In evul mediu, alchimistii foloseau anghinarea ca principal ingredient intr-un „elixir amar”, despre care se credea ca are calitatea de a elimina toate materiile toxice din organism, ajutand astfel la vindecarea bolilor si sufletului. Astfel, in acest articol iti vom arata care sunt cele mai bune beneficii terapeutice ale consumului de anghinare.
Proprietati anghinare:
Anghinarea contine vitamine (A, B1, B3, B5, B6, B9, C, E, K), minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, iod, mangan, cupru), fibre, antioxidanti si acizi. Aceasta este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic, de aceea se face doar un ceai dintr-o lingurita de anghinare la 500 ml apa clocotita. Dupa fiecare cana de ceai trebuie sa stai culcat timp de 30 minute pe partea dreapta.
Beneficiile terapeutice ale consumului de anghinare:
- Bila, litiaza biliara – provocand secretia bilei, anghinarea are o puternica actiune asupra digestiei, facilitand asimilarea alimentelor. Se toaca marunt 150 g de frunze si se pun intr-un litru de apa foarte fierbinte si se lasa la macerat timp de 2 ore. Se strecoara si se bea o ceasca dimineata, pe stomacul gol, o a doua ceasca dupa-amiaza si a treia cu o ora inainte de culcare.;
- Arterioscleroza – se pun 30 g de frunze de anghinare in 500 ml de apa. Se lasa timp de 20 de minute la fiert si apoi se strecoara. Se bea cate o cescuta inaintea celor trei mese principale. Acest decoct contribuie si la cresterea diurezei;
- Albuminurie – se toaca marunt 15 g de frunze, se lasa sa fiarba zece minute in 300 ml de apa si se strecoara. Se bea o ceasca dimineata, pe stomacul gol, una inainte de cina si una cu o jumatate de ora inainte de culcare;
- Artrita – 30 g de radacini tocate marunt se fierb in trei sferturi de litru de apa, pana cand lichidul scade aproape la jumatate, apoi se strecoara. Se bea cate un pahar inaintea celor trei mese principale. Se repeta zilnic, timp de o luna. Tot un preparat contra artritei, mai eficient in cazul celor severe: 70 g de radacini tocate se pun in 400 ml de apa. Se fierb timp de 20 de minute si se strecoara. Se bea un pahar dimineata, pe stomacul gol, al doilea pahar cu o ora inainte de masa de pranz si inca unul la cina;
- Diabet – cercetarile stiintifice au dovedit ca anghinarea ajuta la echilibrarea glocozei din sange si poate fi un adjuvant grozav pentru diabetici. 30 g de frunze tocate marunt se fierb intr-o jumatate de litru de apa timp de 10 minute si apoi se strecoara. Se bea o ceasca dimineata, pe stomacul gol si alta seara, cu putin inainte de culcare;
- Ciroza hepatica – se toaca marunt 80 g de frunze. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, in 150 ml de alcool de 75°. Se strecoara si se iau cate 15 picaturi pe o bucatica de zahar, de trei ori pe zi, inainte de mese. Este recomandat ca in timpul acestei cure sa se consume foarte putina carne si sa se manance mai multe produse lactate si multe fructe si legume;
- Hipertensiune arteriala – se fierb timp de 10 minute 10 g de frunze intr-un sfert de litru de apa. Se mai lasa sa infuzeze timp de 25 minute. Se bea cate un paharel de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa;
- Preventia si tratamentul cancerului – studiile facute pe extractul de frunze de anghinare au aratat ca acesta induce apoptoza (moartea celulelor) si reduce proliferarea celulelor anumitor forme de cancer, incluzandu-le pe cele de prostata, de san si chiar si cele cauzatoare de leucemie. Italienii au descoperit ca prezenta flavonoidelor din anghinare reduce riscul aparitiei de cancer de san;
- Ten gras – se amesteca putin suc de anghinare cu o lingurita de miere lichida. Se aplica pe fata cu ajutorul unui tifon sau al unei pensule. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute. Se clateste cu apa necalcaroasa. Pielea dumneavoastra va fi neteda si curata;
- Pentru slabit – ceaiul de anghinare este printre cele mai eficiente ceaiuri destinate pierderii in greutate, fiindca previne retentia apei si te ajuta sa elimini excesul de grasime din corp. Utilizarea corecta a dietei cu ceai de anghinare duce la slabirea de pana la 6-8 kg/luna, eliminand depozitele lipidice. Este de preferat ca ceaiul de anghinare sa se consume caldut, usor indulcit cu miere, inaintea fiecarei mese principala, cu cel putin 30 de minute. Aceasta cura dureaza 20 de zile urmate de 30 zile pauza.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Iarba de grau. Ce beneficii are si cum sa o plantezi singur acasa
10 beneficii ale consumului de lamai pentru sanatate
10 plante obisnuite cu mari beneficii pentru sanatate
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: