18.1 C
București
marți, aprilie 16, 2024

20 flori de primavara care iti vor imbogati gradina cu frumusete si culoare

Primavara aduce cu ea explozia de culoare si parfum in gradina ta, iar pentru a te bucura de o diversitate bogata de flori incantatoare, iti vom arata o lista cu 20 de flori de primavara care vor transforma spatiul intr-un colt de rai.

Desi bulbii de primavara, cum ar fi zambilele, lalelele si narcisele, sunt cei mai frecvent asociati cu florile de primavara, exista o multime de alte plante pe care le puteti adauga peisajului dvs. Selectand plante care ofera diversitate – o varietate de perioade de inflorire, culori de inflorire, tipuri de frunzis, forme de flori si inaltimi – veti obtine o afisare continua a florilor din primele zile pana in ultimele zile de primavara.

Flori de primavara care iti vor imbogati gradina cu frumusete si culoare:

1.Narcisa (Narcissus spp.):

Cu florile lor distincte si parfumul dulce, narcisele sunt simboluri clasice ale primaverii si aduc o nota de veselie in orice gradina.

Acestea sunt excelente pentru gradinarii incepatori. Narcisele prospera in climat cu ierni reci si se naturaliza in timp. In climatele calde, narcisele sunt adesea vandute ca bulbi preraciti si plantate ca anuale.

2.Zambila (Hyacinthus orientalis):

Cu parfumul sau dulce si flori in nuante vibrante, zambila este o floare de primavara clasica, perfecta pentru gradinile si ghivecele de pe terase.

Zambilele au bulbii pereni, foarte usor de cultivat. Vor reveni in fiecare an, desi florile lor se vor diminua in vigoare dupa cateva sezoane. Chiar si la distanta, vei observa parfumul intens al acestor flori si varfurile florilor. Pentru cel mai puternic si mai extins miros, cresteti zambilele in grupuri mari. Florile de zambila se amesteca bine si cu alti bulbi infloriti de primavara.

3.Lalea (Tulipa spp.):

Lalelele sunt simboluri clasice ale primaverii, cu flori mari si variate in nuante vibrante. Acestea umplu gradinile de primavara cu culoare si parfum.

In functie de soiul de lalele si de climatul dvs., lalelele sunt plante perene sau anuale. Lalelele timpurii infloresc inca din martie, dar cele mai multe infloresc in aprilie sau mai, deoarece lalelele incoltesc si infloresc devreme in primavara, lalelele functioneaza bine sub copaci si arbusti care vor frunze pentru a crea conditii umbrite mai tarziu in sezon.

4.Lacramioare (Convallaria majalis):

Cu frunzele sale verzi stralucitoare si flori albe parfumate, lacramioarele sunt plante perfecte pentru a acoperi solul in zonele umede sau umbrite ale gradinii.

Nu lasati sa va pacaleasca aspectul delicat al florilor, acesta este un acoperis de sol rezistent, care se raspandeste treptat, dar persistent pentru a forma colonii dense pana la punctul de a fi considerat invaziv.

5.Iasomie (Philadelphus coronarius):

Iasomia este o planta cu flori albe parfumate, care isi dezvaluie splendoarea primavara.

Florile sunt bogate in nectar, atragand multi fluturi si alti polenizatori.

Acesti arbustii cresc pana la 3 metri inaltime si latime si au o rata de crestere destul de rapida, castigand aproximativ 60 cm pe an.

6.Panseluta (Viola x wittrockiana):

Panselutele aduc o varietate de culori si modele in gradina si sunt perfecte pentru borduri, ghivece si cosuri suspendate.

Acestea sunt plante perene de sezon scurt, dar de obicei sunt cultivate ca plante anuale. In zonele cu ierni blande, pot fi cultivate ca bienale. In gradina, ei completeaza bulbii infloriti de primavara, inflorind pe masura ce frunzisul bulbului incepe sa se estompeze

7.Ghiocei (Galanthus nivalis):

Ghioceii sunt printre primele flori care apar in gradina in timpul primaverii, semn al venirea primaverii si sperantei noi.

Ghiocelul este o planta perena scurta cu bulb, care se va naturaliza in timp si se va raspandi pentru a umple o zona. Dar florile sale albe sunt mici, asa ca pentru cel mai bun impact, plantati-le in mase sau in deriva in zonele in care au voie sa se naturalizeze.

8.Azaleele (Rhododendron spp.):

Cu flori bogate si colorate, azaleele aduc o nota exuberanta in gradina si sunt plante ideale pentru decorul peisajelor de primavara.

Acesti arbustii au nevoie de cel putin patru ore de lumina solara zilnic si de umbra dupa-amiaza in locurile cu veri arzatoare.

Este indicat sa se pastreze solul umed, acid si fertil pentru ca ele sa creasca bine. Se planteaza cel mai bine primavara sau inceputul toamnei.

*O azalee crescuta in pepiniera va inflori in primul an, dar poate dura pana la 10 ani pentru a ajunge la dimensiunea sa maxima.

9.Iris (Iris germanica):

Irisul este cunoscut pentru frumusetea si eleganta florilor sale, care vin intr-o varietate de culori si forme. Este o floare perfecta pentru gradini si borduri.

10.Vinca/Saschiu (Vinca minor):

Cu frunze perene si flori albastre sau albe, vinca este o planta acoperitoare de sol ideala pentru margini sau zone umbrite ale gradinii.

11.Migdalul japonez roz (Prunus glandulosa Rosea Plena):

Aceasta specie de migdal ornamental infloreste primavara cu flori roz duble, creand un spectacol uimitor in gradina.

Asa cum se intampla cu multi arbusti cu flori de primavara, florile preced frunzisul. Florile roz apar in general in aprilie.

*Inflorirea migdalului este o alegere buna pentru marginile de arbusti si gradinile impadurite.

12.Gutui japonez (Chaenomeles speciosa):

Cu flori frumoase si fructe decorative, gutuiul japonez este o alegere excelenta pentru gradinile de primavara.

Acest arbust rezistent, cu tulpini multiple, produce flori frumoase rosii, portocalii, albe sau roz si frunzis stralucitor, verde inchis. Arbustii infloresc de obicei prolific pentru o perioada relativ scurta de la inceputul primaverii pana la mijlocul primaverii, in clima mai calda chiar si la sfarsitul iernii. Perioada de inflorire a speciei nu este adesea mai lunga de o saptamana.

13.Ploaie de aur (Forsythia x intermedia):

Cu ramurile sale bogate in flori galbene, forsythia adauga o nota stralucitoare in peisajul primavaratic. De asemenea, atunci cand florile sale galbene impodobesc ramurile arcuite, stim ca iarna s-a retras complet.

Arbustul este cel mai bine folosit atunci cand este grupat in margini de arbust, dar este, de asemenea, un arbust de gard viu bun. Aceste plante cresc oarecum rampant si ar putea necesita taierea ocazionala de intinerire.

14.Magnolia (Magnolia spp.):

Magnoliile infloreste cu flori mari si parfumate, care aduc o nota de eleganta si rafinament in gradina.

Magnoliile sunt printre cei mai timpurii copaci si arbusti care au produs flori de primavara; multe tipuri isi produc inflorirea inainte sa apara frunzele mari. O alegere buna pentru un copac de peisaj este magnolia stea, care ramane mai scurta decat magnolia farfurioara si infloreste cel mai devreme. Magnolia stea are flori albe, spre deosebire de magnolia farfurioara si magnolia Jane, ambele inflorind in roz. Magnolia Jane poate fi cultivata ca arbust sau copac.

15.Degetel (Digitalis purpurea):

Degetelul este o planta perena cu flori in forma de clopotei, care atrage privirile si insectele polenizatoare in gradina ta.

16.Spanz (Helleborus orientalis):

Cunoscut si sub numele de „floarea Pastelui”, spanzul este o floare perena cu flori delicate si variate, care infloreste la inceputul primaverii, chiar din luna februarie si pana on aprilie.

17.Branduse/Crocus de primavara (Crocus vernus):

Cu flori mici si colorate, crocusii adauga un plus de culoare si veselie in gradina ta de primavara.

18.Anemona de iarna (Eranthus hyemalis):

Aceste flori de primavara timpurie aduc o nota de culoare si optimism in gradina ta, chiar si in zilele reci de iarna.

19.Weigela (Weigela florida):

Cu flori in forma de clopot si frunze atractive, weigela este o planta ornamentala de primavara perfecta pentru a adauga culoare si textura in gradina.

Perioada principala de inflorire este la mijlocul pana la sfarsitul primaverii, dupa ce frunzele apar. Arbustul este acoperit cu flori tubulare mici si frumoase, de culoare trandafirie, care atrag pasarile colibri si fluturi.

In conditii ideale, va exista o repetare, desi mai rara inflorire la mijlocul verii pana la sfarsitul verii.

20.Gura lupului (Mertensia virginica):

Cu flori albastre in forma de clopot, gura lupului aduce o nota de farmec salbatic in gradina ta de primavara.

Aceasta infloreste in martie si aprilie si este o planta de padure ideala pentru locatii umbrite, dar frunzisul dispare pana la mijlocul verii. Gura lupului este cel mai bine plantata impreuna cu plantele de umbra de vara, cum ar fi hostas sau ferigi, care vor acoperi spatiul pe masura ce clopotelei se sting.

Vezi si: Paralutele, micile flori de primavara care aduc soarele si sanatatea

Vezi si: Idei pentru decorarea casei cu flori de primavara in ghivece

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole