Putini stiu faptul ca inainte de secolul al XVII-lea, majoritatea morcovilor cultivati erau de culoare violet la exterior si galben in interior. Culoarea acestora reflecta componentele lor fito-chimice benefice pentru sanatatea noastra. Cercetatorii spun ca morcovul violet nu contine doar vitamina A si beta-carotenul, precum cei portocalii, ci si antociani. Antocianul este un antioxidant care se gaseste in numeroase alimente (struguri rosii, vanata, afine, fasole, varza rosie, rodii, etc.).
Morcovul violet este o varietate de morcov plina de beneficii pentru sanatate. Iata, mai jos, ce beneficii are acesta:
Morcovul violet este util pentru prevenirea cancerului de colon
Acesti morcovi contin minerale si antioxidanti care previn raspandirea celulelor canceroase. Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Alimentatie si Bromatologie din cadrul Universitatii din Maryland, consumul regulat de morcovi violeti impiedica dezvoltarea celulelor maligne la nivelul colonului.
Morcovul violet imbunatateste sanatatea inimii
Morcovii violeti activeaza o serie de proteine care vindeca peretii deteriorati ai vaselor de sange, fapt ce imbunatateste sanatatea cardiovasculara.
Consumul regulat de morcovi violeti scade nivelul de colesterol rău (LDL) din organism
Majoritatea fibrelor din acesti morcovi sunt solubile. Fibrele solubile absorb apa din tractul digestiv, formând o substanta gelatinoasa, iar cand trece prin intestine, aceasta substanta elimina toxinele, iar cand ajunge in sange, scade nivelul de colesterol.
Morcovul violet este recomandat in diabet
Antocianii din morcovii mov sunt benefici si diabeticilor. Consumul regulat al acestor antioxidanti regleaza nivelul glicemiei.
Morcovii violeti sunt recomandati in curele de slabire
Acestia au putine calorii si pot fi consumati atat in stare cruda, cat si preparati la aburi. Sunt foarte satiosi si au un continut bogat de fibre.
Aceasta leguma imbunatateste digestia
Pe langa faptul ca scade nivelul de zahar din sange, ajuta si la o absorbtie mai buna a nutrientilor, datorita continutului de fibre. Totodata, antioxidantii din morcovul violet protejeaza vasele sanguine si neutralizeaza enzimele care distrug colagenul si tesuturile conjunctive.
Morcoviul violet poate ameliora durerea cauzata de varice
Tot antocianii sunt cei care se dovedesc a fi utili, datorita proprietatilor lor antiinflamatoare. In plus, aceste substante imbunatatesc si circulatia sanguina.
O metoda excelenta pentru a profita de beneficiile acestor morcovi violet este prepararea unui smoothie, o reteta ideala pentru micul dejun sau cina.
Iata cum se prepara un smoothie din morcovi violeti:
Ai nevoie de:
-2 morcovi violeti
-1 mar
-sucul de la o jumatate de lamaie
-1 cana de apa (200 ml)
Mod de preparare:
Se spala bine morcovii si marul, apoi se taie marul in patru. Acestea se pun in blender, iar produsul obtinut se adauga intr-o cana. La final se adauga si sucul de lamaie, se amesteca bine si se bea. Vei vedea cum starea ta de sanatate se va imbunatati.
Vezi si
Masca cu efect antirid. Reteta cu morcovi si vitamina E
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Morcovul violet. O leguma pe cat de ciudata, pe atat de sanatoasa […]
[…] […]