Acum foarte multi ani, stramosii nostri, cand se imbolnaveau, foloseaseau intreaga padure pe post de farmacie.
Trebuie sa stii ca in aceasta perioada, chiar daca este iarna, padurea ramane vie, iar arborii au o uimitoare putere terapeutica.
Iata mai jos ce remedii din natura foloseau stramosii nostri pe timp de iarna:
BRADUL
Cercetarile arata faptul ca in compozitia acelor de brad exista cantitati impresionante de substante vindecatoare care trateaza o multime de boli.
-Rasina de brad. Pe vremuri, stramosii nostri culegeau rasina de brad de pe trunchiuri si le pastrau in vase de sticla inchise ermetic, pentru a nu se evapora uleiurile eterice. Acestia o foloseau atunci cand se loveau, sangerau sau sufereau de ciocuri la picioare.
In cazul loviturilor, luau rasina, o puneau pe din doua cu seu si o topeau la foc mic, dupa care se lasa la racit. Cu unsoarea obtinuta ungeau zonele afectate si se vindecau imediat.
Atunci cand aveau rani sangerande, puneau rasina in rachiu tare si lasau la dospit, iar cu leacul obtinut se spala rana, care se inchidea si vindeca imediat.
Contra ciocurilor reumatice, acestia luau rasina si o incalzeau bine, dar nu sa arda pielea, apoi o puneau pe zonele afectate si legau bine. Se punea leacul acesta in fiecare zi, vreme de o 1-2 luni.
-Cetinile de brad. Pe timp de iarna, stramosii nostri faceau bai cu cetini de brad pentru a se trata de durerile articulare, insomnie si sensibilitate excesiva la raceli. Acestia marunteau bine cetinile de brad (ramurile cu tot cu ace), dupa care luau 5 maini de planta maruntita si o puneau la macerat, in 2 litri de apa, la temperatura camerei, de dimineata pana seara. La final, preparatul il strecura, iar maceratul rezultat il puneau deoparte. Planta ramasa se punea in alti 2 litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se racea, dupa care se filtra. In final, se combina cele doua preparate si se adaugau in apa din cada. Baia dura 20-30 de minute, dupa care se odihneau la loc calduros. Aceasta procedura o repetau de 1-3 ori pe saptamana.
PINUL
-Cetina de pin. Pe timp de iarna, stramosii nostri foloseau cetina de pin pentru tratarea bolilor respiratorii cronice (bronsita, bronsita astmatiforms si pneumoniile recidivante). Cetina de pin se folosea mai ales sub forma de bai, cate 2-3 bai cu cetini de pin pe saptamana. Acestia marunteau bine cetinile de pin, dupa care luau 5 maini de planta maruntita si le puneau la macerat in 2 litri de apa, timp de 8 ore. La final, o strecura, iar planta ramasa o puneau in alti 2 litri de apa clocotita si o lasau acoperita pana se racea, dupa care o strecoara. La final, se combinau cele doua preparate si se adauga in apa din cada. Aceste bai erau utile si in cazul cistitei acute, durerilor articulare, insomniei si sensibilitatii excesive la raceli.
-Rasina de pin. Se stia, din vremuri stravechi, faptul ca rasina de pini avea calitati antiinfectioase foarte puternice. Intern, stramosii nostri o foloseau contra cistitei, iar extern, acestia foloseau tinctura din rasina de pin pentru vindecarea ranilelor si eczemelor infectioase deoarece avea rol cicatrizant.
Tinctura se prepara 5 linguri de rasina de pin combinate cu o jumatate de pahar de alcool de 90 de grade. Se punea intr-un vas cu capac si se lasa la macerat 5 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi, dupa care se filtra. Se administra cate o lingurita din acest remediu, de 4 ori pe zi, pe langa baile cu cetini de pin.
IENUPARUL
Pe timp de iarna, de la ienupar, stramosii noastri foloseau fructele deoarece rezistau foarte bine iarna.
-Cura cu boabe de ienupar. Pentru activarea sistemului imunitar si pentru vindecarea infectiilor intestinale, aceasta era cea mai buna solutie pentru ca oferea foarte multa vitamina C, vitaminele din grupa B si necesarul de fier si crom. Cura cu boabe de ienupar o faceau progresiv, luand in prima zi o singura boaba, pe care o mestecau bine si apoi o inghiteau. In a doua zi luau 2 boabe si asa mai departe, pana se ajungeu la 15-20 de boabe pe zi, dupa care cantitatea de boabe mancate zilnic se reduceau cu cate o boaba pe zi, pana se ajungea la 0.
-Tinctura de ienupar. Aceasta o foloseau in cazul infectiilor renale (pielita, pielonefrita, nefrita etc.), dar si pentru eliminarea calculilor renali, fiind un diuretic foarte puternic). Pentru prepararea tincturii de ienupar, acestia foloseau 100 g boabe de ienupar si 500 ml alcool de 70-80 de grade. Boabele de ienupar le macinau bine si le adaugau intr-o sticla, peste care varsa 500 ml alcool. Se tinea la macerat 1 saptamana, dupa care filtrau, iar tinctura rezultata o puneau in sticlute mici, inchise la culoare. Consumau cate 4 lingurite de preparat zilnic.
Atentie! Acest tratament nu este recomandat mai mult de 1 luna deorece poate provoca probleme cu rinichii, dar si alte efecte secundare.
SALCIA
Scoarta de salcie este cu siguranta cel mai eficient si folosit medicament din lume, mai ales în sezonul rece. Pe timp de iarna, stramosii nostri ciopleau scoarta salciei de pe ramurile tinere si o preparau sub forma de decoct, infuzie si pulbere.
-Decoctul din scoarta de salcie il foloseau pentru tratarea starilor gripale, diminuand febra, senzatia de vertij, durerile de cap si durerile musculare. Acestia puneau 2 lingurite de pulbere de scoarta uscata si macinata intr-un pahar cu apa si lasau la macerat timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care o strecoar. Extractul obtinut il punea deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare o fierbeau cu inca un pahar de apa, timp de 15 minute, dupa care lasau la racit. La final, combinau cele doua extracte, iar preparatul obtinut se il beau pe parcursul intregii zile.
PLOPUL
De-a lungul timpului, s-a constatat ca mugurii de plop au proprietati antiseptice, antimicotice, astringente, cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, calmante, analgezice, expectorante, diuretice, tonice, diaforetice. Acestia pot fi utilizati sub forma de tinctura, infuzie, pulbere ori unguent, insa cea mai eficienta forma de administrare este tinctura.
Cum faceau tinctura din muguri de plop: mugurii proaspat culesi, ii lasau la uscat, in casa, timp de 1 saptamana, dupa care ii macina pana se obtine ao pulbere fina. Intr-un borcan se adaugau 15 linguri de pulbere, peste care puneau 200 ml de alcool de 90 de grade. Inchideau bine borcanul si lasau la macerat pentru 2 saptamani, agitandu-se zilnic, de mai multe ori pe zi. La final, filtrau, iar tinctura obtinuta o adaugau in sticlute mici, inchise la culoare. Consumau de 4 ori pe zi, cate 50 de picaturi puse pe putina paine uscata sau in miere.
Cele mai bune efecte ale mugurilor de plop s-au constatat, de-a lungul timpului, in afectiunile respiratorii, constituind un real ajutor pentru bolnavii de bronsita, astm bronsic, laringita, dureri de gat si gripa.
Stramosii nostri, obisnuiau sa foloseasca foarte des tinctura din muguri de plop pentru a elimina infectia, reducerea senzatiei de arsura sau usturime la urinare, favorizarea cicatrizarii tesuturilor lezate si inflamate, reducerea febrei, intarirea imunitatii si in tratarea afectiunilor digestive.
-Pentru reducere febrei, intarirea imunitatii, acestia administrau cate 50 de picaturi de tinctura pe o felie de paine uscata, de 5-6 ori pe zi. Tratamentul dura 2 saptamani.
-In cazul afectiunilor digestive, administrau cate 50 picaturi de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cura de 2-3 luni.
-In ulcerul gastric, diaree, colite de fermentatie si de putrefactie, infestare cu Giardia si lipsa poftei de mancare, administrau cate 50-100 picaturi de tinctura, cu care se imbiba bucatele de paine. De asemenea, la fel de eficienta era si cura de 3 saptamani cu pulbere din muguri uscati, cate 3–4 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
CATINA
Fructele de catina reusesc sa ramana pe ramuri, de la primele geruri, si pana in primavara, iar la temeraturi foarte scazute, acestea nu isi pierd capacitatea de germinare, ba mai mult, isi intensifica procesele de sinteza ale vitaminelor.
Stramosii nostri, plecau iarna in cautarea bobitelor de catina pentru a le folosi in tratarea racelilor si a complicatiilor lor, a colitei de putrefactie, a indigestiei si a avitaminozei. Dupa ce le culegeau, acestia le marunteau si le amestecau in proportii egale cu miere, pana se obtinea o pasta bogata in vitamine si minerale. De asemenea, cu uleiul obtinut din coaja fructelor de catina, acestia administrau cate 30-50 de picaturi pe zi contra bolilor aterosclerozei, psoriazisului, eczemelor infectioase si alergice.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: