1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Zaharul si efectele sale nocive asupra organismului

Zaharul este drogul nostru de zi cu zi, dar nu ne dam seama, caci nu stim cat zahar contin alimentele pe care le ingeram. Totusi, marii consumatori de dulciuri pot vorbi mai clar despre simptomele pe care le au in urma consumului de zahar: dureri de cap, ameteala, oboseala, tristete, depresie, moleseala, dureri de membre.

Tarile dezvoltate au un consum mare de zahar

Consumul curent pe cap de locuitor in tarile dezvoltate, adica circa 100-150 de grame de zahar pe zi confirma teoria conform careia zaharul este o substanta ce da dependenta. Acest consum poate fi calificat drept abuz, insa oamenii pur si simplu nu realizeaza cat este de daunator.

In plus, multi oameni ingereaza mai mult zahar decat este necesar pentru a produce energie. Cand se intampla asta, ficatul converteste excesul de zahar in molecule numite trigliceride si il stocheaza sub forma de grasimi sau produce colesterol, pe care il depune in vene si artere. Zaharul devine, asadar, un factor major cauzator de obsezitate si arterioscleroza.

Pentru cei care stiau ca in bolile de inima este recomandat consumul unui cub de zahar zilnic ca intaritor, ar trebui sa cerceteze mai mult, sa se convinga ca mai degraba este interzis.

Pentru ca zaharul reduce nivelul de substante nutritive din organism apare pofta de mancare, corpul incercand sa echilibreze pierderile. Din nefericire, de aici si pana la obezitate este doar o chestiune de timp.

Comportament violent in urma consumului de zahar la tineri

In SUA, consumul de zahar este extrem de ridicat, astfel aparand o problema sociala, din cauza afectelor sale nedorite asupra comportamentului copiilor, in special. Acestia manifesta tot mai des tulburari severe de comportament, dar si dificultati de invatare.

Unele studii efectuate de pediatri au pus in evidenta existenta unei legaturi nefaste intre consumul de dulciuri si carbohidrati (sub forma de ciocolata, biscuiti, bomboane, prajituri, sucuri) si comportamentul violent si mari dificultati de invatare.

Alte studii au aratat ca s-a putut reduce violenta din inchisori eliminand zaharul rafinat si amidonul din dieta detinutilor. In urma acestor informatii, in anul 1991, in Singapore s-a interzis vanzarea de bauturi dulci racoritoare in toate centrele de tineret si in toate scolile, avand in vedere pericolul pe care il reprezinta zaharul pentru sanatatea fizica si intelectuala a tinerilor.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole