15 C
București
duminică, martie 10, 2024

5 beneficii surprinzatoare ale nucilor

Nucile sunt de fapt fructe care contin coji si seminte. Acestea au fost incluse in dieta noastra de cel putin 750.000 de ani, conform inregistrarilor antropologice, iar acum sunt consumate in aproape fiecare tara. Cele mai comune tipuri de nuci sunt: migdalele, nucile braziliene, fisticul, caju, castanele, semintele de in, nucile de macadamia, arahidele, nucile pecan, nucile de pin, mac, susan, nucile si semintele de floarea soarelui. 

Trebuie stiut ca multe beneficii pentru sanatate ale nucilor se datoreaza varietatii bogate de vitamine, minerale si compusi organici care se gasesc in multe dintre ele. Mai exact, beneficiile provin din fibrele alimentare, acizii grasi mononesaturati, acidul linoleic, flavonoidele, carotenul, L- arginina, vitamina E, sterolii vegetali si mineralele precum cuprul, fierul, calciul, potasiul, zincul, magneziul si manganul.

Nucile cu cele mai scazute calorii sunt migdalele (24 de nuci= 164 de calorii, 6 g proteine, 14 g grasime), caju (18 nuci= 163 de calorii, 5 g proteine, 14 g grasime) si fisticul (47 de nuci= 161 de calorii, 6 g proteine, 13 g grasime), conform USDA.

Nucile – Beneficii pentru sanatate

1.Nucile, cele mai sanatoase pentru inima ta

Cel mai important beneficiu al nucilor in ceea ce priveste sanatatea generala este impactul lor asupra sistemului cardiovascular. Nucile sunt unele dintre cele mai bune lucruri pe care le poti consuma pentru a-ti ajuta sanatatea inimii si pentru a preveni aparitia problemelor cardiovasculare.

De exemplu, nucile contin o cantitate mare de HDL – colesterol bun care are rolul de a reduce de fapt prezenta colesterolului periculos (LDL) in sange, releateaza The American Journal of Clinical Nutrition. Prin urmare, nucile reduc sansa de aparitie a cheagurilor de sange si a aterosclerozei. Totodata, nucile contin si un aminoacid important numit L-arginina, care relaxeaza vasele de sange si usureaza orice contractie cronica (atunci cand vasele de sange sunt relaxate, sangele curge mai usor si exista mai putin stres asupra intregului sistem, iar tensiunea arteriala scade). De asemenea, nucile sunt si o sursa bogata de anumite componente flavonoide polifenolice, inclusiv resveratrol, despre care se stie ca inhiba activitatea angiotensinei, care determina strangerea vaselor de sange.

2.Au potential anticancer

Potrivit National Institutes of Health, unul dintre cele mai bune aspecte ale nucilor este continutul lor ridicat de grasimi sanatoase, numite acizi grasi omega-3, mai precis, acid alfa-linoleic (ALA). Conform raportului publicat de Dr. Zhennan Gu, Dr. Jingjing Li, et al. in Jurnalul BMC, acest tip de acid gras are proprietati antiinflamatorii despre care s-a demonstrat ca reduc sansele de cancer de colon, prostata si san. In plus, nivelul ridicat de fibre alimentare din aceste nuci promoveaza miscarile intestinale si digestia buna, ceea ce reduce si riscurile aparitiei anumitor tipuri de cancer gastrointestinal.

Totodata, s-a demonstrat ca cele mai sanatoase nuci pentru barbati sunt nucile braziliene si nucile pecan.

  • Nucile braziliene sunt bogate seleniu, un mineral care poate proteja impotriva cancerului de prostata si a altor boli (6-8 nuci= 186 de calorii, 19 g grasime si 4 g proteine).
  • Nucile pecan sunt incarcate cu beta-sitosterol, un steroid vegetal care poate ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata (HBP) sau a prostatei marite (20 de jumatati= 196 de calorii, 20 g grasime si 3 g proteine).

3.Previn problemele digestive

Conform Jurnalului Elsevier de compozitie si analiza a alimentelor, fiecare varietate de nuci are un continut ridicat de fibre, care este unul dintre elementele cele mai benefice gasite in alimente. Fibrele ajuta in procesul digestiv, deoarece adauga volum scaunului, facand miscarile intestinale sa se deplaseaza mai usor prin tractul digestiv, eliminand astfel constipatia, dar si riscul de a dezvolta diferite afectiuni, cum ar fi hemoroizi sau polipi.

4.Previn anemia

Fierul si cuprul din compozitia nucilor ajuta la buna functionare a organismului si la formarea globulelor rosii, asa ca ajuta la atenuarea simptomelor anemiei, cunoscuta si sub numele de deficit de fier, care poate duce la oboseala, ameteli, probleme cu stomacul si tulburari de somn.

5.Alunele (arahidele), cele mai sanatoase pentru creierul tau

Alunele sunt bogate in acid folic, un mineral esential pentru dezvoltarea creierului care poate proteja impotriva declinului cognitiv.

La fel ca majoritatea altor nuci, alunele sunt bogate in grasimi sanatoase care stimuleaza creierul si de vitamina E (aproximativ 28 de nuci fara coaja contin in jur de 166 de calorii, 7 g proteine ​​si 14 g grasime).

Totodata, s-a demonstrat ca nucile combat tulburarile mintale, inclusiv boala Alzheimer, schizofrenia si depresia datorita continutului de acizi grasi omega-3. De asemenea, acesti compusi sunt buni la reducerea artritei reumatoide, deoarece este de natura antiinflamatoare, ceea ce creste fluxul de sange catre creier, sporind si mai mult functia cognitiva sanatoasa.

Atentie!!!

Nucile pot avea numeroase beneficii, dar in ciuda acestora, exista si un dezavantaj – „alergia”. Nucile pot fi un aliment alergenic si, daca esti alergic la ele, reactiile pot varia de la usoare la severe si includ iritarea pielii, umflarea gatului, disfunctionalitati respiratorii, soc anafilactic, aritmie cardiaca, varsaturi, diaree si disconfort gastric. 

Recomandam varietatile atent alese de pe nucim.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole