2.1 C
București
joi, decembrie 26, 2024

Leacuri vechi folosite si acum de basarabeni

Exista si acum cateva leacuri populare pe care basarabenii le folosesc cu incredere in anumite afectiuni.

Remediile folosite de ei arata cat de diversa era practica medicala traditionala in trecut si cata incredere aveau batranii in leacurile preparate natural.

Mai jos va vom arata doar o parte din cele mai vechi si eficiente leacuri populare ale basarabenilor:

  • RACEALA

-In cazul in care bolnavul are frisoane, se umple un ciorap cu orez, se incalzeste bine la cuptor si apoi se pune pe talpi. De asemenea, bolnavul trebuie sa manance de mai multe ori pe zi supa de gaina, in care a adaugat si o lingurita de hrean.

-Se amesteca in cantitati egale miere si hrean si se ia din aceasta compozitie cate o lingura de 3 ori pe zi. Acest leac e bun si pentru desfundarea nasului.

-In caz de febra, se pun pe piept, pe burta si pe gleznele bolnavului frunze de varza zdrobite. De asemenea, se face si un masaj la talpi si la incheieturile mainilor cu tinctura obtinuta din ardei iuti tinuti in rachiu. (acest tratament nu le este indicat copiilor).

-Pentru durerile de cap provenite de la raceala/gripa, se pune un galbenus de ou crud pe moalele capului si apoi o compresa cu rachiu.

-Pentru stari gripale si pneumonii, se face frectie pe tot corpul, „de la picioare si pana la ceafa”, cu o alifie care se obtine astfel: se bat bine 2 oua crude cu 250 ml esenta de otet. Amestecul se tine la intuneric pentru 2 saptamani si apoi se amesteca bine cu untura. De asemenea, basarabencele batrane faceau si frectie pe spate cu gaz dublu rafinat, se infasoara apoi bolnavul intr-un cearceaf umed si se acopera bine.

-Pentru durerile de gat, se razuiau cartofi care se stropeau cu otet si se intindeau pe o basma care se lega strans in jurul gatului. Se facea frectie cu otet pe spate si pe maini. Otetul scotea febra si calma durerile gripale. In cazul copiilor, otetul se dilua cu apa.

-Pentru tratarea tusei, se fierb tarate sau porumb boabe, cam 300 g, in 3 l apa, pana cand scade zeama cam la 500 ml. Se strecoara zeama. Separat, se freaca bine 2 galbenusuri cu 2 linguri zahar brun sau zahar brut, pana se formeaza o spuma. Peste aceasta se toarna treptat zeama strecurata in care a fiert graul sau porumbul. Se amesteca pana cand se omogenizeaza bine compozitia care se bea calda, de mai multe ori pe zi.

  • DURERI DE BURTA SI INTOXICATII ALIMENTARE

-Basarabenii pregatesc urmatorul leac: se luau nuci verzi si se taiau in feliute. Peste ele se turna rachiu si se lasa amestecul la intuneric pentru 2 saptamani, agitandu-se de mai multe ori pe zi. Cine avea dureri de burta sau stare de greata dupa o mancare mai grasa, acestia beau cate un paharel din rachiul astfel preparat.

-Pentru dureri de stomac, basarabenii iau un ou crud si il  amesteca bine cu un pahar de rachiu. Dupa ce bea amestecul, nu mai manca nimic timp de cateva ore, cel putin pana la amiaza. Vezi si: Leacuri manastiresti pentru fiere. Una dintre rețete a fost folosită de Arsenie Boca

  • RANI, BUBE si ARSURI

-Pentru tratarea ranilor provocate de taieturi si lovituri, se unge rana cu gaz, apoi se pune deasupra frunza de aloe taiata in doua. Foarte utile erau si compresele cu frunze de patlagina.

-In cazul bubelor dulci, se ardeau boabe de bobi sau fasole si se pisau marunt. Apoi se amestecau cu ulei de floarea-soarelui, masline sau dovleac si se puneau pe locul bolnav.

-Basarabenii preparau o alifie pentru vindecarea ranilor, in felul urmator: 100 ml suc de varza proaspata se amesteca cu 1 lingurita miere si cu 1 lingura rachiu de cereale. Amestecul se pune pe foc si se tine pana cand se apropie de fierbere (fara sa ajunga la punctul de clocot). In alt vas se pun 1 lingura untura, 1 lingurita ceara de albine si 2 linguri germeni de porumb. Se amesteca bine toate pe foc, dar nu se lasa sa fiarba. Se ia apoi de pe foc si se toarna peste acest amestec zeama de varza, cu miere si rachiu. Se amesteca in vas pana cand compozitia se raceste, apoi se pune in cutiute de plastic sau in borcane mai mici si se tine la rece. Se poate pastra timp de 2-3 luni, in loc racoros.

-Pentru arsuri, se pune pe arsura miere si se lasa locul nelegat sau, imediat dupa arsura, se pune un albus de ou sau zeama de varza proaspata. Pentru a nu se forma basici, se pun comprese inmuiate in lapte proaspat sau comprese cu cartofi cruzi rasi. Vezi si: Cu leacurile babesti pentru raceala, la doctor. Care te ajuta si care nu

  • DUREREI DE RINICHI

-In cazul durerilor de rinichi, acestia foloseau grau (5 kg) care se fierbea in vin rosu si se punea apoi intr-un saculet si se leaga la gura. La final, se punea in dreptul rinichilor si se lasa cat mai mult timp acolo.

-Tot pentru aceasta afectiune, basarabenii manancau miez de seminte de bostan crude si consumau ceai din cozi de cirese.

  • REUMATISM

-Pentru reumatism se fac frectii pe locurile dureroase cu gaz in care s-au pus la macerat ramuri de liliac salbatic.

-Se bea mult ceai de coada-soricelului si se masa articulatiile dureroase cu gaz in care s-au macerat timp de 2-3 saptamani flori galbene de calomfir.

  • BOLI DE FICAT

Pentru boli de ficat, acestia amestecau 2 linguri de usturoi pisat cu 2 linguri seminte de mac macinate. Se ungea compozitia obtinuta pe o bucata de paine prajita. si se consuma de 3 ori pe zi cate o felie de paine astfel preparata.

  • DURERE DE DINTI

Pentru dureri de dinti, acestia tineau in gura, pe partea cu dintele care doare, infuzie concentrata de cuisoare si anason.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

sursa foto: munjiu.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole