1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

6 lucruri extraordinare despre tati si dezvoltarea copiilor

De foarte multe ori auzim si citim despre legatura puternica intre mama si copil. Intr-adevar, aceasta conexiune este unica, insa se pare ca relatia tata-copil este la fel de puternica si importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Iata 8 lucruri surprinzatoare despre tati si dezvoltarea copiilor.

Tatii sufera schimbari hormonale in timpul sarcinii

In timpul sarcinii sotiei, tatii au o scadere a testosteronului de pana la 40%. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca se inregistreaza o competitie intre masculi mult mai scazuta, odata ce femeia ramane insarcinata.

Mai mult, s-a constat cresterea prolactinei si la tata in timpul sarcinii mamei. Prolactina este un hormon asociat cu alaptarea in cazul mamelor. Inca nu se stien excat de ce acest hormon creste si la tati in aceasta perioada.

Ingrijirea bebelusilor de catre tati ajuta la eliberarea oxitocinei

Ca si in cazul mamelor, atunci cand tatii au grija de bebelusii lor, ii schimba, ii spala, se joaca cu ei, creste hormonul atasamentului, oxitocina. Cel mai mult, cand intervine joaca cu bebelusii si copiii, tatii experimenteaza cresterea acestui hormon. Asta si pentru ca tatii se joaca mult mai mult si mai des cu copiii, in timp ce mamele se ingrijesc de bunastarea si sanatatea acestora.

Copiii care se antreneaza in jocuri sanatoase cu tatii lor, au sanse mult mai mari sa se adapteze mai tarziu la lumea reala si la incercarile acesteia. Paul Raeburn , jurnalist si autor a 5 carti ce trateaza probleme de parenting, a adaugat ca mamele singure se concentreaza mai mult pe jocul cu copiii lor, tocmai pentru a ii pregati mai bine pentru viata.

Tatii joaca un rol crucial in dezvoltarea limbajului

Chiar daca mamele petrec mult mai mult timp cu copiii lor, se pare ca implicarea tatalui in cresterea copiilor are un rol foarte important in dezvoltarea limbajului.

Explicatia ar fi ca tatii nu vorbesc foarte mult, asadar cand au discutii cu copiii lor, aleg un vocabular si o exprimare mai elevate. In timp ce mamele vorbesc mult mai mult si nu intotdeauna lucruri importante. Acest echilibru este absolut necesar in cresterea completa a copiilor.

Tatal implicat contribuie la viitorul adult de succes

A avea un tata activ si implicat, inseamna un copil mai responsabil la scoala. Apoi, mai tarziu, asigura dezvoltarea unui om de succes in viata adulta. Raportarea la tata este cruciala pentru copil, mai ales intr-o societate dominata in mare parte de figura masculina.

Studiile au aratat ca, in general, fetele care au crescut fara tati, intra mai rapid in perioada pubertatii. Acest lucru a fost atribuit unei bariere atat fizice, cat si psihologice, rupta mult prea devreme la fetele crescute fara tati activi.

Este destul de simplu, parintele biologic de sex opus descurajeaza copiii sa aiba tendinte sexuale premature. Lucrurile se complica si mai mult la aparitia unui tata vitreg.

Comportamentul deviant este mult mai posibil la copiii care cresc fara tati

Conform unui studiu american, copiii care cresc fata tati activi, au risc mai mare cu 30% de a se angaja in activitati deviante, precum delincventa, baut, droguri si abandon scolar.

Acest lucru nu inseamna ca toti copiii crescuti in familii monoparentale nu sunt oameni de succes sau oameni echilibrati. Cu toate acestea, studiile stiintifice despre acest subiect nu ar trebui tratat superficial. Tatii activi ar trebui sa isi sustina prietenii care sunt si ei tati si nu sunt implicati.

Copiii crescuti de ambii parinti si cu tata activ au un IQ mai mare

Studiile arata ca bebelusii si copiii ai caror tati sunt implicati in cresterea lor sunt mai inteligenti, mai descurcareti. Tatii sunt incurajati sa se joace cu copiii lor inca de cand sunt bebelusi pentru o dezvoltarea mai rapida si un IQ mai mare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole