Rozmarinul are un lung istoric de planta ajutatoare a memoriei. Contine o jumatate de duzina de compusi care impiedica descompunerea acetilcolinei dintre care majoritatea, daca nu toti, pot fi absorbiti prin piele, iar unii trec probabil de bariera sange/creier.
O planta contra bolii Alzheimer
Acetilcolina este o substanta chimica a creierului cu efect neurotrasmitator, care joaca un rol decisiv in procesele de gandire rationala. Pacientii suferinzi de Alzheimer, de exemplu, au deseori o deficienta a acestei substante. Cercetatorii bolii Alzheimer se concentreaza sa gaseasca tratamente care in primul rand sa previna descompunerea chimica a acetilcolinei si in al doilea rand sa alimenteze creierul cu materia ei prima – colina. Orice asemenea medicament trebuie sa treaca bariera sange/creier care il protejeaza de substante daunatoare.
Cititi si: Tinctura de rozmarin. Cum se prepara si ce beneficii are pentru sanatate
In calitate de planta medicinala a batranilor cu memorie slaba si cu articulatii anchilozate, rozmarinul sporeste mobilitatea si insufleteste intelectul. Samponul de rozmarin, ceaiul de rozmarin si rozmarinul presarat in baie pot avea activitate anti-Alzheimer la fel de bine ca medicamentele care se dau pentru aceasta afectiune – tacrina si huperzina. Huperzina este o substanta vegetala gasita in muschi, care are rol de a conserva acetilcolina din creier, incetinind evolutia bolii, in timp ce tacrina este un medicament nou, care are aceleasi efecte. Rozmarinul, insa, este mult mai placut si mai sigur de folosit decat cele de mai sus.
Cititi si: Proprietatile medicinale ale rozmarinului. Ce afectiuni poti trata cu “roua marii”
Rozmarinul limpezeste mintea si ia oboseala
Grecii beau rozmarin pentru limpezirea mintii si pentru a-si facilita travaliul intelectual. Infuzia incanta o minte obosita, fiind extrem de invioratoare pentru oamenii de afaceri foarte stresati si pentru studenti, mai ales in perioada examenelor.
Rozmarinul este un antidot natural al surmenajului psihic si stimuleaza si vederea. Se mai stie despre el ca reface vorbirea dupa un atac de apoplexie.
Aceasta planta, Rosmarinus officinalis, incredibil de aromata face parte din familia mentei si este venerata in Spania, unde este denumita Planta pelerinului, caci a oferit adapost Fecioarei Maria cu ocazia fugii in Egipt. Se spune ca o regina a Ungariei (1235), Regina Erzebet, s-a indragostit la batranete, cand era napadita de reumatism si guta. Rozmarinul, inmuiat in vin timp de 4 zile si aplicat pe picioare, a vindecat-o. Acest lucru i-a redat tineretea intr-o masura atat de mare, incat Regele Poloniei a cerut-o de sotie.
Cititi si: Rozmarin. Ce beneficii ofera pielii si parului
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: