Plantele medicinale vor fi intotdeauna un remediu de nadejde si la indemana oricui datorita actiunilor terapeutice. Valoarea terapeutica a acestor plante are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active, si actiunea lor farmacodinamica pe care o au asupra elementelor reactive ale organismului.
In ultimul deceniu, au inceput sa apara din ce in ce mai multe cercetari si investitii in zona plantelor medicinale. Dintre cele mai utilizate plante in medicina naturista vom vorbi astazi despre galbenele si musetel.
Sanatate cu flori de musetel
Musetelul este o planta medicinala care se afla in prima linie a plantelor medicinale care intaresc sistemul de protectie al organismului. De asemenea, cercetarile biochimistilor contemporani au dmonstrat ca musetelul este un imbatabil amestec de substante imuno-stimulatoare.
Aceasta planta creste pretutindeni, pe marginea drumurilor si pe langa case. Florile de musetel sunt cele care se folosesc in medicina naturista sub forma de ceaiuri sau tincturi.
Substantele active din musetel sunt asimilate foarte usor de organism, iar proprietatile antibacteriene si antifungice sunt concentrate in uleiuri volatile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Vezi Uleiul de musetel. Cum se prepara si ce efecte terapeutice are si Efectele ceaiului de musetel
Ceaiul de musetel este cunoscut pentru calitatile sale antiseptice si bactericide, dar poate fi folosit si pentru calmarea spasmelor muschilor stomacului provocate de gastrite. De asemenea, poate fi folosit si in tratarea abceselor dentare, gingivitelor, hemoroizilor, conjunctivitei, durerilor de gat, gripei, durerilor menstruale, reumatismului sau sinuzitelor.
Pentru o eficienta si mai rapida, florile de musetel pot fi folosite in amestec cu alte plante medicinale, printre care coada-soricelului, pelinul, menta sau sunatoarea. Ceaiul obtinut dintr-un astfel de amestec se recomanda in tratarea gastritelor si enteritelor.
Cercetarile au dovedit ca florile de musetel sitate, sunt mai active decat florile intregi. Aceasta se datoreaza faptului ca celulele cu ulei volatil continand azulen sunt fixate numai pe aceste mici floricele, care se desprind de pe receptacul in timpul sitarii capitulului floral. De asemenea, continutul in flavone este mai ridicat in florile tubuloase decat in cele intregi.
Pentru prepararea ceaiului de musetel aveti nevoie de: 150 g flori de musetel la 500 ml apa. Daca optati pentru amestecul mai multor plante medicinale, folositi un amestec de aproximativ 200 g la 500 ml apa. Musetelul si produsele naturiste din aceasta planta pot fi consumate cu incredere si in cantitati mari deoarece nu au reactii adverse asupra organismului.
Sanatate cu flori de galbenele
In ultimii ani s-au descoperit numeroase calitati ale acestei plante, si anume cresterea mecanismului nespecific de aparare al organismului si de crestere a imunitatii.
Aceste plante medicinale sunt recomandate sub forma de ceaiuri si infuzii in tratarea acneei, inflamatiilor colului, ulcerului gastric si duodenal, cancerului de piele (in aceasta situatie este recomandata tinctura sau alifia de galbenele), micozei, osteoporozei, bolilor de ficat, icterului infectios, arsurilor si degeraturilor.
Ceaiul de galbenele este recunoscut pentru calitatile sale terapeutice asupra intaririi imunitatii si reglarii functiilor metabolismului. Poate fi folosit cu incredere de femeile care au dureri in timpul menstruatiei. Tot in aceasta situatie sunt recomandate compresele cu ceai de galbenele.
Infuzia sau ceaiul de galbenele se prepara din 2 lingurite de floare uscata la 250 de ml de apa. Florile se adauga peste apa clocotita, iar ceaiul obtinut se lasa acoperit 15-20 de minute, dupa care se filtreaza.
Crema de galbenele este un alt tratament naturist ce poate fi folosit in vindecarea bolilor de piele. Aceasta are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta (fiind foarte buna in tratarea eczemelor, hemoroizilor si a acneei). Crema de galbenele, folosita si de catre stramosii nostri, ajuta si la calmarea pielii iritate, crapate, uscate, aceasta hranind-o si restabilindu-i elasticitatea si luminozitatea pielii.
Citeste si:
Bai cu ceai de musetel pentru hemoroizi
Servetele umede pentru bebelusi cu levantica si musetel 100% naturale
Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele
5 masti bio cu flori de musetel pentru infrumusetarea tenului
Musetelul. Planta care intareste sistemul de protectie al organismului
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel […]
[…] Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel […]