2.1 C
București
marți, ianuarie 14, 2025

6 greseli de depozitare a alimentelor care duc la stricarea lor mai rapida

Va place sa aveti totul ordonat cum trebuie cand vine vorba despre alimentele depozitate in camara sau frigider? Ei bine, se poate ca metodele pe care le folositi sa nu fie tocmai cele potrivite, scurtand perioada de valabilitate.

Pentru a prelungi perioada de prospetime a alimentelor, este important sa nu mai faceti greseli in privinta depozitarii si sa incercati sfaturile de mai jos.

In cele ce urmeaza, va vom explica de ce unele dintre cele mai populare metode de depozitare a alimentelor nu sunt neaparat si cele mai bune.

1.Spararea fructelor si a legumelor inainte de a le pune in frigider

Stim ca spalarea tuturor produselor este o necesitate, deoarece nu se stie niciodata ce murdarie si bacterii se ascund in salate sau pe coaja fructelor si a legumelor. Totusi, acest obicei poate duce la scurtarea valabilitatii. Potrivit Healthline, umiditatea suplimentara adaugata in timpul spalarii poate accelera degradarea. Poate chiar sa aduca mucegai mult mai repede daca spalati produsele si apoi le depozitati intr-un recipient etans. Este recomandat sa asteptati sa va spalati produsele pana cand sunteti gata de consum.

Vezi si: Tehnici si trucuri pentru depozitarea corecta a fructelor si legumelor pe timp de iarna

2.Depozitarea zarzavatului in pungi de plastic

Zarzavaturile delicate (marar, patrunjel, leustean) se vor strica foarte repede daca de pastrat in pungi. In schimb, acestea se dezvolta foarte bine in apa. Asadar, oferiti-le umiditate. Taiati tulpinile si puneti-le intr-un pahar cu apa, apoi acoperiti varfurile cu o punga biodegradabila si legati-o lejer in jurul gurii paharului. Apoi, puteti introduce verdeturile in frigider.

Aceasta metode vor ajuta plantele sa rezista pana la 1-2 saptamani in frigider, dar nu uitati ca din cand in cand sa le schimbati apa.

3.Depozitarea nucilor in camara

Camara poate pare locul perfect pentru depozitarea nucilor, deoarece este un spatiu uscat, usor accesibil si nu este nici prea frig. Insa, acest lucru duce la o alterare mai rapida a acestora. Expuse la schimbari externe precum caldura, lumina si oxigenul, nucile se vor strica si mai repede. De asemenea, datorita nivelului lor ridicat de grasimi nesaturate, nucile pot rancezi cu usurinta, in decurs de 1-2 luni.

Poate parea ciudat ce o sa aflati acum, dar va garantam ca merita. Ei bine, nucile se depoziteaza in frigider! La temperaturi scazute, acestea vor dura mai mult, chiar 1 an.

4.Expunerea cartofilor la lumina

Orice gospodina stie cat de dificil sunt de depozitat cartofii. Pastrarea acestora la temperatura camerei poate duce la incoltirea prematura si la alterarea. Pe de alta parte, daca locul de depozitare este prea rece, continutul lor de amidon se poate transforma in zahar, ceea ce modifica modul in care se gatesc si gustul.

Ei bine, trebuie sa stiti ca toate soiurile de cartofi prospera in intuneric. Astfel, cartofii trebuie pastrati intr-un loc racoros, intunecat, cu o buna circulatie a aerului si, daca puteti atinge un nivel ridicat de umiditate, este si mai bine. Totodata, pentru ca acestia sunt sensibili la fructele si legumele care produc etilena, este indicat sa ii tineti departe de alte produse.

5.Pastrarea cartofilor laolalta cu ceapa

Ca si in cazul cartofilor, ceapa prefera spatiile racoroase si intunecate, unde exista mult aer si ventilatie. Totusi, chiar daca aceste legume prefera aceleasi conditii, asta nu inseamna ca merg depozitate laolalta.

Probabil ati observat ca atunci cand asezati cartofii langa ceapa, acestia se strica mai repede. Ei bine, ceapa emite gaze care fac cartofii sa inmugureasca si sa putrezeasca mai repede decat ar trebui.

Asadar, pentru a va salva cartofii, cel mai bine este faceti un mic spatiu ei si ceapa sau pur si simplu sa le gasiti un alt loc de depozitare.

6.Pastrarea rosiilor in frigider

Cu siguranta sunt multe persoane care dupa mersul la piata, vin acasa si depoziteaza legumele si fructele in frigider. Daca pentru unele alimente, acest lucru este benefic, ei bine, in cazul rosiilor nu este tocmai potrivit, deoarece se distruge gustul. Refrigerarea nu face altceva decat sa elimina dulceata si aroma savuroasa a rosiilor. Asadar, cea mai buna solutie pentru a pastra rosiile mai multe zile este aceea de a le lasa la temperatura camerei, in locuri intunecate, asezate pe o bucata de hartie si nu in pungi de plastic.

Vezi si: Pastrarea gutuilor peste iarna. Trucuri de depozitare eficienta

Vezi si: Sfaturi utile pentru depozitarea corecta a ceaiului verde

Vezi si: Curatarea bijuteriilor si pastrarea cosmeticelor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole