Cu totii cunoastem mireasma placuta a florilor de tei. Teiul este un arbore farte raspandit la noi in tara, iar florile acestuia au numeroase beneficii pentru sanatate. Totusi, desi florile de tei aduc numeroase beneficii organismului, este important de stiut cum trebuie preparate si administrate pentru a nu ne pune sanatatea in pericol.
Iata care este modul de preparare si administrare a florilor de tei:
-
Pulbere din flori de tei
-Mod de preparare: se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a plantei uscate, urmata eventual de o cernere prin sita pentru faina alba.
-Cum se administreaza: o lingurita rasa de pulbere (aproximativ 1,5 grame) se tine vreme de cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa. Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi. Dozele maxime admise pentru pulberea de tei: Copiii intre 2 si 4 ani vor lua maximum 2 grame pe zi, cei intre 5 si 9 ani vor lua maximum 3 grame pe zi, in timp ce copii intre 10 si 14 ani vor lua maximum 6 grame pe zi. Persoanele peste 14 ani vor lua aceeasi doza ca si adultii, care este de maximum 12 grame pe zi.
-
Infuzia fierbinte flori de tei
-Mod de preparare: se foloseste pentru a provoca sudoratia, element foarte important in tratarea racelilor de tot felul, precum si a unor boli care apar pe fondul intoxicarii organismului. Se prepara simplu, prin oparirea a doua lingurite de flori maruntite cu o cana de apa clocotita, dupa care se lasa un sfert de ora sa infuzeze si se filtreaza.
-Cum se administreaza: se bea cat mai fierbinte posibil, asa incat efectul sudorific sa fie maxim.
-
Infuzia combinata cu flori de tei
-Mod de preparare: cum arata si numele, ea combina extractia la rece cu cea la cald, ajutand astfel la conservarea principiilor active. Se prepara astfel: 2-3 lingurite de flori de tei maruntite se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu inca o jumatate de cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat 20 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza; se combina cele doua extracte.
-Cum se administreaza: preparatul se bea inainte de masa, cu un sfert de ora. Doza – 3 cani pe zi.
-
Tinctura flori de tei
-Mod de preparare: se umple pe jumatate un borcan cu pulbere de flori de tei, completandu-se restul cu alcool de 40 de grade. Dupa ce continutul a fost omogenizat prin amestecarea alcoolului cu planta, se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de opt zile. Lichidul se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.
-
Baile terapeutice cu flori de tei
-Mod de preparare: doua maini de flori de tei se lasa la inmuiat intr-o oala cu 3-5 litri de apa calduta, vreme de 12 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa se mai opareste cu un litru de apa, vreme de 10 minute, si apoi se filtreaza. Se toarna ambele preparate in cada de baie, peste apa fierbinte.
-Cum se procedeaza: baile cu flori de tei se fac seara, deoarece au un efect somnifer destul de puternic, care nu este de natura sa favorizeze activitatile zilnice.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Cititi si:
Teiul. Top 20 de beneficii pentru sanatate
Teiul. Top 20 de beneficii pentru sanatate
Florile de tei, mai mult decat sanatate. Cum pot fi folosite in tratamente de frumusete
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Florile de tei se pot administra in diferite moduri, insa dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, tincturile sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp. […]