Cei care doresc sa isi faca niste provizii care sa nu dea batai mari de cap cu inlocuirea constanta, trebuie sa stie ca exista numeroase alimente cu termen de valabilitate foarte mare, dar si alimente care pot fi consumate chiar daca pe ambalaj arata ca au expirat.
Enunturile gen „a se consuma inainte de …“ sau „expira la…“ indică data pana la care alimentele pot fi consumate fara riscuri pentru sanatate, insa e exista totusi o oarecare flexibilitate pentru anumite preparate. De exemplu, iaurtul poate fi consumat chiar si la o saptamana după data expirarii, cu conditia ca ambalajul lui sa fie bine inchis si sa fi fost pastrat la rece.
Iaurtul – iaurtul natural este folosit pentru pastrarea carnii deoarece continutul sau de acid distruge bacteriile. Acesta se strica doar daca este expus diverselor vase nespalate sau daca iti bagi degetele in el. Pana in momentul in care incepe sa-si schimbe culoarea si sa mucegaiasca, nu trebuie sa tinem cont de termenul de valabilitate.
Mierea – trebuie sa stii ca mierea naturala nu expira niciodata, desi aceasta incepe sa se cristalizeze. Pusa in apa calduta vei obtine o miere delicioasa ce poate fi consumata fara probleme. De regula, mierea isi pastreaza consistenta timp de 1 an, dupa aceea isi pierde din gust.
Sarea si zaharul – nu are termen de valablitate, atata timp cat sunt pastrate in recipiente inchise etans.
Vinul – aceasta bautura nu are termen de valabilitate, ba mai mult, vinul devine mai bun cu trecerea timpului, insa conditia este sa fie pastrat corespunzator pentru a nu fermenta. De asemenea, alcoolul
nu expira niciodata, mai ales cele cu o concentratie de minim 40%, nu berea.
Ciocolata neagra – poate fi consumata si dupa 2-3 ani.
Fasolea – aceasta are un termen de valabilitate aproape nelimitat, daca este depozitata corespunzător (inchisa etana, intr-un loc racoros si intunecat). Singurul dezavantaj este acela ca trebuie tinuta mai mult la inmuiat si fiert.
Orezul – orezul nu expira niciodata, daca este vorba de orez alb, in schimb cel brun, o data deschis, poate fi pregatit in cel mult 6 luni.
Pastele fainoase – se incadreaza si ele in lista alimentelor care nu expira. Acestea se depoziteaza in ambalajul original sau recipiente inchise etans si se pot folosi fara probleme.
Curmalele – acestea pot fi pastrate la frigider aproximativ 7 luni, iar in congelator chiar si 1 an.
Dulceata si gemurile – atata timp cat borcanul este inchis etans, acestea pot rezista o vesnicie. Odata deschis, acesta este valabil pana cand mucegaieste.
Legumele la conserva – in general, acestea au un termen de valabilitate mai indelungat decat oricare alte produse, pastrandu-si valabilitatea pe o perioada de 1 – 1,5 ani, iar legumele cu o aciditate redusa se pot pastra si mai mult, intre 2-5 ani.
Iata mai jos cum recunosti alimentele expirate:
-ou: albusul opac, galbenusul se sparge usor, urme maronii vizibile in albus;
-lapte: gust acru, amar, ranced, se coaguleaza la incalzire;
-branzeturi: pete galbui, culoare usor cenusie, textura cauciucoasa ori sfăramicioasa, gust ranced ori amar;
-carne: suprafata terna, vascoasa, culoare usor cenusie, raman urme la apasarea degetului.
Iata mai jos alimentele cu termen de valabilitate mic:
Ouale – acestea sunt proaspete doar in primele 9 zile, iar dupa aceasta perioada vor necesita un timp de preparare mai indelungat. De asemenea, trebuie sa stii ca exista si situatii in care termenul de valabilitate la oua este modificat in functie de sezon. Din aprilie si pana in septembrie, ouale au valabilitate doar 10 zile, iar in sezonul rece, daca sunt pastrate la frigider, ouale au valabilitate 20 de zile. Poti testa ouale astfel: pui un ou intr-un bol cu apa si daca pluteste insemna ca s-a stricat – daca se scufunda inseamna ca e bun.
Mezelurile feliate – acestea pot fi consumate fara nicio problema in termen de 2 zile, in schimb carnea tocata trebuie preparata si consumata in ziua in care ai si cumparat-o.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: