2 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Cum se framanta cozonacii. Ce spun cele mai pricepute gospodine

Vin sarbatorile si tot mai multe tinere gospodine isi doresc sa realizeze cozonacii si sarmalele acasa. Totusi, pentru retete autentice traditionale, foarte gustoase, exista niste mici secrete de care ar trebui sa tinem cont. Iata cum se framanta cozonacii si care sunt secretele unui cozonac incredibil de gustos.

Cum se framanta cozonacii – sfaturi utile pentru prepararea cozonacului

Un cozonac moale si pufos se face cu faina de calitate, care nu trebuie sa fie proaspat macinata, ci foarte bine uscata. Inainte de a incepe framantarea, faina ar trebui cernuta de 3 ori. Vasele care se vor folosi pentru prepararea cozonacilor trebuie sa fie toate la temperatura camerei.

Ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie proaspete, mai ales drojdia si ouale. La aluatul greu, de cozonac, se vor pune intre 50 si 80 de grame de drojdie buna la 1 kg de faina. Vasele in case se bat ouale trebuie sa fie bine degresate si curate. Galbenusurile, pentru a-si putea pastra culoarea intensa si a da culoarea aurie cozonacului, trebuie frecate bine inainte cu sare si lasate cam 1 ora la temperatura camerei.

Albusurile de ou se vor freca foarte bine cu telul, pana cand se formeaza o spuma compacta si alba. In aceasta spuma se adauga un pic de sare si zahar tos, apoi se freaca din nou bine, energic. Albusul de ou se bate la final, cand este gata de incorporat, deoarece spuma se lasa si cozonacul nu mai iese pufos.

Pentru a va asigura ca aluatul va iesi perfect, in cazul in care nu aveti prea multe oua, se adauga lapte in plus. Laptele se pune in functie de consistenta fainii si este de preferat sa aveti un lapte gras, de tara. Totusi, este bine sa stiti ca, cu cat puneti mai multe ingrediente grele, precum zahar, unt sau oua, cu atat aluatul va creste mai greu. Vezi si: 3 trucuri pentru un cozonac care sa impresioneze invitatii de Sarbatori

Cum se framanta cozonacii – framantarea cozonacului

Framantatul se va face intr-o camera unde este caldura, de preferat bucataria, unde anterior s-a deschis cuptorul pentru incins. Nu deschideti geamul si nu lasati curentul sa circule in camera unde se framanta aluatul de cozonaci. Ingredientele trebuie sa fie calde, la temperatura camerei.

Aluatul de framantat este lipicos la inceput. Inainte de a adauga untul, acesta trebuie topit. Se framanta cozonacul pe masura ce se incorporeaza tot untul in combinatie cu ulei sau untura. Ultimul ingredient este esenta de vanilie sau rom, iar dupa aceea aluatul se bate pana devine foarte elastic. Se poate desprinde de pe vas si arunca inapoi in recipient de cateva ori.

Aluatul de cozonac nu se rupe la framantat, acesta este doar impaturit. Mare grija, cu cat se framanat mai bine si mai mult, cu atat va iesi un alaut pufos. Cozonacii cei mai frumosi sunt cei la care se foloseste la framantat un ingredient important, ulei in amestec cu untura. Consistenta aluatului nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea grea, ci potrivita.

La final, aluatul framantat pentru cozonaci se pune la dospit, timp de o ora sau pana isi dubleaza volumul. Vasul se acopera cu un prosop de bucatarie. Cuptorul trebuie sa fie foarte bine incins, insa cozonacii nu se vor coace la foc mare, caci vor face crusta fara sa fie insa copti pe dinauntru.

Chec cu ciocolata neagra si unt de migdale. Reteta

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole