9.8 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024

7 plante medicinale care se recolteaza in luna mai

Luna mai este o perioada minunata pentru a recolta plante medicinale. Vremea se incalzeste, iar natura se trezeste la viata, oferind o gama larga de plante medicinale proaspete. Asadar, in aceasta luna, exista multe optiuni pentru a recolta plante cu proprietati medicinale benefice pentru sanatate. Iata cateva plante medicinale care se pot recolta in luna mai.

Plante medicinale pe care le puteti recolta in luna mai

1.Papadia (Taraxacum officinale)

Aceasta planta este recunoscuta pentru proprietatile sale diuretice si digestive. Frunzele sale pot fi adaugate in salate sau sucuri, iar radacinile sale pot fi uscate si apoi folosite pentru a face ceaiuri.

2.Coada-soricelului (Achillea millefolium)

Aceasta planta are proprietati antiinflamatorii si astringente si poate fi folosita pentru a trata rani, precum si probleme digestive. Florile sale pot fi recoltate si uscate pentru a face ceaiuri.

3.Salvia (Salvia officinalis)

Salvia are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si poate fi folosita pentru a trata o gama larga de afectiuni, cum ar fi infectiile respiratorii sau problemele digestive. Frunzele sale pot fi recoltate si uscate pentru a face ceaiuri.

4.Plante medicinale care se recolteaza in luna mai – Urzica (Urtica dioica)

Urzica este bogata in vitamine si minerale si are proprietati antiinflamatorii si diuretice. Frunzele sale pot fi adaugate la salate sau sucuri sau pot fi recoltate si uscate pentru a face ceaiuri.

5.Lumanarica (Verbascum thapsus)

Lumanarica are proprietati antispastice si expectorante si poate fi folosita pentru a trata probleme respiratorii, cum ar fi tusea si bronsita. Florile si frunzele sale pot fi recoltate si uscate pentru a face ceaiuri.

6.Plante medicinale care se recolteaza in luna mai – Florile de paducel

Mai este perioada recoltarii florilor paducel. Preparatele din aceasta planta sunt cunoscute pentru efectul lor calmant, antispastic si cardiotonic; ele intaresc inima, ii maresc aportul de sange si regleaza ritmul cardiac; reduce tensiunea arteriala, dilata vasele coronare si vasele creierului.

Decocturile si infuziile de flori de paducel sunt folosite pentru hipertensiune arteriala, ameteli, tulburari functionale ale activitatii cardiace, ateroscleroza, nevroze (inclusiv menopauza).

Recoltati florile neaparat pe vreme uscata, la inceputul infloririi (cand o parte din flori nu s-au deschis inca). Se usuca la umbra, intr-o zona bine ventilata. Perioada de valabilitate este de 2 ani.

7.Frunze de merisor

In mai (inainte de inflorire) se recolteaza frunzele de merisor. Acestea au actiune diuretica, coleretica, dezinfectanta, antiseptica, antiinflamatoare, bactericida si, de asemenea, contribuie la scaderea zaharului din sange la pacientii cu diabet.

Infuziile si decocturile din frunze de merisor sunt folosite pentru hipertensiune arteriala, boli ale rinichilor si vezicii urinare, gastroenterite, guta, osteocondroza, artrita, diabet. Totodata, infuzia de frunze de merisor se foloseste si pentru clatirea gurii in caz de cu parodontita, stomatita.

Frunzele se usuca la umbra, intr-o zona bine ventilata. Perioada de valabilitate este de 3 ani.

!!!Sfat

Acestea sunt doar cateva dintre plantele medicinale pe care le poti recolta in luna mai. Este important sa recoltezi plantele in mod responsabil si sa le folosesti cu grija, in special in cazul in care intentionezi sa le folositi pentru uz intern. Daca ai orice indoieli sau intrebari, este intotdeauna recomandat sa consulti un specialist inainte de a incepe sa le utilizezi.

Vezi si: Ce lucrari de gradina ai de facut in luna mai

Vezi si: Cele mai importante plante medicinale de munte din România

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole