-1.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

7 plante medicinale care te ajuta in caz de depresie

Depresia este o afectiune de sanatate mintala care afecteaza tot mai multi oameni (in jur de 40 de milioane de adulti din intreaga lume sunt afectati de depresie). Depresia apare ca o stare de spirit trista persistenta, interes redus pentru activitatile preferate si simptome care interfereaza negativ cu functionarea zilnica. De exemplul pierderea placerii este un simptom distinctiv care este aproape invariabil prezent in tulburarea depresiva majora. Alte semne suplimentare includ oboseala sau neliniste, dureri de cap, dificultati de concentrare, modificari de greutate, vinovatie sau anxietate.

Cu depresia nu este de glumit!!! Aceasta este o tulburare grava a dispozitiei, cu simptome care variaza de la usoare la debilitante si care pot pune viata in pericol. De regula, tulburarile depresive sunt tratate cu medicamente si psihoterapie si, desi medicamentele antidepresive pot fi utile pentru unii, ele se dovedesc, inutile in multe alte cazuri. De aceea, trebuie sa oferim o sansa si plantelor din jurul nostru. De exemplu, exista unele cercetari care arata ca anumite plante pot oferi beneficii suplimentare in ameliorarea simptomelor depresive.

Este adevarat ca nicio substanta sau terapie nu va fi vreodata „pilula magica” sau „remedierea rapida” pe care atat de multi suferinzi de depresie o doresc. Totusi, acestea, cu utilizarea corecta a terapiilor impreuna una cu cealalta, fac posibila o recuperare completa. De aceea, mai jos, am pregatit o lista cu cele mai bune plante medicinale recomandate in depresie care au puteri linistitoare, anxiolitice, sedative sau detoxifiante.

Vezi si: HUB, locul unde poti verifica gratuit daca suferi de depresie

Iata o lista cu plante medicinale care te ajuta in caz de depresie:

1.Sunatoare

Sunatoarea este una dintre cele mai studiate plante medicinale asociate frecvent cu tratamentul depresiei. De exemplu, un studiu a constatat ca, in tratamentul depresiei, planta a avut mai mult succes decat placebo (cercetarea a inclus o revizuire sistematica a 35 de studii care au inclus aproape 7.000 de pacienti, iar oamenii de stiinta au descoperit ca sunatoarea a fost de ajutor). Totusi, este o planta ce nu trebuie administrata cu medicamentele psihotrope. Daca iei medicamente, ar trebui sa fii  monitorizat de medicul tau pentru a te asigura ca nu exista efecte secundare toxice.

Mod de utilizare: Doza recomandata este de 450 mg, de doua ori pe zi. Este indicat ca pentru inceput sa se inceapa cu jumatate de doza timp de cateva zile si apoi sa se creasca doza pana la 450 mg. Tratamentul dureaza 4 saptamani pentru a obtine efectul complet.

Atentie!!! Sunatoarea scade potenta pilulelor contraceptive. De asemenea, poate scadea potenta terapiei de substitutie hormonala.

2.Mac Californian

Macul Californian este o planta folosita cu succes pentru epuizarea psihica si fizica, fiind adesea recomandata persoanelor care sufera de depresie. Poate oferi o mentalitate mai buna prin modificarea nivelurilor de neurotransmitatori, stimuland in acelasi timp metabolismul si energizand utilizatorii. (vezi AICI sursa)

Mod de utilizare: Nu trebuie folosite mai mult de 10 picaturi de extract concentrat in fiecare zi.

3.Ceai verde

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, in special L-teanina. Suplimentele de ceai verde sau ceaiul verde ca bautura pot stimula productia de GABA (acid gamma-aminobutiric), care controleaza o mare parte a activitatii sistemului nervos central, inclusiv eliberarea de „simtire”. hormoni buni. (vezi AICI sursa)

Mod de utilizare: Nu trebuie consumate mai mult de 6 pahare de ceai verde pe zi sau 200 mg extract de planta.

4.Paducel

Planta este capabila sa calmeze emotiile adanc inradacinate de frica, furie, tristete sau inutilitate. Paducelul este plin de saponine, catechine si antocianine care pot modifica pozitiv echilibrul chimic al corpului tau. (vezi AICI sursa)

Mod de utilizare: In functie de concentratia extractului de supliment, ar trebui sa consumati intre 400 si 1000 mg in fiecare zi pentru cele mai bune rezultate.

5.Radacina de valeriana

Valeriana functioneaza ca un antidepresiv usor si are calitati de imbunatatire a somnului.

Valeriana poate fi luata in timpul zilei in doze foarte mici, de 20 mg sau mai putin. Pentru somn, sau anxietate mai severa seara, poti utiliza doze de pana la 600 mg. Totodata, este important sa nu combini valeriana cu alcoolul sau alte medicamente depresive.

6.Rhodiola

Rhodiola este o planta adaptogena, adica actioneaza in moduri nespecifice pentru a creste rezistenta la stres. De exemplu, un studiu publicat in 2007 in Nordic Journal of Psychiatry, a aratat ca pacientii cu depresie usoara pana la moderata care au luat un extract de rhodiola au raportat mai putine simptome de depresie decat cei care au luat un placebo. Totodata, un mic studiu uman de rhodiola la UCLA, publicat in 2008, a aratat imbunatatiri semnificative la 10 persoane cu anxietate generalizata care au luat planta timp de 10 saptamani. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca planta functioneaza mai repede decat antidepresivele conventionale.

Mod de utilizare: Se recomanda utilizarea unui extract standardizat. Cauta produse care care contin 2-3% rosavina si 0,8-1% salidrozida. Incepe cu 100 mg o data pe zi, timp de o saptamana si apoi creste doza cu 100 mg in fiecare saptamana, pana la 400 mg pe zi, daca este necesar.

7.Ginko Biloba

Extractul de ginkgo  este utilizat in prezent pentru tratarea unei game largi de afectiuni, inclusiv depresie, anxietate, pierderea memoriei,  probleme de concentrare, confuzie, ameteli si dureri de cap.

Se crede ca ginkgo poate ajuta la tratarea depresiei prin cresterea absorbtiei atat a serotoninei, cat si a dopaminei, neurotransmitatori adesea scazuti la cei cu depresie. Totodata, extractul de ginkgo poate reduce simptomele de anxietate si stres prin scaderea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului.

Mod de utilizare: O doza tipica de ginkgo este de 40 mg de trei ori pe zi, pentru un total de 120 mg. Se recomanda inceperea cu o doza mica, dupa mese, pentru a evita tulburarile gastro-intestinale. Dozele de pana la 240 mg pe zi sunt adesea recomandate in scopuri terapeutice.

Vezi si: 7 alimente contra depresiei mai bune decat medicamentele

Sfat: Inainte de a te decide asupra unei doze pentru oricare dintre aceste plante medicinale pentru depresie, discuta cu medicul tau despre riscurile potentiale, interactiunile cu alte medicamente sau posibilele complicatii ale afectiunilor preexistente.

Vezi si: Uleiuri esentiale recomandate in caz de anxietate, stres si depresie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole