-2.4 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025

Case izolate cu paie. Ce avantaje si dezavantaje are aceasta solutie naturala de izolatie

Case izolate cu paie. Izolarea naturala a caselor este o necesitate, avand in vedere poluarea mare in care traim zi de zi. Izolarea caselor cu materiale precum polistiren sau vata bazaltica nu este o solutie prea naturala. Chiar daca acestea doua sunt accesibile si nu foarte scumpe, cand vine vorba despre sanatatea casei si a locuitorilor ei, acestea lasa de dorit.

Constructia unei case trebuie sa aiba ca punct de plecare confortul si mentinerea sanatatii, evitand formarea mucegaiului. Izolarea cu paie este o solutie naturala, ieftina si foarte usor de realizat. Totusi, care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de izolatii? Vezi si: Izolarea casei cu materiale naturale. Cat costa si cat de eficiente sunt

Avantajele caselor izolate cu paie

Este o solutie ieftina. O termoizolatie cu paie de minimum 45 de cm poate duce la costuri intre 35-40 lei pe mp, fiind la fel de eficienta ca o izolatie cu polistiren de 20 cm. In plus, o casa izolata cu paie este mult mai eficienta decat o locuinta normala, iar economiile facute se pot ridica pana la 75%.

Totusi, ca aceasta solutie sa fie mai ieftina decat izolarea cu polistiren, de exemplu, este necesar sa va asigurati ca paiele pot fi achizitionate din apropierea casei unde construiti, pentru ca transportul sa nu fie costisitor. In plus, daca se poate ca pamantul de pe terenul unde construiti sa fie exploatat pentru tencuirea peretilor, atunci izolarea va fi una cu adevarat ieftina.

Un alt punct in plus al caselor izolate cu paie este faptul ca montarea este mult mai usor de realizat comparativ cu alte metode.

Un alt avantaj este faptul ca este o metoda mult mai sanatoasa, paiele fiind material ecologic si biodegradabil, care lasa peretii casei sa respire, care nu polueaza si care nu lasa sa apara mucegaiul inauntru. Inainte de a izola cu paie, este nevoie sa va asigurati ca streasina casei este una lata, care acopera cum trebuie peretii.

Umezeala este principalul dusman al paielor, tocmai de aceea este bine sa fiti siguri ca exista suficient spatiu de montare a balotilor pe peretii exteriori.

Alta avantaj al caselor izolate cu paie este consumul mic de energie termica prin capacitatea de izolare termica si fonica excelenta. Balotii de paie retin caldura foarte usor, lasand in acelasi timp aerul sa circule in casa. E bine sa stiti ca paiele nu se aplica langa elemente de metal. Cele mai potrivite sunt cadrele de lemn. Casele sunt calduroase pe timp de iarna si racoroase pe timp de vara, daca termoizolarea s-a facut cum trebuie.

In ceea ce priveste riscurile, riscul de incendiu este egal cu orice alt material de constructie datorat tencuielii si nivelului ridicat de compresie a paietei care reduce oxigenul necesar pentru combustie si pentru propagarea flacarilor. Rezistenta statica a blocurilor de paie este absolut adecvata, mai degraba ele au o elasticitate mai mare comparativ cu cimentul, caramizile sau piatra. In consecinta, ele sunt mai putin periculoase in cazul unui cutremur.

Dezavantajele caselor izolate cu paie

Unul dintre dezavantaje este posibilitatea ca paiele sa putrezeasca, asta daca nu sunt tratate cu solutii speciale.

Un alt dezavantaj este legat de estetica constructiei. Avand in vedere ca izolare cu paie inseamna ingrosarea peretilor, acest lucru nu este pe placul tuturor, insa un design placut ales pentru casa poate acoperi acest defect.

Poate cel mai mare dezavantaj este faptul ca sunt prea putin specialisti la noi in tara care pot executa o constructie din baloti de paie exceptionala, pentru ca beneficiarul sa se poate bucura de toate avantajele acestei metode.

Cat tine o casa de paie?

Nimeni nu stie acest lucru cu certitudine, dar cu siguranta poate dura cel putin un secol, deoarece exista case de paie care au fost construite cu mai mult de o suta de ani in urma si sunt inca in stare perfecta. O balota precomprimata are aceleasi caracteristici ale lemnului. Ca surpriza a casei izolate cu baloti de paie este ca poate arata ca o casa normala de caramida.

Asociatia germana a caselor izolate cu paie a adaptat povestea celor trei purcelusi, dandu-i un sfarsit cu totul si cu totul special. Purcelusul care si-a construit casa din caramida a murit in de frig dupa ce s-a mutat in ea. Al doilea purcelus, care si-a facut casa din lemn a cheltuit mult prea multi bani pentru a o ridica. Cel de-al treilea purcelus, care si-a construit casa din paie a constatat ca este foarte ieftina si ca acest tip de casa ofera temperaturi confortabile, asadar el a fost cel mai fericit dintre toti.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Surse: www.casenaturale.ro, www.izolatiacasei.ro

Sursa foto: www.thelaststraw.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole