3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Afacerea de familie a unui preot – mure bio livrate la domiciliu

Preotul Adrian Porei, in varsta de 45 de ani, din municipiul Targu Jiu, a pus pe picioare, cu ajutorul familiei, o afacere apetisanta. Acesta a infiintat o plantatie de mur in satul Valari, de la Poalele Muntilor

Ideea le-a venit sotilor Porei atunci cand, intr-un concediu, au vizitat o plantatie. „In urma cu trei ani, am fost intr-o statiune si, pentru ca ne plictiseam putin, am ajuns cu sotia intr-o plantatie, si ne-am «imbolnavit» in sensul pozitiv, pentru ca murele erau coapte si am prins drag de ele. Ne-am oprit asupra unui soi pe care l-am vazut. Este important sa vezi fructul inainte. A fost mult de munca, pentru ca terenul se afla intr-o zona de munte si era plin cu radacini, astfel ca a fost nevoie sa fie scarificat, dar ne ajuta clima, pentru ca e putin mai umeda, iar plantele s-au adaptat foarte bine la aceasta zona“, ne explica parintele Adrian Porei.

Cum a luat nastere plantatia

Parintele Adrian Porei a achizitionat peste 300 de plante, iar plantatia a inceput sa prinda radacini. „Pentru inceput am achizitionat 350 de plante, dupa care, in anul urmator am cumparat teava si, cu ajutorul familei, am reusit sa realizam plantatia, ne spune Adrian Porei. Acesta ne marturiseste ca mosteneste pasiunea pentru agricultura de la tatal sau care a fost inginer agronom: „Eu ma ocup mai mult de plantatie. Imi place. Cred ca-l mostenesc pe tatal meu care a fost inginer agronom. Cred ca de la el am pasiunea aceasta“.

„Nu este usor, dar este frumos“

In aceasta perioada, familia Porei culege roadele muncii sale. Murele s-au copt si sunt gata de cules. „Este prima productie, pentru ca anul trecut, chiar in perioada de coacere, a batut grindina cumplit si am ramas fara nimic. In acest fel, am inteles ca o cultura, fara sa-i dai tot ce-i trebuie, nu are rost. Atunci, am cumparat plasa din Italia si am facut acest sistem antigrindina cu forte proprii. Investitia a meritat pentru ca si in acest an a cazut grindina, dar cultura a fost protejata si nu a avut de suferit“, precizeaza Adrian Porei. El crede ca murul ar putea sa fie o solutie pentru orice fermier:

„Nu este usor, dar este frumos. Simti fiecare lucru pe care il faci, iar acum au inceput sa vina si roadele. Eu cred ca ester o solutie pentru toti locuitorii tarii noastre, unde industria este asa cum este, mai ales in zona noastra. Cred ca agricultura facuta de micii fermieri care se dezvolta ar putea sa reprezinte o sursa de existenta“.

Mure bio

Parintele ne spune ca fara dragoste fata de plante si natura nu se poate face nimic: „O plantatie fara apa si gunoi de grajd, protectie impotriva intemperiilor, si dragoste nu poate exista, pentru ca exista o anumita comunicare intre cel care ingrijeste o plantatie si planta in sine. Nu folosim nimic chimic, ci doar gunoi de grad, pricepe, apa si ajutor divin“.

Comerciantii pun adaos dublu

Adrian Porei este nemultumit de comercializarea murelor. El spune ca adaosul pus de comercianti este dublu fata de pretul de achizitie, iar vanzatorul castiga la fel ca producatorul: „Este putin mai greu cu comercializarea. Cei din piete sau targuri incearca sa cumpere marfa cat mai ieftin, iar noi dorim sa obtinem un pret corect, dar ei vor sa castige dublu decat cel care produce. Noi investimfoarte mult, iar un comerciant de pe piata investeste intr-un cantar si imediat vrea sia castige dublu. Cred ca trebuie sa tina cont si de munca noastra“. Pretul de vanzare este de 14-15 lei/kg.

Murele sunt vandute pe Facebook

Murele sunt vandute la domiciliu de catre membrii familiei, cu ajutorul retelelor de socializare: „Livram si la domiciliu. Avem o pagina de Facebook unde primi comenzi. In acest mod am reusit sa ne vindem toata marfa. Facebook-ul este o metoda mai ieftina. Am vandut la rude, la cunostinte si incercam sa vindem si la retaileri, dar ei dau ofera un pret mai mic. Cred ca ar trebui sa plateasca si munca omului“.
Citeste mai mult: adev.ro/otkqf4

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole