In urma procesului de incoltire se remarca o crestere masiva a anumitor substabte hranitoare in structura semintelor de cereale, iar aceast lucru face ca germenii de grau sa capete proprietati deosebite.
Graul incoltit are un continut bogat de proteine, minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier) si vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, F). Toate aceste proprietati contribuie la functionarea normala a creierului si a inimii, fiind benefice pentru starile de epuizare, crescand performanta si rezistenta organismului.
Daca introduci graul incoltit in dieta ta zilnica, vei avea numai de castigat. Acesta are rolul de normaliza functiile tractului gastro-intestinal, de a imbunatati functionarea sistemului cardiovascular si a celui respirator. De asemenea, graul germinat are proprietati antiinflamatorii si emoliente, fiind recomandat in afectiunile urologice (curata vezica urinara si excesul de saruri din rinichi).
Iata mai jos 3 retete sanatoase cu grau incoltit:
1.Infuzie din grau incoltit
Peste o lingura de seminte incoltite se toarna un pahar cu apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 2 ore, dupa care se strecoara. Se consuma incet, pe parcursul intregii zile. Aceasta bautura este benefica pentru oricine, ajutand la normalizarea functiilor tractului gastro-intestinal si la intarirea inimii.
2.Decoct din grau incoltit
La 100 g grau incoltit se adauga 1 litru de apa. Vasul se pune pe foc si de cand incepe sa clocoteasca, se mai lasa 5 minute. Se ia de pe foc si se toarna intr-un borcan, se inchide bine si se lasa la macerat timp de 24 de ore, intr-un loc cald. La final, se strecoara si se administreaza cate o jumatate de cana, de 2 ori pe zi, dupa masa.
Aceasta bautura are actiune coleretica, stimuland secretia biliara a ficatului si ajutand la regenerarea celulelor hepatice.
3.Bautura din germeni de grau
Peste o jumatate de pahar de seminte incoltite se toarna 1,5 l de apa naturala si apoi se acopera cu un tifon sau cu capac si se lasa asa timp de 3 zile, la intuneric, la temperatura camerei. Aceasta bautura are o culoare albicioasa, usor tulbure, cu un miros placut si gust acrisor. Atentie! La suprafata apei se formeaza o pelicula albicioasa, care trebuie inlaturata.
Bautura se poate pastra la frigider, intr-o sticla curata, iar graul ramas pe fundul sticlei se poate refolosi, pentru a obtine o bautura usor fermentata.
Bautura din germeni de grau se bea calduta, cate 2 pahare pe zi, inainte de masa, fiind eficienta impotriva constipatiei, pentru eliminarea toxinelor din organism si pentru curatarea tractului gastro-intestinal.
Cura cu grau incoltit – Alimentul minune cu efecte terapeutice surprinzatore
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: 3 retete de bauturi sanatoase cu grau incoltit […]