita de pulbere, cu o ora inainte de micul dejun si de cina, timp de o saptamana, dupa care se face pauza de o saptamana. In saptamana cu pauza se masoa­ra gli­cemia, apoi se tine iarasi o sapta­mana de cura, o sap­tamana pauza si apoi se face anali­za sangelui. Aceasta sche­ma de tra­tament trebuie sa dureze 4 saptamani, iar dupa 3 re­prize, concentratia zaha­ru­lui din san­ge se va norma­li­za.

-Ghindele sunt recomandate in afectiunile sistemului digestiv. Peste o lingurita de fructe zdrobite se toarna un pahar de apa fiarta si se lasa la infuzat cateva minute, apoi se strecoara. Se bea cate o jumatate de ceasca, de 3 ori pe zi, timp de 1 luna.

-Ghindele sunt eficiente in afectiunile plamanilor. Acestea se coc in cup­tor, apoi se deco­jesc si se piseaza. Peste 3-4 lingurite din pulbere se toarna 350 ml apa fiarta si se lasa la infuzat. La final, se stre­coara si se administreaza cate o lin­gura, inainte de masa de pranz, timp de 2-3 luni.

Salcia. „Aspirina” naturala care alina durerile

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole