Anxietatea este un sentiment de frica sau nervozitate, adesea asociat cu factori de stres care pot perturba viata de zi cu zi. Din nefericire, se estimeaza ca pana la 30% dintre adulti se confrunta cu o tulburare de anxietate la un moment dat in viata. Totusi, cercetarile sugereaza ca mai multe suplimente din plante pot fi utile in gestionarea anxietatii, desi sunt necesare mai multe studii.
Cele mai frecvente tulburari de anxietate sunt tulburarile de anxietate sociala, tulburarile de panica sau tulburarile de anxietate generalizata. Simptomele obisnuite ale acestor tulburari includ: ritm cardiac crescut, palpitatii, dificultati de respiratie, maini umede, transpiratie, frisoane, dureri de cap, tulburari de stomac, insomnie si modificari ale apetitului si dispozitiei. Toate acestea ii impiedica pe oameni sa traiasca o viata normala, sa-si pastreze un loc de munca sau sa experimenteze relatii pozitive.
Henry Emmons, psihiatru si autorul cartii The Chemistry of Calm este de parere ca traim vremuri inacceptabil de stresante. Totodata, acesta spune ca oamenii sunt atat de stresati incat cauta un remediu rapid, adesea sub forma de alcool sau medicamente eliberate pe baza de reteta. Din fericire, trebuie sa stim cu totii ca cele mai bune remedii sunt plantele, deoarece acestea pot avea adesea puteri linistitoare, anxiolitice, sedative sau detoxifiante.
De exemplu, o analiza a mai mult de 100 de studii care acopera o perioada de 20 de ani a constatat ca 45% dintre studii au demonstrat rezultate pozitive ale suplimentelor pe baza de plante asupra simptomelor de anxietate si depresie, cu mai putine efecte negative decat medicamentele traditionale.
Iata lista celor mai bune plante medicinale pentru anxietate:
1.Kava, cea mai buna planta pentru ameliorarea anxietatii acute
Radacina plantei Kava (Piper methysticum) este poate cea mai bine cercetata planta pentru ameliorarea anxietatii. Totodata, intr-o analiza din Journal of Clinical Psychopharmacology, cu tema „Eficacitatea extractului de kava pentru tratarea anxietatii”, a reiesit faptul ca aceasta planta reprezinta solutia naturala la sentimentele de nervozitate, anxietate sau stres, fiind folosita de secole in medicina traditionala ca ajutor pentru somn. De exemplu, majoritatea participantilor au simtit o usurare atunci cand au luat intre 120 si 240 mg de planta zilnic pe o perioada de cateva saptamani.
Pe langa faptul ca planta reprezint un bun medicament antianxietate, acesta este lipsit si de efecte secundare. Planta actioneaza rapid, adesea in doar 15-20 de minute, relaxand muschii fara a seda creierul. De aceea, kava este extrem de util in situatii acute (ex: un accident, o conversatie aprinsa sau oricand apare raspunsul la stres).
Mod de utilizare: Cand apare anxietatea, ia o picatura de tinctura de kava intr-un pahar mic cu apa.
!!!Atentie!!! Nu depasi doza, deoarece poate afecta ficatul. Acesta este un remediu de urgenta, pentru panica sau anxietate acuta. Nu trebuie luate mai mult de 200 mg inainte de a merge la culcare.
2.Musetelul, cea mai buna planta pentru anxietate usoara si moderata
Musetelul (Matricaria recutita) este una dintre cele mai sigure plante calmante pe care le poti incerca. Acesta are multi constituenti calmanti, dar unul dintre cei mai puternici este apigenina, un flavonoid care influenteaza GABA (Acidul gamma-aminobutiric, un neurotransmitator care ajuta la trimiterea de mesaje intre creier si sistemul nervos).
Au fost efectuate numeroase studii privind efectele lui asupra nivelului hormonului de stres din organism si s-a descoperit ca planta calmeaza sistemul nervos si ajuta la inducerea somnului si a senzatiei de calm. De exemplu, intr-un studiu din 2016 publicat in Phytomedicine, persoanele cu tulburare de anxietate generalizata au luat 500 mg de musetel de trei ori pe zi, timp de pana la opt saptamani. La final, mai mult de jumatate au raportat o reducere semnificativa clinic a simptomelor.
Mod de utilizare: Se bea ceai de musetel. Se toarna apa fierbinte peste 2-3 lingurite pline de musetel uscat, se infuzeaza 5-10 minute, apoi se strecoara. Evita sa bei mai mult de 4 cani de ceai sau sa consumi mai mult de 1.000 mg.
3.Floarea pasiunii, cea mai buna planta pentru insomnie
Este adevarat ca floarea pasiunii (Passiflora incarnata) nu poate face minuni, dar exista cateva studii clinice mici care sugereaza ca aceasta ar putea ameliora insomnia indusa de anxietate si poate oferi un sentiment de usurare de emotiile coplesitoare.
Flavonoidele si alcaloizii plantei interactioneaza cu GABA (vezi mai sus) pentru a inabusi usor alarmele corpului.
In urma unui studiu recent, cercetatorii au dat la 40 de pacienti de chirurgie stomatologica cate 260 mg de planta cu 30 de minute inainte de proceduri. Planta a redus semnele de anxietate (masurate prin tensiunea arteriala si ritmul cardiac) la fel de eficient ca midazolamul sedativ farmaceutic, dar cu mai putine efecte secundare.
Mod de utilizare: Acest remediu este folosit in primul rand ca ceai, desi exista si tinctura (cateva picaturi intr-un pahar cu apa), tablete/suplimente.Sunt necesare doar cantitati foarte mici de pasiflora, nu mai mult de 90 mg pe zi.
4.Ashwagandha, cea mai buna planta pentru stresul cronic
Ashwagandha (Withania somnifera) este o planta adaptogena, ceea ce inseamna ca, in loc sa regleze anumiti hormoni sau functii metabolice intr-un fel sau altul, aceasta ajuta organismul sa se adapteze la diferite medii stresante si sa se imbunatateasca. raspunsul nostru natural la declansatorii de anxietate. Prin urmare, mai multi specialisti considera planta un tonic nervos care mareste rezistenta si adaptarea.
De exemplu, intr-o revizuire a cinci studii clinice, cercetatorii au observat o ameliorare semnificativa a anxietatii in randul a 400 de participanti care au luat doze zilnice de ashwagandha variind de la 120 la 1200 mg timp de sase pana la 16 saptamani.
Mod de utilizare: se recomanda un tratament timp de cel putin trei luni pentru o crestere a dispozitiei si a energiei generale. Expertii recomanda nu mai mult de 4-5 g extract sub forma de pulbere in fiecare zi.
5.Gingko Biloba
In urma unui studiu randomizat, s-a observat ca planta poate contracara hormonii negativi care provoaca sentimente de furie, tristete si singuratate care insotesc adesea anxietatea. Asadar, ca stimulent al dispozitiei, planta poate oferi energie si te poate ajuta sa depasesti gandurile negative.
Mod de utilizare: Sub forma de extract, majoritatea oamenilor iau aproximativ 150 mg, impartite in 3 doze pe parcursul zilei.
6.Plante medicinale pentru anxietate – Valeriana
Mai multe studii de specialitate au aratat ca radacina de valeriana este un bun sedativ, ajutand oamenii sa obtina un somn profund si odihnitor. Compusii chimici din aceasta planta pot regla sistemul nervos central si pot echilibra nivelul hormonilor.
Mod de utilizare: 500-600 mg din aceasta planta pot fi luate in siguranta pe zi, sub forma de supliment, sau aproximativ 2-3 pahare de ceai.
7.Plante medicinale pentru anxietate – Sunatoare
Planta este folosita pentru afectiuni nervoase de peste 2.000 de ani si o serie de studii au aratat ca aceasta are un efect benefic asupra celor care sufera de anxietate usoara si depresie. Se crede ca substanta are capacitatea de a prelungi efectele serotoninei.
Staturi utile:
Cele mai multe ierburi pot fi luate in una din urmatoarele forme:
- Tincturile sunt indicate pentru stresul acut (de moment), deoarece ingredientele active sunt absorbite rapid prin tesuturile din gura si tractul gastro-intestinal superior.
- Ceaiul, facut prin inmuierea ierburilor in apa fierbinte, este o alegere buna.
- Extractele au o potenta garantata, oferind o doza consistenta usor de ingerat sub forma de capsule.
Sfat: Inainte de a te decide asupra unei doze pentru oricare dintre aceste plante medicinale pentru anxietate, discuta cu medicul tau despre riscurile potentiale, interactiunile cu alte medicamente sau posibilele complicatii ale afectiunilor preexistente.
Vezi si:
Gradinaritul vindeca anxietatea, imbunatateste memoria si promoveaza odihna si greutatea sanatoasa
Ceaiul de hibiscus este bun pentru starile de anxietate si pentru scaderea hipertensiunii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: