13.5 C
București
marți, octombrie 29, 2024

Boia de ardei iute. Efectele sale asupra organismului

Boiaua de ardei iute este indicata persoanelor carora nu le plac frigul si perioadele friguroase din an. Efectele sale stimulative sunt deosebite. Aceasta actioneaza, adaugata in macaruri, ca tonic si stimulent general, dar si ca afrodisiac.

Boia de ardei iute, un remediu eficient impotriva arsurilor stomacale

In trecut, era contraindicata persoanelor care sufereau de arsuri stomacale sau de ulcer. Cercetarile ulterioare au revelat faptul ca ardeiul iute contine din plin capsicina, substanta cu efecte remarcabile in tratarea gastritei hiperacide, protejand peretii stomacali impotriva distructiei de catre secretiile acide.

Boiaua de ardei iute se poate folosi cu incredere in mancare sau chiar ca si infuzie (1-2 varfuri de cutit la o cana de apa), impreuna cu cimbrisor sau coaja de lamaie, atunci cand simtit ca suntem pe cale sa racim si avem simptome ca dureri in gat, ochi rosii si nas infundat.

Cataplasmele cu boia de ardei iute, aplicate pe zona bolnava, sunt un remediu eficient impotriva reumatismului. Se utilizeaza simplu, punand pulberea inmuiata in putina apa calduta, intre doua straturi de tifon. Pentru persoanele cu pielea sensibila este necesar sa se unga locul bolnav inainte de a pune cataplasmele cu boia iute, cu un ungunet de galbenele. Cataplasmele se tin pe piele intre 5 pana la 15 minute.

Luata in perioadele reci, boiaua iute ajuta la prevenirea racelilor si la incalzirea imediata. Este reconfortanta si foarte eficienta. Totusi, aceasta trebuie utilizata cu precautie, verificand fara prea mari riscuri reactiile organismului la primele doze, care trebuie sa fie mici.

Contraindicatii: unele forme de ulcer stomacal si gastrita hiperacida, in hipertensiune si alergii la condimente picante. A se folosi cu prudenta de catre persoanele cu temperament iritabil, predispozitie la manie, nervozitate, frustrare.

Tinctura de ardei iute

Se pune la macerat 200 de gr de pulbere de ardei iute intr-un litru de alcool de 50%. Se lasa vreme de 7-8 zile, timp in care se agita zilnic de 2-3 ori. Dupa aceasta se strecoara si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se foloseste pentru tuse rebela, raceala, gripa, laringita, dispepsie, digestie lenta, astfel: o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi in 100 de ml de apa.

Pentru dezalcoolizare: se ia de 3 ori pe zi o  lingurita de tinctura de ardei iute in 100 de ml de ceai de anghinare, tintaura, unguras si schinel.

Vezi si:

4 preparate din ardei iute si beneficiile lor

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole