5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Crusinul, un bun remediu in constipatiile cronice

Crusinul (Rhamnus frangula) este un arbust care poate fi intalnit in diferite regiuni ale tarii, prin lunci si la marginea padurilor. In unele locuri este denumit crasei, lemn-cainesc, patachina.

De la crusin se foloseste coaja ramurilor si tulpinilor tinere. Proprietatile medicinale ale cojii de crusin se cunosc inca de pe la anul 1300.

Coaja contine principii antrachinonice cu actiune purgativa, care au avantajul, fata de alte purgative de origine vegetala, ca se pot folosi multa vreme fara a produce obisnuinta pentru organism.

Se intrebuinteaza mai ales in constipatiile cronice, sub forma de praf (1—3 g in 24 ore) sau ceai care se prepara astfel: o lingura de coaja maruntita se opareste cu 250 ml apa. Dupa un sfert de ora, se fierbe la foc mic timp de 30 minute. Se strecoara fierbinte, iar ceaiul se bea caldut, seara la culcare. In constipatiile rebele, se repeta doza indicata mai sus, dimineata, pe stomacul gol.

Cantitatea de coaja folosita pentru un ceai este in functie de starea de constipatie a organismului, in cantitate mica are actiune laxativa. Intotdeauna se va incepe cu doze mici, care se vor mari in functie de efectul produs.

Coaja de crusin are proprietatea de a excita bila, marindu-i astfel secretia. Datorita acestei insusiri se recomanda in asociatie cu alte plante, ca anghinarea, cicoarea, papadia, in afectiunile ficatului si mai ales in constipatiile cauzate de insuficienta secretiei biliare.

Bune rezultate da si in obezitate daca se ia in fiecare dimineata cate un varf de cutit de pulbere de coaja de crusin. De asemenea, unii autori ii atribuie si proprietati vermifuge.

Atentie! Chiar daca este considerat unul dintre cele mai puternice laxative naturale, crusinul trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate slabi ogranismului. Principalele simptome ale consumului excesiv sunt: ameteli, oboseala, tulburari ale tranzitului intestinal, crampe intestinale, insomnie, senzatie de uscaciune a gurii, stari de voma si irascibilitate.

Specialistii afirma ca, daca se procedeaza corect, ceaiul de crusin ajuta la hidratarea organismului, la estomparea senzatiei de foame, precum si la diminuarea unor boli, deoarece acestea au efect antioxidant, revigorant, energizant si reduc riscurile aparitiei bolilor respiratorii si cardiace.

2 plante medicinale care ajuta la tonifierea intestinelor

Sursa: „Plante medicinale in apararea sanatatii”, farm. Corneliu Constantinescu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole