1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cretisoara, planta care trateaza bolile feminine

Cretisoara este o planta erbacee, perena, cu frunze mari, rotunjite, avand 7-9 lobi si marginile dintate, iar florile mici, de culoare galben-verzui sunt grupate in inflorescente. Aceasta creste prin pasuni incepand din regiunea dealurilor pana in zona alpina. In scopuri terapeutice se recolteaza in timpul infloririi partile aeriene ale plantei.

Cretisoara este cunoscuta inca din Antichitate si a fost utilizata atat pentru trezirea si amplificarea feminitatii, cat si pentru vindecarea afectiunilor ginecologice, fiind o planta asociata cu feminitatea.

De la aceasta planta se recolteaza partile aeriene inflorite, cu tot cu frunze, care se pun la uscat, in locuri bine aerisite, umbroase si se depoziteaza in pungi de hartie. Vezi si articolul: Sanisoara. Indicatii terapeutice

Principii active: substante de natura taninica, substante grase in care predomina acizii palmitic si stearic, fitosteroli, saruri minerale, flavonoide si alti compus.

Actiune: astringenta si antidiareica.

Planta este folosita in hemoragii, hemoragii uterine, menometroragii, tulburari menstruale (amenoree, dismenoree, hipermenoree), sterilitatea la femei, tulburari de menopauza, diaree.

Intern: infuzie ca antidiareic, iar extern infuzia se foloseste pentru gargara in stomatite si pentru cicatrizarea ranilor.

Intrebuintari cretisoara:

– Cretisoara este de un real ajutor in bolile feminine. Multe boli ale femeilor sunt cauzate de tulburarile hormonale. Datorita continutului in fitosteroli, pre­paratele din cretisoara regleaza anomaliile hormo­nale, si ca urmare, inlatura aparitia si vinde­carea bolilor aparatului genital.

-Cretisoara este un adevarat medicament contra ciclului menstrual abundent. Planta uscata se administreaza sub forma de pulbere, din care se iau 3 lingurite pe zi, pe stomacul gol. De regula, tratamentul incepe cu 2-3 zile inaintea ciclului menstrual si se incheie la o zi dupa incetarea totala a sangerarilor. Atunci cand hemoragia uterina este foarte puternica, se ia o doza de soc de 1-2 linguri rase de planta, care se inghit cu apa, fara ca planta sa mai fie tinuta sub limba. O astfel de doza opreste in cateva ore aproape complet sangerarile.

-Cretisoara este un adjuvant in fibromul uterin. Cura cu cretisoara duce la stoparea cresterii fibroamelor uterine sau chiar la scaderea in dimensiuni a acestora. Se administreaza infuzia combinata de cretisoara, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi, in cure de doua luni, urmate de 15 zile de pauza, apoi tratamentul se reia.

-Cretisoara are efecte de imbunatatire a fertilitatii la femei. Intern, se foloseste glicerinatul de Cretisoara, din care se iau cate 50 de picaturi de trei ori pe zi. Are efecte reglatoare hormonale foarte bune. Pentru a obtine efectul astringent si tonic uterin, se poate administra pulberea de Cretisoara, din care se iau cate doua lingurite, de trei-patru ori pe zi, in cure de 2-3 luni, urmate de 14-28 de zile de pauza, dupa care tratamentul se reia. Extern, se fac spalaturi vaginale cu infuzie combinata, facute cu ajutorul irigatorului.

-Administrarea de cretisoara este printre putinele remedii cunoscute care ajuta la fixarea sarcinii si la evitarea avortului spontan.

– Cretisoara are un efect puternic reglator hormonal si previne aparitia chisturilor ovariene sau evolutia lor spre chisturi septate. La 2 saptamani dupa incheierea menstruatiei, se va incepe o cura cu cretisoara, administrata sub forma de pulbere, din care se ia cate o jumatate de lingurita, de 3-4 ori pe zi. Administrarea cretisoarei se va face incepand din ziua a 14-a dupa menstruatie si va continua pana in ultima zi a ciclului.

-Cretisoara se foloseste cu succes si pentru infrumusetarea tenului. In cazul tenului gras, se spala cu un tampon de vata, bine inmuiat in infuzia combinata de cretisoara, obrajii, fruntea si pometii. Apoi se aplica o pasta obtinuta prin combinarea pulberii fin macinate de cretisoara cu zer sau cu bors. Se tine vreme de 5-15 minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta. Pentru pori dilatati, se spala bine fata cu infuzie combinata de cretisoara, apoi se aplica o pasta obtinuta prin combinarea a trei lingurite de pulbere fin macinata de planta cu apa calduta si cu o lingurita de miere. Aceasta pasta se tine vreme de 5-15 minute, apoi se indeparteaza usor, cu apa calduta.

Cum se prepara infuzia din cretisoara:

Infuzia de cretisoara se prepara din 2 linguri de planta uscata si maruntita care se oparesc cu 250 ml apa fiarta. Se dau intr-un clocot si se lasa la infuzat timp de 30 minute, dupa care se strecoara si se indulceste cu miere.

Cum se prepara pulberea de cretisoara:

Pulberea de cretisoara se obtine prin macinarea fina, cu rasnita electrica, a plantei uscate. Pulberea astfel obtinuta se depoziteaza in borcanele inchise ermetic, in locuri ferite de lumina, asa incat principiile sale active sa nu se degradeze. Se administreaza cate o jumatate de lingurita – o lingurita rasa, de 3-4 ori pe zi, in cure cu o durata de pana la 3 luni. Pentru tratarea unor afectiuni acute, cum ar fi infectiile gastro-intestinale sau hemoragiile, se pot lua pana la 6 lingurite pe zi, dar pe o perioada care sa nu depaseasca o saptamana.

Precautii si contraindicatii:

Administrarea interna a frunzelor de cretisoara este contraindicata in cazurile de constipatie acuta.

Vezi si:

Tinctura de cretisoara. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicata

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole