13.9 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

5 retete stramosesti de stimulare naturala a imunitatii

Miliarde de celule formeaza sistemul imunitar, celule ce stau ca o adevarata armata in calea oricaror inamici ai sanatatii. Aceasta armata de celule ce lupta neincetat cu radicalii liberi trebuie intarita si stimulata cat mai des, prin metode naturale, care sa dureze si sa fie eficiente. De aceea, ne-am gandit sa va aratam 5 retete stramosesti de stimulare naturala a imunitatii.

Lista cauzelor care slabesc imunitatea este destul de lunga. Cea mai mare grija pentru mentinerea sau intarirea imunitatii trebuie sa o aiba oamenii care fac eforturi psihice sau fizice exagerate, nu dorm suficient, sunt supusi radiatiilor nocive, temperaturilor scazute, traiesc in medii cu gaze poluante. Tot atat de periculoase sunt alimentatia nesanatoasa, consumul de alcool si fumatul – chiar si 2-3 tigari pe zi afecteaza structura protectoare a corpului.

Un efect negativ au si injuraturile, metalele cu energie negativa (de ex. plumbul), muzica cu caracter agresiv, zonele geografice geopatogene. O alta cauza importanta de scadere a imunitatii este disbacterioza – dereglarea echilibrului florei intestinale, al microflorei din cavitatea bucala, a mucoaselor si a pielii. Fabrica de imunitate se afla in intestine, iar disbacterioza este falimentul ei produs de om, prin consumul de alimente nesanatoase, de alcool si droguri.

Sistemul imunitar slabit este reprimat si mai mult atunci cand omul se indoapa cu tot felul de medicamente la moda, experimentandu-le pe cont propriu, fara sa consulte medicul. Analizele de laborator arata ca o mare parte dintre produsele farmaceutice nu au efectul preconizat. In schimb, folosirea lor indelungata sau in exces are urmari fatale pentru imunitate. De exemplu, antibioticele prescrise pentru afectiuni reumatice nu se elimina din organismul nostru timp de 5 ani, iar o cantitate mare acumulata in timp slabeste considerabil imunitatea.

Metode de stimulare a imunitatii

 – Saturarea organismului cu minerale si vitamine, de preferat luate din alimentatie. Vitaminele A, E si C franeaza inmultirea si raspandirea virusului gripal, iar vitaminele din grupa B contribuie la profilaxia urmarilor grave datorate gripei.

 – Imbunatatirea circulatiei sangvine prin eforturi fizice dozate rational (gimnastica, alergare, inot, munca in gradina); iesirea in aer liber (aer curat, apa, soare); frectii cu peria uscata, dimineata, si cu apa sarata, inainte de culcare.

 – Consumul de  bauturi fermentate, precum iaurtul de casa, laptele acru, borsul etc., 2-3 pahare pe zi. Vezi Beneficiile consumului de iaurt. Cum sa prepari iaurt sanatos de casa.

 – Sauna si baile sudorifice favorizeaza descarcarea rinichilor, eliminarea surplusului de saruri si cresterea pH-ului cu 0,3-0,4 unitati. In conditiile acestea, se produce in organism o cantitate mai mare de ozon (O3), creste imunitatea, mor virusii, bacteriile si microbii.

 –  Alimentatie. In timpul procedurilor pentru intarirea imunitatii se recomanda o alimentatie preponderent vegetariana, cafeaua se inlocuieste cu sucuri proaspete de fructe, legume, iarba de ovaz verde, compoturi. Din meniul zilnic se elimina carnea, zaharul, sarea, se renunta categoric la bauturile alcoolice si la tigari.

 – Gandirea pozitiva, bucuria si veselia stimuleaza producerea hormonului endorfina, care activeaza functiile sistemului imunitar. S-a dovedit stiintific cresterea imunitatii la oamenii care aud multe cuvinte bune, de alinare si de iubire.

Retete din strabuni de intarire a imunitatii in mod natural

1 – Reteta cu propolis

Un remediu bun pentru curatarea sangelui si intarirea imunitatii este propolisul. Se consuma cate 7-10 g de propolis curat (fara ceara), de 3 ori pe zi, inainte de masa. O bucatica cat o maslina se mesteca timp de 15-20 minute, apoi se inghite. Pe timpul epidemiei de gripa, se recomanda sa tinem in coltul gurii o bucatica de propolis cand vizitam locurile aglomerate, dar si in timpul somnului, lipita de dinti.

Untul de propolis. Nu trebuie sa lipseasca din meniul persoanelor cu imunitate scazuta sau cu boli cronice ale aparatului respirator. Se consuma fara dozare. Preparare: un kilogram unt de calitate se aduce, intr-un vas emailat, pana la punctul de fierbere. Vasul se ia de pe foc si se amesteca cu 150-200 g de propolis dat pe razatoare. Se tine din nou pe foc, in bain-marie (un alt vas mai mare, cu apa la temperatura de 80 grade), timp de 30 minute. Se amesteca permanent cu o lingura de lemn. Se consuma uns pe o felie de paine integrala sau amestecat cu pilaf de cereale.

Laptisor de matca. De trei ori pe zi, cu 40-50 minute inainte de masa, se tin sub limba cate 10 picaturi laptisor de matca, cu cate o picatura miere de albine sau 2-3 cristale de zahar. Dupa o cura de 10 zile, se face o pauza de 10 zile. Se repeta de 3-10 ori.

2- Tinctura de ciuperci

Un imunostimulator puternic este ciuperca Licoperdon Perlatum (in popor se numeste pufai, gogoasa, papalau), care la maturitate se preface intr-o pulbere fina. Un pahar de pulbere se pune intr-un borcan de un litru, se adauga 500 ml de tuica de casa (de 60-70 grade), se fixeaza capacul etans si se inveleste in polietilena de culoare neagra. Se tine, la oras, in partea de jos a frigiderului, iar la tara, poate fi ingropat in beci, la 20 cm adancime. Dupa 24 de zile, borcanul se deschide, se lasa putin sa se limpezeasca, si se strecoara prin panza. Se consuma cate o lingurita, dimineata, pe nemancate, cu 30 minute inainte de masa.

3 – Miere de pin

Un kg de conuri de pin se spala, se taie fiecare in patru si se fierb in 3 litri de apa, pe un foc slab, pana devin moi. Se strecoara lichidul si se amesteca cu 1 kg de zahar. Se pune inca o data pe foc si se aduce pana aproape de fierbere, dar in niciun caz nu se fierbe. Se toarna in borcane, adaugandu-se 2-3 linguri suc de lamaie la fiecare 700 ml. Conurile ramase se piseaza, se amesteca cu putin sirop si se folosesc in loc de dulceata.

4 – Vin negru cu plante aromate

Este un remediu cunoscut pentru intarirea organismului si se prepara din 5 linguri de busuioc si 5 linguri de coada-soricelului, culese in perioada de inflorire, peste care se toarna un litru de vin negru dulce si 500 g de sirop din pepene verde. Siropul se prepara din suc strecurat si fiert pe un foc mic, pana volumul lui scade de 5-6 ori. Amestecul se macereaza timp de trei saptamani, se agita de cateva ori pe zi, apoi se strecoara. Se consuma timp de 10 zile, cate 100 ml, de 3 ori pe zi, dupa mese.

5 – Prune si caise uscate

Se prepara o pasta din 500 g de prune uscate (fara samburi), 300 g de caise uscate, stafide, miez de nuca, seminte de floarea-soarelui decojite si lamai fara samburi. Lamaile se spala bine cu apa fierbinte in care s-a dizolvat putin bicarbonat de sodiu, folosind o perie aspra, sau se curata stratul exterior cu pori, ca sa eliminam substantele chimice cu care se stropesc lamaile. Se adauga 800 g miere de albine de calitate, se amesteca bine toate componentele si se pun la pastrat in frigider, in borcane de sticla. Amestecul se consuma de 3 ori pe zi, dupa mese. Adultii cate o lingura, iar copii cate o lingurita.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Sursa: Formula AS

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole