2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

7 uleiuri esentiale pentru relaxare si un somn mai profund

Rareori auzim ca a mirosi ceva are efecte incredibile asupra organismului, cum ar fi relaxare sau odihna mai buna. Cu toate acestea, aromaterapia este o metoda usoara, simpla si eficienta pentru un somn mai profund. Iata cateva uleiuri esentiale pentru relaxare si un somn odihnitor.

Lucruri incredibile despre miros

Stim ca oferta de uleiuri esentiale este foarte generoasa si, uneori, destul de greu de deslusit care uleiuri se potrivesc cel mai bine pentru relaxare si odihna buna. Asadar, va vom ajuta sa alegeti acele uleiuri esentiale care va vor imbunatati somnul, vor ameliora stresul, va vor ridica starea de spirit si va vor creste performantele.

Probabil ati experimentat ca un miros sa va aduca in minte imediat o amintire puternica. Mirosul de cafea poate v-a aruncat direct in bucataria din copilarie unde tata savura o ceasca aburinda de cafea, citind ziarul. Stiti de ce se intampla asta?

Simtul mirosului este direct conectat la centrele de memorie si emotie ale creierului.

Celulele din interiorul nasului detecteaza mirosurile si transmit informatia catre creier prin intermediul nervului olfactiv. Informatiile despre miros ajung instantaneu la sistemul limbic al creierului, care include regiuni ca amigdala, care controleaza reactiile emotionale si memoria.

Acest lucru face ca mirosul sa fie unic printre simturile omului. Toate informatiile luate din celelalte simturi trec mai intai prin talam, o regiune a creierului, ce actioneaza ca o statie de releu. De aici trec spre celelalte parti ale creierului care ne produc perceptiile senzoriale. Doar mirosul se deplaseaza direct in centrul emotiilor si memoriei creierului.

Uleiuri esentiale pentru relaxare – Aromaterapia trateaza insomnia, depresia si anxietatea

Utilizarea uleiurilor esentiale in scop medicinal are o istorie care se intinde in civilizatiile antice egiptene, chinezesti si romane. Marele Hipocrate, al carui juramant il depun astazi medicii la terminarea studiilor, a fost unul dintre sustinatorii proprietatilor de vindecare a uleiurilor esentiale.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au studiat cum poate ajuta aromaterapia in probleme legate de somn, stres, oboseala.

Stresul, anxietatea, oboseala, depresia sunt toate cauze ale insomniilor, iar uleiurile esentiale pot ajuta la ameliorarea acestor stari. Starile de anxietate, depresie post-natala sau de la menopauza si insomnia pot fi acum depasite cu ajutorul naturii.

Citeste si Uleiuri esentiale recomandate in caz de anxietate, stres si depresie.

Combinatia de uleiuri esentiale pentru insomnie

-Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda este un ulei de baza pentru cei care sufera de insomnie. Lavanda are un miros linistitor, fiind asociat de mult timp cu un somn mai profund si cu o odihna buna. Pe vremuri, se foloseau pernite de in sau bumbac umplute cu lavanda si puse direct sub perna pentru un somn lin si anxietate.

Un studiu recent a aratat ca aromaterapia cu lavanada facuta unui grup de copii de 6-12 ani care se recuperau dupa operatia de scoatere a amigdalelor, a redus nevoia de medicamente pentru durere. Lavanda are efecte sedative, ajutand la adormirea mai rapida.

-Uleiul esential de vanilie

Uleiul esential de vanilie are o istorie lunga in ameliorarea anxietatii. Mirosul dulce de vanilie incanta pe oricine si are efecte sedative. Reduce hiperactivitatea si nelinistea, linisteste sistemul nervos si scade tensiunea arteriala.

Vanilia contribuie eficient la reducerea starilor de depresie si ridicarea starii de spirit. Asadar, daca va relaxeaza mirosul prajiturilor de vanilie, ati putea incerca aromaterapia cu ulei esential de vanilie, fara a lua kilograme in plus!

-Uleiul esential de Rose Geranium

Uleiul esential Rose Geranium (muscata-trandafir) este excelent pentru reducerea anxietatii si relaxare totala. Desi cei mai multi recomanda uleiuri de valeriana, acesta are un miros neplacut, in comparatie cu acest minunat ulei.

-Uleiul esential de iasomie

Uleiul esential de iasomie are capacitati mari de a induce somnul profund, datorita parfumului sau floral dulce. Cercetarile au aratat ca iasomia imbunatateste calitatea somnului si creste vigilenta in timpul zilei. Pentru cei care nu suporta prea bine lavanda, uleiul de iasomie este un inlocuitor perfect.

-Uleiul esential de santal

Uleiul esential de santal are un parfum bogat, lemnos si de pamant, avand o istorie enorma in ceea ce priveste relaxarea, masajul si reducerea anxietatii. Acest ulei poate avea efecte sedative, fiind excelent pentru ameliorarea somnului nelinistit.

La unii oameni, lemnul de santal actioneaza diferit, ii tine in alerta si ii face mai atenti, mai vigilenti pe timp de ziua. Asadar, vedeti cum reactionati la lemnul de santal si cum puteti sa il folositi mai bine in favoarea voastra.

Uleiul esential de citrice poate fi la fel de bun atat pentru pastrarea atentiei pe timp de zi, cat si pentru o adormire rapida si profunda. Uleiul esential de bergamot amelioreaza anxietatea, in timp ce uleiul esential de lamaie reduce starile de depresie.

Daca parfumurile de citrice nu va ajuta la imbunatatirea somnului, incercati sa le folositi pe timp de zi pentru a va ajuta sa va simtiti mai inviorati, mai relaxati, mai bucurosi de viata.

Uleiuri esentiale pentru relaxare – Cum se folosesc pentru un somn mai bun

O metoda foarte placuta este sa adaugati cateva picaturi de uleiuri esentiale preferate, care imbunatatesc somnul, direct in baie. Lasati-va mintea si corpul rapite de mirosurile excelente. Puteti sa va bucurati de aceste momente de la 15 minute pana la o ora.

Folosite difuzoarele pentru uleiuri esentiale

Se adauga ulei si apa, cantitati ce difera in functie de producator. Aceste difuzoare pot fi folosite atat acasa, cat si la locul de munca.

Faceti-va propiul mix acasa, punand jumatate de cana de apa plata si 4-5 picaturi din uleiurile esentiale. Daca acestea vi se par prea puternice, folositi doar 3 picaturi. Puneti mixul intr-o sticla cu pulverizator si pulverizati de cateva ori pe zi in casa sau inainte de somn.

Aplicati direct de corp, in zona incheieturilor sau in spatele urechilor. Uleiurile esentiale se dilueaza intotdeauna cu un ulei de baza, precum uleiul de cocos, uleiul de susan, etc. Nu puneti pe pielea direct ulei esential, este foarte posibil sa va iritati pielea.

Fiecare om este diferit, iar preferintele pot fi altele. Daca anumite mirosuri ii fac pe unii mai somnosorii, pe altii ar putea sa ii trezeasca si sa le dea pofta de viata. Incercati si vedeti ce se potriveste cu gusturile voastre, apoi creeati-va o rutina pentru a obtine, in timp, un somn mai profund, mai linistitor.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole