Muraturile nu trebuie sa lipseasca de pe mesele romanilor pe timpul iernii. Nicio reteta nu este mai buna ca cea de la mama sau bunica de acasa. Daca vrei sa incerci anul acesta sa pui muraturi, iata 3 retete de muraturi asortate la borcan excelente pentru sarbatori.
1 – Retete de muraturi asortate la borcan – rapid si foarte simplu
Ca ingrediente aveti nevoie de:
- gogonele
- conopida
- pepeni verzi mici
- gogosari
- bucati taiate de morcov
- bucati taiate de hrean
- marar uscat
- frunze de telina
- condimente pentru muraturi
- sare grunjoasa neiodata
- zahar sau miere
Mod de preparare. Gogosarii se taie pe sfert, conopida se desface buchetele mici, gogonelele si pepenii mici se pastreaza la fel. Morcovii si hreanul se taie fasii subtiri. Se prepara apoi saramura, din 2 litri de apa, 2 linguri de sare grunjoasa (1 lingura la 1 litru de apa) si 2 lingurite de zahar. Saramura se lasa pe foc pana la punctul de fierbere, apoi se lasa la racit 15 minute.
Intre timp se pun muraturile in borcan si se aranjeaza frumos. Se pune mai intai mararul pe fundul borcanului, apoi condimentele: foi de dafin, boabe de piper, de mustar si de marar. Tot pe fundul borcanului se pun si cateva dintre betele de hrean. Se pun apoi gogosarii taiati, gogonele mai mici, conopida (care se strecoara in locurile mici ramase neumplute), morcovii bete si hrean se pun pe marginea borcanului. Se pun apoi si frunze de telina, iar deasupra se pun pepenii mici. Se mai completeaza cu conopida la final si gogosari cat mai incap. Deasupra, in locurile ramase se mai pun morcov si condimente.
La sfarsit se pune saramura pana cand muraturile sunt complet acoperite. Se pune capacul la borcan, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se pastreaza in pivnita sau camara. Intr-o luna aproximativ sunt gata. Pofta buna!
2 – Retete de muraturi asortate la borcan – reteta ca la mama acasa
Ingrediente necesare:
- varza frunze
- sfecla rosie
- castraveti
- gogonele
- gogosari
- conopida
- marar uscat bete
- buchetele de cimbru uscat
- ceapa
- usturoi
- ardei iute
- frunze de telina
- frunze de visin
- frunze de dafin
- piper boabe
- sare grunjoasa neiodata
- boabe de mustar
- boabe de ienibahar
Mod de preparare. Legumele se curata si se spala foarte bine, apoi se lasa la scurs. Ceapa se taie pestisor, iar usturoiul se curata. Hreanul se taie in bete. Pe fundul borcanului se pun: cateva frunze de telina, un strat de legume, apoi ramurele de cimbru, mararul uscat, 2-3 catei de usturoi, cateva felii de ceapa taiata, 2-3 ardei iuti si cateva bete de hrean.
Apoi, alternativ, se pun legume si restul de condimente, frunzele de visin, de dafin, boabele de mustar si ienibahar. Ardeiul iute si hreanul mentin muraturile tari, asadar nu este o problema daca exagerati cu ele. In functie de greutatea borcanului se face saramura, la care se adauga 1 lingura de sare grunjoasa neiodata la litru de apa si cateva boabe de piper. Dupa ce se raceste saramura se toarna peste muraturi. La final se pun bete de hrean pentru a nu permite legumelor sa se ridice deasupra lichidului. Se pune capacul si se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se duce intr-un loc racoros. Vezi si: Zeama de muraturi. Bea acest leac si vei constata incredibilele efecte pe care le are asupra organismului
3 – Retete de muraturi asortate la borcan – reteta eficienta si rapida
Aveti nevoie de:
- gogonele
- castraveti
- gogosari sau ardei
- morcov
- hrean
- ardei iute
- boabe de struguri
- varza alba
- conopida
- 2 catei de usturoi
- hrean
- marar uscat
- ramurele cimbru
Mod de preparare. Se face saramura folosind 25 de grame de sare grunjoasa la litru de apa si 2 linguri de otet alimentar de 9 grade. Apoi se pregatesc legumele: varza se taie felii mai mari, gogonelele mici se lasa asa, daca sunt mari, se taie la jumatate, castraveti se lasa intregi si se spala bine, morcovii se taie rondele ondulate, hreanul se taie in tije, conopida se desface in buchete mici, boabele de struguri se spala si se desprind de pe ciorchine.
La fundul borcanului se pun ramurele de cimbru si marar, dar si cateva fasii de hrean. Apoi, se asaza cat mai bine legumele, printre care se strecoara usturoi, ardei iuti si boabele de struguri, precum si tijele de hrean. Deasupra se pun tijele de marar si cimbru, care se indeasa in asa fel incat sa nu iasa legumele.
Saramura se lasa la fiert 2-3 clocote, apoi se raceste pentru 10 minute. Se toarna in borcan sau borcane cu polonicul, se ermetizeaza si se pun la pastrat.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: