14.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Stiai ca pisicile pot face FIV, varianta HIV la feline? Cum poate fi depistata boala

FIV este prescurtarea in engleza a Virusului Imunodeficientei Feline. Este un fel de varianta a HIV pentru feline, insa desi exista multe similaritati intre cele doua, exista si diferente.

FIV se transmite de la pisica la pisica prin muscaturile adanci, care se intampla dese ori in timpul luptelor agresive sau disputelor teritoriale. E important sa stiti ca FIV nu se transmite la om.

Desigur, o alta metoda de transmitere este de la mama infectata la pui, insa nu se transmite prin folosirea aceluias bol de mancare, a litierei, stranut sau alte moduri normale de contact.

Cum iti dai seama ca pisica ta are FIV

Exista o singura metoda prin care se poate depista FIV si anume prin test de sange cunoscut ca ELISA. Acesta detecteaza anticorpii FIV, iare rezultatul poate sa fie fals pozitiv sau fals negativ.

Medicul veterinar va efectua si un examen fizic amanuntit.

Din pacate nu exista un tratament antiviral specific pentru aceasta boala a felinelor, ele pot purta o lunga perioada de timp virusul fara aparitia simptomelor. Tratamentul poate contine medicamente pentru infectii, modificarea dietei, terapie cu fluide, antiinflamatoare, medicamente pentru imunitate si tratamente pentru paraziti.

Cum poti sa-ti ingrijesti mai bine pisica infectata cu FIV

Daca ai o asemenea pisica, incearca sa o protejezi de mediul exterior si contactul cu agentii care pot provoca boli, prin limitarea accesului afara. Urmareste cu atentie micile schimbari de sanatate si comportament.

Mentine o frecventa regulata a controalelor medicale si analizelor de sange si urina, ofera-i hrana echilibrata si asigura-te ca e sterilizata.

Metode de prevenire a infectarii cu FIV

Exista un vaccin contra FIV insa el nu protejeaza 100% pisicile, in plus cele care au fost vaccinate vor avea rezultate pozitive la eventualele testari. Chiar si pentru pisicile vaccinate deja, cel mai bun mod de protejare este limitarea accesului afara si hoinaritului pe strazi pentru a se evita luptele cu alte feline.

Virusul FIV pune in pericol viata pisicii, fara tratament adecvat aparand infectii secundare care pot progresa si pune in pericol sanatatea. Se pot dezvolta diverse forme de cancer, boli de sange, insuficienta renala, toate fiind fatale in cele din urma.

Cele mai frecvente simptome ale pisicilor infestate cu FIV

Pisica ce are FIV poate sa nu prezinte ani de zile nici un fel de simptom, ulterior etapele cu simptome evidente se pot intercala cu perioade lungi fara probleme. Principalele semne ale bolii care ar trebui sa va dea de gandit si sa mergeti la o testare la veterinar sunt: ganglionii limfatici mariti, febra, anemie, pierdere in greutate, stare precara a blanii, diaree, conjuctivita, roseata a pielii, rani care nu se vindeca, stranut, urinare frecventa in afara litierei.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole