Exista plante medicinale mai putin cunoscute care pot fi medicamente excelente pentru sanatatea noastra. Una dintre ele este si sovarful.
Sovarful (Origanum vulgare) este o planta ce creste din abundenta in zonele de munte si de dealuri inalte (foarte raspandita in Carpati). Intreaga planta are miros aromatic caracteristic, iar gustul este amar.
Dacii foloseau aceasta planta atat ca remediu pentru sanatate, cat si la vopsit. Succesul plantei era legat de faptul ca vindeca sifilisul si ca aplicata pe „buba neagra” (frunze crude sau uscate si amestecate cu seu de oaie), o vindeca intr-un timp foarte scurt.
Compozitia plantei:
Sovarful este bogat in uleiuri eterice – timol, carvacrol, cimol – si saruri minerale. Aceasta planta are calitati antibacteriene si antimicotice puternice, fiind un antibiotic natural care creste imunitatea si energizeaza intreg organismul.
Iata mai jos ce actiuni terapeutice:
Datorita uleiului volatil are actiune antispastica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si mai ales asupra centrilor respiratori, antiseptica, stomahica; produce o usoara dilatatie a bronhiilor.
Intrebuintari:
Infuzie 1-2 % (3 pahare de ceai pe zi) se da ca antispasmodic in tusea convulsiva, traheite si bronsite si in unele afectiuni stomacale (gastrite acide).
Tratamente cu sovarf:
- Sovarful este eficient in afectiunile stomacale (colitele de fermentatie, gastritele hipoacide, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea). Intr-un pahar de apa clocotita se pun 2 lingurite de planta maruntita (planta verde se toaca marunt, iar cea uscata se rasneste). Se acopera, se infuzeaza pentru 10 minute si apoi se strecoara. Inainte de fiecare masa, se iau 100 ml (4 linguri) de infuzie;
- Sovarful este indicat in afectiunile tubului digestiv. Un varf de cutit din praf de Sovarf se tine sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite cu putina apa. Se beau 1-3 cani de infuzie sau apa in care se dizolva sucul stors din planta verde (o lingura la un pahar de apa).
- In caz de colici renale, se administreaza infuzie de sovarf. 2 lingurite de frunze uscate de sovarf se oparesc in 500 ml de apa. Se beau 3 cani de infuzie pe zi, inainte sau intre mese.
- Sovarful este recomandat in astm, bronsite, stari gripale, traheite si tuse convulsiva. Se amesteca 2 linguri de sovarf, 4 linguri de podbal si 4 linguri de fructe sau frunze (uscate) de fragi sau zmeura si 2 linguri de radacina de nalba-mare. Se infuzeaza 4 lingurite de amestec in 500 ml de apa fierbinte. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, intre mese. Fiecare inghititura se tine in gura 10 minute, inainte de a fi inghitita.
- In starile gripale, se amesteca in cantitati egale sovarf, muguri depin, frunze de patlagina si frunze de podbal. O lingurita din acest amestec se infuzeaza in 250 ml de apa clocotita, timp de 30 minute. Se beau cate 200 ml de ceai, in fiecare zi, vreme de 1 saptamana.
- Sovarful arte afect sedativ, calmand sistemul nervos. Planta se fierbe in lapte dulce. Pentru a pastra si vitaminele din lapte si uleiul din planta, putem prepara un macerat la rece, din 2 linguri de Sovarf si 400 ml lapte rece, care se bea in timpul zilei. In caz de nevroze, se fac bai sau frectii cu 50 g de planta fiarta in 10 l de apa. Inainte de culcare, se face o baie totala sau locala, la temperatura corpului.
- Sovarful este recomandat in dereglarile ginecologice (fibrom uterin, chisturi ovariene, leucoree, intern, dar si extern, pentru spalaturi vaginale). Vindecatorii batrani ne-au lasat indicatii stricte despre folosirea Sovarfului. Se spune ca planta se numea „iarba mamei”, ca sa fie folosita numai de femei mature, care au copii. 2 linguri de planta uscata, amestecata cu 300 ml de apa fierbinte, se tin pe baie de aburi sau in termos, timp de 15 minute, apoi se racesc la temperatura camerei, timp de 45 minute. Dupa strecurare, se adauga apa fiarta pana la volumul initial. Se bea lichidul cald, cate 150 ml, de doua ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Atentie! Fetelor si femeilor insarcinate le este interzisa categoric folosirea plantei pentru a nu deregleze ciclul menstrual sau sa nu fie provocat avortul.
- Sovarful are efecte uimitiare in afectiunile dermatologice. Frunzele crude sau uscate de sovarf, amestecate cu osanza topita sau unt, se aplica pe arsuri, eczeme, rani si furuncule. De asemenea, sovarful are actiune tonica si asupra pielii, de aceea putem sa preparam o infuzie sau un macerat la rece, din 3 linguri de flori si frunze in 300 ml de apa si s-o folosim pentru comprese faciale.
10 condimente sanatoase care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria ta
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Sovarful, o planta uitata. Un leac „ratacit” prin munti […]