40.000 de lei de la statul roman pentru renovarea casei. Cum pot fi folositi banii

40.000-de-lei-de-la-stat-pentru-renovarea-casei

Veste buna pentru cei care locuiesc la casa, un nou program care se va da in dezbatere publica, isi propune sa izoleze si sa renoveze 9 mii de locuinte. Conditia de baza este ca renovarea locuintelor sa se faca cu materiale ecologice, iar proprietarii pot primi pana la 70.000 de lei de la stat.

Programul acorda suma de 100 de milioane de euro pentru izolarea a 9 mii de locuinte

Programul „Casa Eficienta Energetic” a fost conceput si anuntat de Administratia Fondului pentru Mediu. Ceea ce se urmareste prin acest proiect este cresterea eficientei energetice a cladirii. Ghidul de finantare a fost publicat in Monitorul Oficial pe 30 iulie 2020, informeaza gds.ro.

Suma de 40.000 de lei o primesc cei care reduc pierderile de energie cu pana la 60%, cei care scad chletuielile la jumatate primesc 12.000 de euro, iar cei care reusesc sa reduca pierderile la 40% vor primi 9.000 euro.

Cererea pentru a putea sa va renovati casa cu acest program se face la Administratia Fondului pentru Mediu, apoi se apeleaza la un specialist care trebuie sa evalueze casa. Evaluarea va fi decontata in limita a 1.500 de lei, dar inceperea lucrarilor trebuie sa se faca pe banii beneficiarilor, care ulterior vor primi banii in trei transe.

″In momentul de fata ganditi-va ca in Romania avem case care din pacate pierd cel putin 30% din energia pe care o au in interior prin pereti, 25% din energie o pot pierde prin acoperisuri si 25% prin ferestre. Deci fiecare nu face altceva decat luna de luna sa arunce banii pe geam sau sa ii piarda prin tavan”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, informeaza stirileprotv.ro.

Ce schimbari se pot face la casa? Ce cheltuieli sunt eligibile?

Este vorba in primul rand despre reabilitarea termica pe exterior a cladirii. Alte cheltuieli eligibile sunt si lucrarile de instalare, reabilitare sau modernizare a sistemelor de utilizare a apei calde. Cheltuieli pentru achizitionare si montare pentru recuperarea caldurii pana la 75%.

Cheltuieli pentru reabilitare a sistemului de iluminat. Se pun la socoteala si cheltuieli aferente implementarii de elemente de tamplarie, manopera, elaborarea certificatului de performanta energetica.

Cine poate beneficia de finantare?

Persoanele fizice din Romania, proprietari sau coproprietari ai imobilului, care au acordul tuturor coproprietarilor imobilului pentru a implementa proiectul. Imobilul pentru care se depune cererea nu trebuie sa aiba neregularitati din punct de vedere juridic si in plus, nu trebuie sa aiba restante la bugetul de stat sau la bugetul local. Proprietarul imobilului nu trebuie sa fi fost condamnat pentru infractiuni impotriva mediului.

„Finantarea nerambursabila se acorda pentru cresterea cu cel putin a unei clase energetice fata de nivelul prezentat in cererea de finantare, precum si in functie de incadrarea tuturor indicatorilor in pragurile de finantare descrise mai jos, fara a depasi 60% din costul total de investitie pentru implementarea masurilor de crestere a performantei energetice a cladirii”, arata Ghidul proiectului.

Pentru acest nou program de eficientizare energetica s-au stabilit 9 etape:

  • Publicarea anuntului pentru inscrierea in program pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.
  • Incrierea solicitantilor.
  • Depunerea dosarelor pentru finatare.
  • Analiza documentelor depuse, a eligibilitatii solicitantilor, a proiectelor si cheltuielilor.
  • Publicarea pe pagina de internet AFM a analizelor rezultatelor dosarelor.
  • Depunerea si rezolvarea contestatiilor.
  • Incheierea contractelor.
  • Implementarea proiectelor.
  • Monitorizarea proiectelor.

Inscrierile nu se pot face pentru acest program momentan, urmeaza ca perioada de inscrieri sa fie anuntata de AFM. Cel mai probabil vor incepe cu luna septembrie, dupa cum se estimeaza in program, scrie avocatnet.ro.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...