Daca ati mancat vreodata pere, stiti cat sunt de crocante si racoritoare. Pe langa faptul ca sunt o gustare delicioasa, perele ofera si o multime de beneficii pentru sanatate. Valorile nutritionale ale perelor includ Vitamina C, Vitamina K, potasiu, bor, magneziu si folat. Datorita acestor nutrienti, beneficiile pentru sanatate includ capacitatea de a ajuta la pierderea in greutate, de a combate diabetul si de a ajuta la digestie.
Beneficiile consumului de pere
Pierdere in greutate
Perele albe contin o cantitate mare de fibre si au un indice glicemic scazut, astfel incat acestea pot ajuta la promovarea unei senzatii de satietate. Cercetarile efectuate pe 40 de femei supraponderale au aratat ca perele albe au dus la o pierdere in greutate mai mare in timp, in comparatie cu ovazul. Consumul regulat de pere albe ajuta oamenii sa piarda in greutate stimuland cresterea bacteriilor benefice din sistemul digestiv.
Digestie si sanatate intestinala
Fructele de pere albe carnoase si fibroase au un rol foarte important in digestia umana. O singura portie de pere albe ofera 18% din necesarul zilnic pentru aportul de fibre, ele sunt un agent foarte puternic pentru sanatatea si functia digestiva. Cea mai mare parte a fibrei din pere este polizaharida non-solubila (NSP), ceea ce inseamna ca actioneaza ca un agent aglomerator in intestine. Colecteaza mancarea si adauga vrac, astfel incat sa fie mai usor sa treaca prin intestine.
In plus, incurajeaza secretia de sucuri gastrice si digestive, astfel incat alimentele se misca mai usor, fiind mai repede digerate. Normalizeaza miscarile intestinale si reduce sansele de constipatie. De asemenea, natura bogata a fibrei de pere se leaga de radicalii care provoaca cancer si de radicalii liberi din colon si protejeaza organul de efectele lor daunatoare.
Activitate antioxidanta
Ca multe alte fructe, perele albe au o multitudine de antioxidanti care combat diverse boli si afectiuni din corp. Antioxidantii actioneaza pentru a elimina radicalii liberi care se acumuleaza in organism in urma metabolismului celular. Acesti radicali liberi muta ADN-ul celulelor sanatoase in celule canceroase si pot provoca o serie de alte conditii devastatoare. Prin urmare, componente antioxidante din vitamina C, vitamina A si compusi flavonoizi precum beta-carotenul, luteina si zea-xantina, care se gasesc in pere, pot ajuta serios la eliminarea acestor compusi periculosi din corp.
Sanatatea sistemului imunitar
Sistemul imunitar al organismului este stimulat de activitatile antioxidantilor si vitamina C. Vitamina C este benefica pentru sistemul imunitar, deoarece incurajeaza productia si activitatea globulelor albe din sange. In mod traditional, fructele ca perele sunt recomandate pentru a elimina pur si simplu afectiuni precum raceala comuna, gripa sau alte boli usoare, un impuls imunitar rapid ajuta la vindecare.
Prevenirea cancerului
Antioxidantii sunt laudati in cea mai mare parte pentru activitatile lor anti-cancerigene, iar perele au fost asociate cu prevenirea unui numar de tipuri diferite de cancer, inclusiv colon, rect, san, prostata si plamani. Acest lucru nu este valabil doar pentru pere, dar au un scor ridicat de antioxidanti, comparativ cu multe alte fructe.
Imbunatateste-ti sanatatea inimii cu un consum regulat de pere
Sanatatea inimii
Perele albe sunt o sursa minunata de potasiu, ceea ce inseamna ca acestea pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii inimii, deoarece potasiul este un vasodilatator binecunoscut. Aceasta inseamna ca scade tensiunea arteriala, ceea ce reduce tensiunea intregului sistem cardiovascular si ingreuneaza formarea cheagurilor. In plus, creste fluxul de sange catre toate partile corpului, ceea ce oxigeneaza organele si incurajeaza functia lor eficienta.
Scaderea tensiunii arteriale este, de asemenea, asociata cu sanse mai mici de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, atacuri de cord si altele. In cele din urma, potasiul functioneaza ca un regulator de lichide in organism, ceea ce inseamna ca ajuta la mentinerea hidratata a diferitelor parti ale corpului si asigura echilibrul fluidelor esentiale din celule si organe. Fara potasiu, multe dintre cele mai esentiale functii ale noastre ar fi incetinite sau oprite cu totul!
Vindecarea ranilor si repararea tesuturilor
Vitamina C continuta in perele albe este o parte esentiala a sintetizarii tesutului nou in mai multe organe si structuri celulare ale corpului. Aceasta mentine metabolismul organismului functionand lin si asigurand ca toate functiile merg corespunzator. In plus, vindecarea ranilor este accelerata cu niveluri ridicate de acid ascorbic, astfel incat leziunile mici, taieturile si pagubele produse de leziuni si boli pot fi remediate mai rapid daca includeti un nivel ridicat al acestui nutrient esential in dieta. De asemenea, ajuta la repararea vaselor de sange deteriorate, ceea ce reduce tensiunea asupra sistemului cardiovascular si impiedica dezvoltarea anumitor boli de inima.
Circulatie imbunatatita
Perele albe sunt destul de utile pentru pacientii care sufera de anemie sau alte deficiente minerale, datorita continutului sau de cupru si fier. Cuprul accelereaza si imbunatateste absorbtia mineralelor in sistem, iar nivelurile crescute de fier ajuta la cresterea sintezei globulelor rosii. Fierul este o parte importanta a hemoglobinei, iar anemia este un alt nume pentru deficienta de fier. Puteti preveni oboseala, defectiunea cognitiva, slabiciunea musculara si disfunctionalitatea sistemului de organe prin consumul regulat de alimente bogate in fier si cupru, ambele gasindu-se in cantitati semnificative in pere.
Defecte la nastere
Folatul este o alta componenta nutritiva valoroasa care se gaseste in pere. Acidul folic este corelat pozitiv cu o reducere a defectelor tubului neural la nou-nascuti, prin urmare, consumul de fructe bogate in folate precum perele albe poate proteja sanatatea bebelusilor. Tocmai de aceea femeilor insarcinate li se recomanda intotdeauna sa-si monitorizeze nivelul de acid folic.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: