3 retete de fripturi delicioase pentru masa de Craciun

Tot mestesugul vietii este hrana. Masa trebuie sa fie masa, dar niciodata nu este bine sa ne imbuibam, cum nu este bine sa flamanzim. Ambele sunt daunatoare stomacului si intregului organism. Ca sa fie folositoare corpului, mancarea trebuie sa fie gustoasa, bine pregatita si bine pastrata. Altfel, aceasta vatama sanatatea si aduce o multime de boli. Asadar, sarbatoarea inseamna bucurie si desfatare in jurul mesei, iar pentru oamenii sanatosi manacarea este putina, buna si curata. Iata 3 retete de friptura din care sa alegi pentru masa de Craciun.

Cum sa alegi carne proaspata:

  • carnea de vaca trebuie sa aiba culoare rosie;
  • carnea de porc si cea de vitel sa aiba culoare roza;
  • carnea de oaie sa aiba culoarea rosu-inchis;
  • carnea sa nu aiba miros neplacut, sa nu fie moale, umeda si lipicioasa;
  • pasarile taiate trebuie sa aiba carnea roza, iar pielea sa fie curata de culoarea alba sau galbena, grasimea sa fie galbena;
  • pestele proaspat este tare si cu solzi stralucitori, nu miroase urat;
  • ochiul pestelui proaspat este limpede, daca este tulbure inseamna ca pestele s-a invechit si nu este bun;
  • pestele afumat se miroase pe taietura, asa se simte cel mai bine daca este invechit sau proaspat afumat.

Retete sanatoase si copiase de fripturi:

1 – Friptura de vaca in sos de vin

Ingrediente:

  • 800 de grame de carne de vaca
  • 100 grame de slanina
  • 20 de grame de ciuperci
  • 60 ml de untdelemn
  • 75 ml vin rosu
  • 60 de grame de gulii
  • 60 de grame de ceapa
  • 60 de grame de morcovi
  • 20 de grame de faina
  • 20 de grame de sare
  • 200 ml zeama de carne
  • un praf de piper

Mod de preparare:

Carnea se curata bine de vine si pieliti, apoi se spala bine si se bate pe ambele parti. Apoi, se impaneaza cu slanina si o parte de ciuperci, se da un praf de sare si piper. Intr-o cratita (care se baga ulterior la cuptor) se incinge untdelemnul si se adauga restul de ciuperci si slanina, precum si ceapa taiata solzisori. Se pun bucatile de carne, rondele de gulii oparite, rondele de morcovi, zeama de carne si se baga la cuptor. Cand carnea este bine patrunsa se adauga si faina, restul de sare, apoi se stinge cu vin. Sosul se strecoara, iar friptura se serveste cu orez, cartofi sau paste.

2 – Friptura umpluta „Stefania”

Ingrediente:

  • 800 de grame de carne de pulpa de vita
  • 100 de grame de ulei
  • 100 de grame de sunca
  • 100 de grame de ceapa
  • 100 de grame de ciuperci
  • 2 oua
  • 1 legatura patrunjel
  • 100 de grame de orez
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Pulpa de vita se curata bine de vine si de pielite, apoi se bate pe un fund de lemn energic, sa se lateasca bine, dar fara a se rupe. Sunca, ciupercile si ceapa se toaca marunt, apoi se pun la calit in 50 de gr de ulei incins. Se presara cu sare si piper si se adauga patrunjelul tocat fin, se lasa la racit, apoi se dau prin masina de tocat. Se pun si ouale, se amesteca bine. Carnea se ruleaza peste aceasta compozitie, se leaga cu sfoara si se pune la cuptor in restul de ulei infierbantat. Se stropeste des cu sosul din tava. Se serveste cu garnitura de orez fiert.

3 – Friptura de curcan la tava

Ingrediente:

  • 1 curcan intreg
  • 30 de grame de sare
  • 30 de grame de frunze de patrunjel
  • 40 ml untdelemn
  • 50 ml coniac
  • praf de piper

Mod de preparare:

Se curata curcanul, se spala bine si se sterge cu un servet curat. Se intorc aripile spre spate, iar picioarele se introduc in taietura pe unde s-au scos intestinele. Se da un praf de sare si piper in interior, unde se pune si patrunjelul tocat marunt. Se unge curcanul cu untdelemn, se pune in tava si se lasa la cuptor intre 2 si 2,5 ore, avand grija sa se unga curcanul des cu untura din tava si sa fie stropit cu coniac. Cu o jumatate de ora inainte de a fi scos din cuptor, se da cuptorul la maximum si se unge des pentru a face o crusta crocanta. Sosul din tava se degreseaza, se pune apoi in sosiera si se serveste alaturi de curcanul fript.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...