10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Murul. Arbustul tepos, dar nespus de sanatos

Murul este un arbust cu ghimpi ce creste in regiunile de ses si munte, formand hatisuri greu de patruns. Poporul il mai numeste si rug de munte, amura sau mur negru. 

In ultimii ani, reputatia murului ca planta medi­cinala a crescut, frunzele, mugurii si mladitele, dar si fructele sale fiind folosite tot mai mult in scopuri terapeutice.

Murele, fructele sale negre, placute la gust, dulci-acrisoare, sunt bogate in acizi organici si vitamine, fiind considerate un bun intaritor al organismului, usor laxativ in special la copii. Frunzele murului nu sunt nici ele de lepă­dat, fiind foarte bogate în taninuri, flavone, acizi organici, vitamina C, etc.

Murul – Calitatile terapeutice ale frunzelor de mur

Medicina naturista foloseste frunzele pentru efectul lor astringent si tonic, fiind recomandate in tratamentul diareei, la cicatrizarea leziu­nilor la nivelul stomacului si intestinelor, iar sub forma de gargara in inflamatiile gingiilor, gurii si gatului. Ele contin tanin, flavone, acizi organici, vitamina C, etc.

In cazul bolilor aparatului digestiv (gastro-enterite, colite, diaree, colon iritabil), se recomanda administrarea a 3 cani cu ceai pe zi. Acesta se prepara din 1-2 lingurite de frunze la o cesca cu apa clocotita. De asemenea, se poate administra si tinctura din frunze de mur, cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana cu ceai de musetel.

Vezi si: Afacerea de familie a unui preot – mure bio livrate la domiciliu

Pentru gargara se face o fiertura mai concentrata din 2 linguri la o cesca cu apa. Sub forma de cataplasme se foloseste in hemoroizi sau fisuri anale, niar sub forma de irigatii in leucoree.

In obezitate se recomanda ceaiul facut dintr-un amestec de frunze de mur, papadie, pelin, patlagina, coada-soricelului, tintaura si afin.
In cazul afectiunilor aparatului circulator periferic ( varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilara), se beau cate 3 cani de ceai pe zi sau se poate administra cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.

Extern, frunzele de mur se pot folosi in cazul afectiunilor bacteriene si alergice de la nivelul pielii.
Se folosesc pansamente umede reci cu un decoct din frunze de mur. Pentru obtinerea lor se utilizeaza bucati de cearceaf din bumbac spalat si indoit de de mai multe ori, apoi umezit, care se aplica pe regiunea bolnava, fara a se bandaja.

Murul – calitatile terapeutice ale fructelor de mur

Murul contine 7 vitamine (vitamina C, E si aproape tot complexul B), mine­rale si oligoelemente (fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul si fosforul) si derivati ai acidului salicilic (numita si „aspirina de padure”), pigmenti puternici, intre care si resvera­trolul, toate cu efecte antitu­morale si antivirale foarte puternice.

Murele sunt indicate in tratarea anemiei – datorita continutului de fier, consumul de mure ajuta la combaterea anemiei si la mentinerea unui numar ideal de trombocite;

Murele sunt recomandate persoanelor cu diabet. O cantitate de 200 g mure, administrata de-a lungul zilei, ajuta la stabilizarea glicemiei, stimularea pancreasului si stimularea diurezei. De asemenea, pigmentii si vitaminele din mure previn complicatiile vasculare ale diabetului, protejeaza vederea si sistemul nervos.

In urma unui studiu finlandez, arata ca murele sunt un adevarat inamic pentru candidoza digestiva, dar si cea genitala. Aceste fructe negre inhiba dez­voltarea acestui fung si ajuta la eli­mina­rea sa din organism. Se reco­manda o cura de 2 saptamani, timp in care se consuma zilnic un ames­tec din 100 g mure proaspete, 400 g iaurt Bifidus si miere. Acestea se blenduiesc si se consuma pe stomacul gol, in mai multe reprize, ina­intea meselor principale.

Murele sunt un stimulator remarcabil al imunitatii. Acestea contin mari canti­tati de vitamina C, dar si sub­stante care stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar. Se consuma cate 150-300 g mure pe zi, in cure de 12 2 saptamani.

Murele te scapa de febra

– datorita efectelor lor antioxidante, murele ataca bacteriile care provoaca virusuri, dezinfectand organismul;

Mai multe studii au aratat ca murele sunt extrem de bogate in sub­stante cu efect anti-oxidant, motiv pentru care acestea protejeaza organismul de asa-numitii radicali liberi, care produc imbatranirea accelerata a tesuturilor si aparitia dife­ritelor afectiuni specifice varstei a treia. Se recomanda consumul zilnic a 150 g mure, in cure de 1 saptamana.

Murele reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, ajutand in lupta impotriva celulelor canceroase. Includerea acestui fruct in dieta scade riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Murele reprezinta un bun adjuvant in perioada menstruatiei (ciclu menstrual neregulat, dureros sau hemoragie abundenta). Se prepara un ceai de frunze si fructe de mure.

Murele sunt indicate si in tratamentru artritei sau osteoartritei. Acestea au proprietati antiinflamatorii, iar un consum regulat de mure ofera multiple beneficii persoanelor care sufera de afectiuni inflamatorii.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole