Se stie ca organismul uman are capacitatea de a se reface in timpul somnului. Secretia hormonilor necesari pentru reglarea energiei reprezinta doar o mica parte a proceselor prin care organismul nostru trece in timpul somnului.
Somnul, considerat de multe persoane drept o pierdere de vreme este tot atat de necesar pentru organismul nostru ca si aerul si hrana. Deficitul de somn are numeroase efecte negative, de la stari de nervozitate si lipsa de concentrare, pana la probleme grave de sanatate (obezitate, boli cardiovasculare, diabet, etc.).
Somnul reprezinta un mijloc de odihna a organismului atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. In functie de gradul de oboseala, somnul poate fi superficial sau foarte adanc.
Profunzimea somnului nu este determinata numai de oboseala fizica. Chiar daca organismul nu este epuizat starile depresive, necazurile sau emotiile prea intense pot provoca insomniile.
In general, munca fizica favorizeaza un somn adanc, reparator, pe cand munca intelectuala, suprasolicitarea nervoasa genereaza un somn agitat, de multe ori intrerupt de cosmaruri.
Iata ce alte beneficii are somnul pentru sanatate:
- Persoanele care dorm in jur de 7-8 ore pe noapte traiesc mai mult. Inima va fi mult mai sanatoasa si vei combate atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.
- Somnul odihnitor imbunatateste imunitatea, avand un rol important in reducerea inflamarilor si a altor factori prezenti din cauza bolii. Somnul te protejeaza de boli, deoarece nivelul de melatonina si de cortizol este optim. In cazul in care dormi putin, nivelul acestor hormoni scade, iar celulele tale sunt vulnerabile in fata bolilor.
- Somnul te ajuta sa-ti mentii greutatea, deoarece in timpul somnului organismul tau elibereaza mai multa leptina si mai putina grelina. Cercetarorii spun ca persoanele care dorm mai putin consuma mai multe calorii pentru ca au la dispozitie mai mult timp sa manance.
- Persoanele care dorm suficient, au o memorie mai buna si se concentreaza mai bine. Se pare ca zonele din creier care sunt active in timpul invatarii se reactiveaza in timpul perioadei de odihna.
- Somnul combate stresul si depresia.
- De asemenea, somnul te face mai frumos, te ajuta sa iti pastrezi pielea elastica si ferma si sa amani aparitia ridurilor si a cearcanelor.
Pentru asigurarea unui somn odihnitor se impune, in primul rand, respectarea orei de culcare, diminuarea zgomotelor, o obscuritate aproape totala, un pat bun si o temperatura medie.
Deoarece unele dintre aceste conditii nu se pot indeplini, in special cea referitoare la liniste, s-au cautat remdii.
Astfel, pot fi folosite dopurile de ceara moale cu care se umple canalul auditiv extern, atenuandu-se mult zgomotele. Persoanele cu urechi sensibile utilizeaza vata, care nu este insa la fel de eficace. In cazul in care somnul este deranjat de lumina se poate aplica un bandaj negru, care sa acopere ochii.
Pentru a se asigura relaxarea si necesarul de odihna ale organismului, in ultimii ani s-au readus in studiu aplicarea metodei Yoga, antrenamentul psihotonic si antrenamentul autogen. Deoarece modul in care este aplicata Yoga in India nu concorda cu felul de trai si cu tipul de sistem nervos al europenilor, s-au extras din ea numai anumite exercitii, in special de respiratie, deosebit de utile si usor de executat, care pot fi completate cu o serie de metode de relaxare.
Cei care doresc sa practice Yoga in mod sistematic trebuie sa se supuna unor reguli referitoare la imbinarea curateniei corporale cu respecatrea unui regim de alimentatie bazata aproape in exclusivitate pe legume si fructe.
Invatarea exercitiilor Yoga presupune o rabdare indelungata, calm, corectitudine desavarsita si un timp nelimitat, pentru ca nu se poate trece la un alt exercitiu, inainte de insusirea exemplara a celui dintai.
Dupa o perioada variabila, in functie de tipul de sistem nervos, incep sa apara primele efecte, concretizate in cresterea puterii de concentrare, manifestarea calmului in orice situatie, dobandirea unui randament fizic si intelectual crescut.
Odata cu aceste transformari psihice se observa si scaderea tensiunii arteriale, a frecventei pulsului, reglarea respiratiei, echilibrarea functionarii tuturor organelor vitale. O intrerupere brusca a exercitiilor Yoga va provoca o schimbare violenta in organism: tensiunea va urca rapid, iar pulsatiile inimii si frecventa respiratiilor vor creste considerabil. Mentionam ca inainte de a practica Yoga este necesar un control medical amanuntit. Invatarea ei se recomanda pana la varsta de 40 de ani pentru ca dupa aceasta varsta poate produce mari perturbari in organism. Odata inceputa ea poate fi practicata pana la adanci batraneti.
In afara de Yoga, se mai utilizeaza antrenamentul psihotonic, bazat pe antrenamentul autogen Schulz. Acesta consta dintr-un ansamblu de procedee bazate pe principiul reglarii constiente a tonusului muscular, in vederea optimizarii starii psihice.
Initierea in tehnica antrenamentului psihotonic necesita un timp relativ indelungat (de ordinul lunilor) si reclama supraveghere medico-psihologica.
Insomniile apar odata cu solicitarea nervoasa maxima, fiind generate in special de intensitatea unor emotii sau stari depresive. Adesea, pentru combaterea lor se utilizeaza somnifere, fara a se elimina insa si cauzele insomniei. Nimic mai daunator decat crearea obisnuintei de a folosi somnifere cu atat mai mult cu cat, dupa afirmatiile fiziologului american Klamann, una din principalele cauze ale insomniei este teama de insomnie. Insuficienta somnului determinata de excesul de stimulare – cafea, tutun etc. poate fi combatuta prin excluderea acestor excitante.
In cazul celor obisnuiti sa foloseasca somnifere este necesar sa se creeze din nou inhibitia de somn. Acest lucru se realizeaza prin culcarea la aceeasi ora, la inceput cu un somnifer, a carei doza va fi scazuta sistematic. Pregatirea pentru odihna de noapte se va face prin cateva exercitii fizice, urmate de o baie calda, relaxanta, o masa sanatoasa, culcarea si excluderea oricarui gand care necesita concentrare. In acest fel vom reveni la un somn normal, adormirea nemaifiind in functie de somnifere.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: