5.9 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Hreanul. 7 beneficii dovedite stiintific

Hreanul (Armorica Rusticana) este o planta cu o aroma puternica, dar care prezinta o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cunoscute de mii de ani. Acesta este folosit adesea la prepararea mancarii, dar are si unele aplicatii medicinale, in special in tratarea bolilor inflamatorii.

Hreanul este bogat in nutrienti si minerale, ca de exemplu: fibre alimentare, vitamina C, acid folic, potasiu, calciu, magneziu, zinc, mangan, dar si enzime si uleiuri (ex: sinigrina- un glucozinolat puternic).

Ce beneficii are hreanul pentru sanatate

1-Scade inflamatia si durerea

Inca din cele mai vechi timpuri, hreanul a fost folosit Hreanul a fost folosit pe post de analgezic natural pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de spate si a inflamatiei asociate cu durerile de cap.

Asadar, datorita proprietatilor antiinflamatorii, hreanul este aplicat local pe zonele corpului cu durere cauzata de leziuni, artrita sau inflamatie.

2-Intareste sistemul imunitar

Datorita compusilor cu efecte antioxidante, hreanul poate ajuta la intarirea imunitatii si poate stimula activitatea si productia de celule albe din sange. Totodata, continutul mare de vitamina C creste puterea sistemului imunitar si ar putea sa se alature fortelor de aparare impotriva radicalilor liberi.

Vezi si: Tinctura din papadie si hrean, un bun remediu in numeroase afectiuni

3-Poate imbunatati functiile respiratorii

Adulmecare puternic sau inhalare de hrean poate elimina congestia dezvoltata din cauza unei raceli, boli sau alergii.

Datorita proprietatilor sale antibiotice, hreanul a fost folosit de multi ani in medicina traditionala pentru a trata bronsita, sinuzita, tusea si raceala. Totodata, in urma unui studiu german, un medicament pe baza de plante care continea radacina de hrean a fost testat impotriva antibioticelor conventionale. Descoperirile incredibile au aratat un rezultat comparabil in tratarea sinuzitei acute si a bronsitei cu extract natural in comparatie cu tratamentele conventionale. (vezi AICI sursa).

4-Are proprietati antibacteriene

Studiile au aratat ca substantele puternice din hrean pot fi o buna aparare impotriva microbilor si infectiilor bacteriene, inclusiv Listeria, E. coli si Staphylococcus. Componenta antibacteriana specifica din el se numeste izotiocianat de alil.

5-Are proprietati diuretice

Sinigrina glicozida, o substanta care se gaseste si in radacina de hrean, este cunoscuta pentru a preveni retentia de apa si actioneaza ca un diuretic natural, care poate ajuta la prevenirea infectiilor renale si ale tractului urinar.

Vezi si: Ce beneficii poate avea o jumatate de lingurita cu „suc” de hrean

6-Imbunatateste digestia

Hreanul este un bun colagog, care stimuleaza productia de bila in vezica biliara pentru a ajuta digestia. De asemenea, aceasta radacinoasa ofera si fibre, care sunt foarte importante pentru promovarea sanatatii si reglarii digestive. In plus, cercetarile sugereaza ca un aport crescut de fibre alimentare protejeaza impotriva afectiunilor precum boala de reflux gastroesofagian, diverticulita si ulcerul gastric.

7-Are proprietati anticancer

Exista numeroase studii, inclusiv unul de la Universitatea din Illinois, care relateaza ca in radacina de hrean exista compusi bioactivia, inclusiv unul numit sinigrina, care ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului. De asemenea, studiile publicate in revista medicala Molecules din 2016, precum si cercetarile din Journal of Agricultural and Food Industry au gasit rezultate incurajatoare in ceea ce priveste hreanul si cancerul.

Vezi si: Remedii naturiste cu hrean. Ce poti trata cu acest ingredient gustos

!!!Atentionari:

Heanul poate avea un efect usor diuretic, ceea ce poate exacerba problemele persoanelor cu afectiuni renale, iar pentru cei cu ulcer peptic sau boala inflamatorie intestinala, puterea intensa a hreanului poate agrava aceste afectiuni.

Aceasta leguma este clasificata ca goitrogeni, ceea ce inseamna ca pot afecta functia tiroidei, mai ales daca este consumat crud si in cantitati mari. Asadar, daca te stii cu probleme tiroidiene, evita consumul de hrean.

Vezi si: Ceai de hrean cu miere. Reteta celui mai bun tonic cardiac

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole