12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Inul, planta cu flori albastre si seminte binefacatoare

Inul, aceasta planta cu flori albastre si cu semintele mici si maronii, este printre cele mai vechi plante de cultura de pe pamant, fiind originara din India si China. Acesta se cultiva in tara noastra pentru tulpinile sale din care se scot fibre textile si pentru semintele din care se extrage un ulei gras, utilizat atat in pictura, cat si in medicina.

Semintele de in

Semintele de in (Semen Lini), pe langa uleiul gras mai contin o cantitate insemnata de mucilagii localizate in membrana celulara a epidermei, glicozide ca linamarina si linocinamarina, saruri de potasiu si magneziu. O cantitate de 1-2 linguri de seminte de in intregi, luate in cursul unei zile sau seara la culcare, regleaza constipatiile cele mai rebele, prin actiunea mecanica asupra intestinului. Datorita mucilagiilor, ele au o actiune emolienta in inflamatiile tubului digestiv, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii„.

Inul – Indicatii terapeutice

Inul este recomandat si in cazul colonului iritabil si inflamatiile tubului digestiv. Se consuma cate 2-3 pahare de macerat la rece din seminte de in, pe stomacul gol, inainte de mese. Mucilagiile din semintele de in au un excelent efect antiinflamator.

In gastrita si ulcer gastro-duodenal (faza incipienta), se recomanda maceratul de seminte de in, la care se mai adauga si o lingurita de pulbere de frunze de menta. Se consuma cate 1 litru din acest macerat in loc de apa, iar in perioadele de criza nu se mananca nimic.

seminte de in

Maceratul de in:

O lingura de seminte intregi macerate in 100 ml apa, timp de o jumatate de ora, da o bautura emolienta si racoritoare, care se foloseste in tratarea inflamatiilor intestinale. Unii autori recomanda ceaiul preparat din seminte de in, amestecat cu putina lamaie in litiaza renala (piatra la rinichi) si in inflamatiile vezicii urinare (pentru uz intern se vor folosi numai semintele intregi).

Extern, semintele macinate se folosesc sub forma de cataplasme. Faina de seminte se amesteca cu apa si se fierbe pana devine o pasta. Aceasta pasta se pune intre doua bucati de panza si se aplica pe locul bolnav. Se mentine in permanenta calda, timp de cateva ore. Cataplasma de in calmeaza durerile, ajuta la fluidificarea si evacuarea puroiului din abcese si furuncule. Pentru a se crea o actiune antiseptica, e bine ca la faina de in sa se adauge si flori de musetel pulverizate.

In cistite (inflamatiile basicii urinare) se fac spalaturi calde sau bai cu fiertura din 2-4 linguri de seminte la 500 ml apa.

In arsuri se foloseste uleiul de in amestecat in parti egale cu apa de var. Se pune totul intr-o sticla curata si se agita pana se formeaza un lichid alb-laptos, cu care se unge arsura. Acesta are proprietatea de a calma durerile, de a racori si vindeca rana.

Contraindicatii:

Semintele de in pot incetini rata de absorbtie a medicamentelor orale sau a altor elemente nutritive, daca sunt luate in acelasi timp.

Femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul de seminte de in din cauza continutul de substante care actioneaza precum estrogenii.

Crusinul, un bun remediu in constipatiile cronice

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole