3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ceaiul de albastrele. Cum se prepara si ce beneficii are

Pe marginea drumurilor, in apropierea lanurilor de cereale, intalnim vara niste flori albastre, cunoscute popular sub numele de albastrele, vinetele, floarea-graului, floarea-paiului, ghioc, corobatica, maturice sau zglavoc. In scopuri medicinale, se foloseste ceaiul de albastrele, dar se poate folosi si sub forma de tinctura si pulbere.

Albastrelele prefera locurile uscate si insorite, inflorind din iunie si pana in septembrie. In scopuri medicinale, din flori se prepara un ceai care are proprietati diuretice si astringente. Aceasta actiune este datorata unui glicozid numit centaurina si taninului.

Cum se prepara ceaiul de albastrele:

Pentru a obtine acest ceai, se va opari o lingurita si jumatate de flori cu un pahar de apa clocotita si lasa acoperit timp de 20 de minute, apoi se strecoara si lichidul se bea indulcit cu miere. Pentru marirea actiunii diuretice, florile de albastrele se vor asocia cu frunze de mesteacan, frunze de merisor si cozi de cirese.

In cazul afectiunilor renale si vezicale se bea cate un sfert de pahar de ceai, cu 20 de minute inainte de masa. Datorita gustului amar se recomanda ca tonic in dispepsie.

Este recomandat in conjunctivite, inflamatii oculare, in cosmetica, afectiuni renale, afectiuni ale vezicii urinare, diaree.

Florile de albastrele se mai folosesc si extern, sub forma de cataplasme in comprese odihnitoare pentru ochi, in tratamentul pleoapelor ridate si tonifiant al muschilor lasati.

Iata mai jos ce beneficii are ceaiul de albastrele:

    • In primul rand, ceaiul de albastrele este utilizat in trateaza diareea. Acesta are puternice proprietati astringente si antiseptice;
    • Intareste sistemul imunitar si trateaza infectiile;
    • Ceaiul are efect calmant si antiinflamator asupra articulatiilor afectate de artrita si reumatism (se consuma zilnic, de 2-3 ori pe zi);
    • Este un aliat de nadejde pentru persoanele subnutrite sau care sufera de anorexie;
    • Ceaiul de albastrele are un efect usor calmant asupra sistemului nervos central, fiind indicat in combaterea anxietatii, stresului si depresiei;
    • Ajuta in cazul iritatiilor oculare (conjunctivite, inflamatii ale pleoapelor). Se aplica ceai sub forma de comprese pe ochi. De asemenea, albastrelele sunt recomandate si in cazul ridurilor, aplicandu-se pe ten comprese cu infuzie de flori de albastrele;
    • In combinatie cu frunze de merişor, cozi de cireşe si frunze de mesteacăn, vindeca afecţiunile rinichilor si vezicii;
    • S-a constatat ca aplicarea ceaiului pe rani, leziuni sau eczeme grabeste vindecarea si cicatrizarea acestora.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole