Portocalele contin 90% apa, 9% hidrati de carbon, saruri de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele C, A, B1, B2, niacina, etc. Pe langa fruct, coaja se foloseste in salate de fructe sau ca adaos la combinatii alimentare dulci.
Portocala este originara din China si a fost considerata mult timp ca fiind un fruct de lux, de Craciun, anumiti copii primind cadou portocale. Astazi, ea este prezenta pe toate mesele.
Portocalele – Principalele proprietati si indicatii majore
Portocalele au proprietati depurative, fluidifiante sanguine, regeneratoare celulare, antiinfectioase, antiscorbutice, antihemoragice, antispasmodice, digestive, sudorifice, diuretice, febrifuge, hepatoprotectoare, protectoare vasculare, remineralizante, colagoge, coleretice.
Sunt indicate mai ales in: astenie fizica si intelectuala, imbatranire, anemie, demineralizare, diabet, tromboza, fragilitate capilara, isterie, nevralgii, oboseala, hepatita, hipervascozitate sanguina, intoxicatii, spasme, sufocare, carii dentare, carente de vitamina C, afectiuni ale stomacului, febra (coaja).
Portocala este un fruct extraordinar, foarte bogat in vitamina C. Ea contine saruri minerale, fosfor si fier, dar mai ales calciu (65 – 100 mg de calciu pentru o portocala medie). Portocalele sant recomandate copiilor, sportivilor, femeilor insarcinate, persoanelor obosite. Portocalele bune au o coaja neteda, cu o culoare deschisa si sant tari la atingere. Daca mancati portocale dupa masa, acestea au calitatea de a va dezinfecta gura.
Contra guturaiului, turnati intr-o cana sucul unei portocale, continutul unui paharel de rom si doua bucati de zahar cubic. Umpleti cana cu apa fierbinte si beti sucul cald seara, inainte de culcare. Daca santeti stresati si nervosi, faceti-va un ceai din fructe de portocala (20 de grame la un litru de apa)! Pentru a obtine un adevarat cocteil de vitamine, presati doua portocale, un grepfriti si o lamaie si savurati acest suc dimineata cu gheata. Vezi si: Sucul de portocale. Cat de benefic este pentru sanatatea noastra si cand trebuie consumat
Cum se folosesc in cosmetica
Lotiune pentru stralucirea pielii (recomandata pentru pielea grasa). Pregatiti un suc de portocale si aplicati-vi-l pe fata cu ajutorul unui tampon de vata.
Masca pentru un aspect placut. Amestecati patru lingurite de miere cu o lingura de suc de portocala. Aplicati-o pe fata si lasati-o sa actioneze timp de 20 de minute si apoi clatiti.
Masca stralucitoare. Amestecati un galbenus de ou cu sucul unei jumatati de portocala. Aplicati pe fata, lasati-o timp de 20 de minute, apoi clatiti.
Alunga moliile si parfumeaza cuptorul
– Pentru a reda stralucirea obiectelor dumneavoastra din piele (posete, pantofi), frecati-le cu o coaja de portocala, apoi stergeti-le cu o carpa moale.
– O portocala pusa in dulap sau in sertarul cu haine si intepata cu cuisoare este eficace impotriva moliilor.
– Pentru a curata usor o portocala, inmuiati-o cateva minute in apa clocotita, care a fost in prealabil luata de foc.
– Cateva coji de portocala introduse in cuptorul fierbinte, dupa ce ati gatit, adica atunci cand acesta este inca cald, ii confera un miros placut.
Vezi si:
Ulei esential de portocale rosii. Aliatul puternic impotriva depresiilor
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Originar din China, portocalul amar creste spontan in regiunile bazinului mediteranean; este cultivat in intreaga lume, in climat cald. Este inalt de aproape 10 metri, are frunze verzi si ovale tot anul, iar florile albe, cu un miros imbatator, vor face loc fructelor – portocalele. […]