Legumele sunt considerate ca fiind principala sursa de vitamine si minerale care, alaturi de fructe, contribuie la aportul zilnic al carbohidratilor si al fibrelor alimentare, fiind considerate alimente cu valoare nutritionala mare.
Acesta este anotimpul potrivit pentru a incepe sa consumi alimente proaspete si sanatoase, asa ca ne-am gandit sa va aratam ce legume nu trebuie sa va lipseasca din dieta zilnica.
1.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Ceapa verde
Cunoscuta si sub numele de ceapa primaverii, aceasta are cantitati mari de clorofila, o substanta ce are ca proprietate eliberarea organismului de substante nocive, precum poluantii si radicalii liberi. Se spune ce cei care consuma ceapa sunt printre cei mai sanatosi, dornici de munca si voiosi oameni. Alcilina, o substanta care da mirosul cepei, este responsabila pentru protejarea plamanilor si a cailor respiratorii, pe care le fereste de infectii. De asemenea, o alta substanta benefica din ceapa verde este si cvercitina, un antioxidant puternic, capabil sa amelioreze tulburarile circulatorii si sa previna afectiunile cardiovasculare.
2.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Usturoiul verde
Acesta este considerat un aliment exceptional, se gaseste din belsug primavara si este recomandat in tratarea a peste 60 de afectiuni. Usturoiul verde ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor, combate afectiunile digestive, reduce riscul de astm, ajuta la dezvoltarea florei intestinale, elimina factorii nocivi care cauzeaza deranjamente stomacale, gripe, raceli, ajuta la intarirea sistemului imunitar, stimuleaza circulatia sangelui, elimina toxinele din sange si organism, contribuie la prevenirea si tratarea si altor afectiuni severe precum cancerul, afectiunile cardiace, hipertensiunea sau infectiile.
3.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Salata verde
Aceasta are un continut mare de fibre, vitamina A, vitamina K, vitamina C, folat, mangan, fier si potasiu. Printre avantajele salatei se numara capacitatea de a preveni deteriorarea osoasa, stimularea sanatatii inimii si ajuta in pierderea in greutate. De asemenea, un castron cu salata verde poate fi de mare ajutor in caz de: afectiuni gastrointestinale, nefrita, litiaza urica, guta, reglarea ciclului menstrual, menstre dureroase, spermatoree, astm bronsic, colecistita, diabet zaharat, constipatie, congestie hepatica, hepatita.
4.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Ridichile rosii
Acestea sunt foarte apreciata pentru continutul ridicat de vitamina C, acid folic si potasiu, dar si pentru continutul mediu de vitamina B6, riboflamina, magneziu, cupru, zinc, fier si calciu. De asemenea, ridichile rosii contin si foarte multi antioxidanti, fiind ideale cand te confrunti cu astenia de primavara si este si un bun detoxifiant si intaritor al imunitatii.
5.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Spanac
Consumat in stare cruda sau fiert, spanacul ofera numeroase beneficii organismului nostru, iar sucul din frunzele proaspete de spanac ofera mai multe substante nutritive. Spanacul este un bun intaritor al organismului, un bun remediu in caz de pancreatita cronica, scorbut, rahitism, anemie, demineralizare, astm bronsic si diabet zaharat.
6.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Urzici
Urzicile se folosesc in medicina datorita continutului sau bogat in vitaminele A, B2, C si K, clorofila, mucilagii si substante azotoase care tonifica si revigoreaza organismul, indepartand astenia de primavara. Totodata, urzicile sunt excelente tratamente in cazul colonului iritabil, au un efect imunoreglator incredibil, fiind de mare ajutor in bolile respiratorii, sunt un tratament depurativ foarte puternic, care regleaza reactiile sistemului imunitar, ajutand la ameliorarea semnificativa a bolilor auto-imune de tot felul, regleaza tensiunea arteriala intr-un mod natural si ajuta la ameliorarea bolilor sangelui.
7.Legume de primavara recomandate pentru sanatatea organismului tau – Loboda
De obicei, loboda este folosita prin preparare termica in supe si ciorbe. Insa frunzele, fin tocate, se pot pune fara probleme in salate de rosii, de cruditati, de salata verde, astfel avand proprietati curative maxime (remineralizante, vitaminizante, diuretice, diaforetice si depurative). Pentru a pastra toate vitaminele din loboda puteti sa faceti suc din frunze proaspete si sa il puneti in supa sau ciorba la final, dupa ce se raceste. Astfel, evitati prepararea termica si va puteti bucura de toate calitatile terapeutice ale plantei.
Loboda se foloseste mai ales in tratarea bolilor hepatice, ginecologice si renale. Este recomandata cu precadere primavara, cand organismul are nevoie de vitamine si minerale. Semintele de loboda au efect purgativ si ermetic, fiind folosite in cazurile de otraviri, intoxicatii, constipatii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: