3 retete simple cu mei

Meiul (Panicum miliaceum) este una dintre cerealele cu o straveche utilizare in zona tarii noastre. Se pare ca este folosit inca din Neolitic. Dacii foloseau in mod curent meiul in alimentatie, alaturi de grau, acestea fiind alimente de baza. De altfel, mamaliga traditionala se facea cu sute de ani in urma din faina de mei, nu din faina de porumb.

Meiul este un aliment complet, bogat in magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu si contine cantitati mari de vitamina A.

Principalele proprietati ale meiului

Este echilibrant nervos, nutritiv, revitalizant, antitusiv, diaforetic, tonic. Se utilizeaza mai ales in surmenaj psihic, astenie fizica si intelectuala, convalescenta, litiaza urinara, afectiuni ale rinichilor, in perioada sarcinii, afectiuni digestive si pulmonare, gripa, amigdalita.

Se consuma ca atare, inmuiat in apa timp de 20-30 de minute sau in diferite combinatii alimentare.

Retete cu mei

Mei cu legume

  • 2-3 napi;
  • 2 morcovi potriviti;
  • 1 ceapa mare;
  • 3 linguri faina de mei;
  • 3 linguri de ulei;
  • 1 pahar cu apa.

Se taie in bucati mari napii, morcovii si ceapa. Se inabusa putin in ulei si se adauga apa peste legume sa le acopere, apoi se lasa sa fiarba bine.

Separat se pregateste un sos alb. Se rumenesc 3 linguri de faina de mei, de preferat integral, in 3 linguri de ulei. Se stinge cu un pahar mic cu apa, se amesteca pentru a evita formarea cocoloaselor, pana cand se incorporeaza bine toata faina. Acest sos se adauga peste legume, inainte cu 5 minute de a fi trase de pe foc. Se adauga putina sare dupa gust. Se serveste si cu smantana.

Mamaliga de mei

  • 1 cana faina de mei;
  • 3-4 cani apa;
  • 1 lingurita de sare.

Faina de mei se poate obtine prin macinarea meiului in rasnita de cafea. Se toarna in ploaie faina de mei peste apa clocotita in care s-a adaugat in prealabil sare. Se pune cantitatea de mei pentru a obtine consistenta dorita, apoi se lasa la foc foarte mic intre 10 si 15 minute. Trebuie amestecata bine cu lingura de lemn sau cu facaletul pentru a nu se forma cocoloase. Atunci cand nu se mai lipeste de peretii ceaunului si nici de lingura, inseamna ca este gata si se ia de pe foc. Se serveste ca orice mamaliguta, cu smantana, branza, etc.

Pasta de mei

  • 6 linguri de mei;
  • 6 lingurite de ulei;
  • sare;
  • 1 legatura zarzavat;
  • 1-3 linguri pasta de susan (tahina);
  • zeama de lamaie.

Se prajeste meiul in ulei de floarea-soarelui presat la rece, pana cand semintele se rumenesc usor. Se adauga 3-4 cani de apa si se lasa sa fiarba pana se ingroasa. La fina se adauga sare, zarzavaturile taiate marunt, pasta de susan si zeama de lamaie. Se serveste ca atare sau in salate de cruditati, cu ciuperci, etc.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...