Spre deosebire de cremele din comert, alifiile preparate din plante medicinale nu au rolul de-a intra in piele, ci de a crea un strat subtire care sa reziste mai mult. Cand pielea e moale sau subtire, alifia functioneaza foarte bine, oferind treptat beneficiile sale miraculoase.
V-am pregatit mai jos 7 retete naturale de alifii din plante medicinale, menite sa trateze anumite afectiuni ale pielii.
1.Alifie de galbenele
Pentru a prepara alifia de galbenele, ai nevoie de 1 pumn de flori, frunzulite si tije de galbenele proaspete si 500 g untura de porc.
Pentru inceput, se incinge untura de porc si apoi se adauga plantele maruntite. Se lasa sa fiarba la foc mic, aproximativ 10 minute, si apoi sa lasa sa stea asa 3 zile la temperatura camerei. In urmatoarea zi se mai incinge o data amestecul si se strecoara printr-un tifon. Produsul obtinut se toarna in borcanele si se lasa la racit. Se inchid borcanelele cu capac si se alifia de galbenele la rece. Este recomandat sa se prepare cantitati mici, care sa fie folosite intr-o perioada scurta de timp.
Sfat! Daca nu ai cum sa faci rost de untura sau pur si simplu nu doresti sa folosesti acest ingredient, se poate face si cu ceara de albine. Galbenelele se lasa, timp de 1 saptamana, la macerat intr-un borcan cu ulei de masline, iar la final se strecoara. Uleiul obtinut se incalzeste cu o bucata de ceara curata de albine si apoi se toarna in borcan.
Alifia de galbenele este recomandata in numeroase afectiuni ale pielii. Aceasta are actiune cicatrizanta, tonica, calmanta, antiinflamatoare, antioxidanta si antibacteriana, toate acestea ajutand la imbunatatirea circulatiei periferice, pastrarea pielii fine/hidratate, la calmarea iritatiilor, in caz de arsuri solare, calcaie intarite, ciuperci si micoze ale piciorului, cat si in tratarea acneeii, furunculi, zgarieturi sau julituri. De asemenea, florile de galbenele sunt antiseptice, usor astringente si protejeaza pielea de microbi.
2.Alifie de salvie
Pentru a prepara alifia de salvie, ai nevoie de 2 linguri de frunze proaspete de salvie si 250 g untura de porc.
Pentru inceput, se maruntesc frunzele de salvie proaspata, dupa care se piseaza in piulita. Se incinge, intr-o cratita, untura si apoi se adauga salvia. Se lasa la fiert, la foc mic, circa 4-5 minute. La final, se ia vasul de pe foc, se lasa amestecul sa stea asa 3 zile, apoi se incalzeste din nou, dupa care se strecoara printr-un tifon si se toarna in borcanele. Se pastreaza la frigider.
Preparati doar o cantitate mica de alifie, pe care s-o folositi repede. De asemenea, pentru ca untura de porc se altereaza usor si miroase cam neplacut, se poate folosi untul clarifiat.
Alifia de salvie este recomandata in tratarea afectiunilor externe. Aceasta poate fi folosita pentru tratarea ranilor ce se vindeca greu, in cazul eczemelor si a altor infectii ale pielii. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).
3.Alifie de sanziene
Pentru a prepara alifia de sanziene, ai nevoie de 500 g de untura de porc si 4 pumni de sanziene.
Pentru inceput, se incige, intr-o tigaie, untura, dupa care se adauga planta si se lasa sa clocoteasca putin, se amesteca bine si apoi se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca peste noapte, acoperita cu un capac, iar a doua zi se incinge din nou, pana ce untura este suficient de lichida pentru a putea fi strecurata. Alifia obtinuta se toarna in borcane mici, cu capac si se pastreaza la frigider.
Alifia de sanziene este un remediu excelent impotriva petelor de batranete, dar reuseste sa vindece si semnele ramase dupa arsuri, acnee si iritatii.
4.Alifie de turita-mare
Pentru a prepara alifia de turtita mare, ai nevoie de 250 g untura de porc si 2 pumni de turita-mare.
Pentru inceput, se incalzeste, intr-o tigaie, untura de porc, apoi se adauga planta tocata marunt si se lasa sa clocoteasca putin, se amesteca bine si apoi se ia tigaia de pe foc. Se acopera cu un capac si se lasa untura sa se raceasca peste noapte. A doua zi se incinge din nou, se paseaza bine si se storc plantele ramase. La final, se toarna alifia in borcanele cu capac.
Alifia de turtita mare este recomandata contra varicelor. Aceasta alifie se aplica zilnic pe varice intr-un strat gros.
5.Alifie de coada-soricelului
Pentru a prepara alifia de coada soricelului, ai nevoie de 1 pumn de planta proaspata si 500 g untura de porc.
Se ia un pumn de coada-soricelului proaspata si se fierbe incet, timp de 5 minute, in untura de porc. Se lasa la racit 3 zile, iar in a patra zi se mai incalzeste o data. Se strecoara printr-un tifon, se stoarce bine si apoi se pune alifia in borcanele. Dupa racirea completa, se pastreaza la frigider.
Alifia de coada soricelului este recomandata impotriva hemoroizilor.
6.Alifie de ienupar
7.Alifie de brusture negru
Pentru a prepara alifia de brusture, ai nevoie de 250 g untura de porc si 4-6 radacini de brusture negru.
Pentru inceput, se incinge, intr-o tigaie, untura de porc, apoi se adauga radacinile de brusture spalate si taiate marunt. Se lasa sa dea in cateva clocote, se amesteca bine si apoi se ia tigaia de pe foc.
Se acopera cu un capac si se lasa untura sa se raceasca peste noapte. A doua zi se incalzeste din nou, usor, se paseaza, se storc si bucatile ramase si apoi se toarna alifia in borcanele cu capac.
Alifia de brusture negru este recomandata contra bataturilor. Se ung cu ea, in fiecare zi, bataturile.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 7 alifii din plante medicinale. Retete naturale pentru diferite afectiuni ale pielii […]
3algeria