6.1 C
București
duminică, noiembrie 3, 2024

20 de beneficii si utilizari bazate pe stiinta ale plantei MORINGA

Moringa oleifera, cunoscuta si sub numele de „arborele miraculos” sau „arborele vietii”, este o planta recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si medicinale. Originara din India si Africa, moringa este utilizata de secole in medicina traditionala. Insa, in ultimii ani, numeroase studii stiintifice au confirmat beneficiile sale pentru sanatate, consolidandu-i astfel statutul de superaliment.

Frunzele si pastaile de Moringa au o putere nutritionala care ofera o cantitate satisfacatoare de proteine, vitamine si minerale esentiale. In plus, este o sursa bogata de aminoacizi esentiali, care sunt elementele de baza ale proteinelor.

Potrivit USDA, pastaile de moringa contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina B1 (tiamina), B2 ( riboflavina ), B3 ( niacina ), B6, acid folic si acid ascorbic (vitamina C). Bogatia sa minerala include calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu si zinc.

*Potrivit unui studiu al Dr. Jed W. Fahey, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA, valoarea nutritiva generala a plantei este cu adevarat benefica pentru combaterea subnutritiei.

Moringa – Beneficii si utilizari bazate pe stiinta

1.Antioxidanti puternici

Planta ofera un amestec bogat de antioxidanti puternici, (kaempferol, acid cafeoilchinic, zeatina, quercetina, rutina, acid clorogenic si beta-sitosterol), care au puterea de a capta radicalii liberi si si-au demonstrat valoarea terapeutica in vindecarea daunelor cauzate de stresul oxidativ.

*Gatitul frunzelor sporeste o parte din aceasta activitate antioxidanta si creste fierul.

2.Cresterea imunitatii

Bogata in vitamine si minerale, moringa ajuta la intarirea sistemului imunitar, protejand organismul impotriva infectiilor si bolilor.

3.Ameliorarea anemiei si a bolii cu celule falciforme

Moringa este bogata in fier si vitamine esentiale, care pot ajuta la combaterea anemiei. Studiile au aratat ca suplimentarea cu moringa poate imbunatati nivelurile de hemoglobina si reduce simptomele anemiei si ale bolii cu celule falciforme prin stimularea productiei de globule rosii.

4.Imbunatatirea sanatatii ochilor

Frunzele de moringa sunt o sursa excelenta de vitamina A, esentiala pentru sanatatea ochilor. Consumul regulat poate ajuta la prevenirea tulburarilor de vedere, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara, arata studiile.

5.Protejarea sistemului cardiovascular

Compusii bioactivi din moringa, cum ar fi quercetina si acidul clorogenic, ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului, protejand astfel inima si vasele de sange de boli cardiovasculare, arata studiile de cercetare.

6.Proprietati imunosupresoare

Extractul etanolic din semintele de Moringa contine substante care pot modula raspunsul imunitar, fiind utile in prevenirea si tratamentul bolilor autoimune. Aceasta poate reduce inflamatia si poate suprima reactiile imune excesive. Totodata, cercetarile  publicate in Journal of Ethnopharmacology au demonstrat ca actiunea imunosupresoare a semintelor ajuta la imbunatatirea productiei de anticorpi pentru a permite organelor noi di materialului transplantat sa se aseze in siguranta in organism.

7.Boli neurodegenerative

Moringa poate avea efecte neuroprotectoare datorita antioxidantilor care protejeaza celulele nervoase de stresul oxidativ. Studiile sugereaza ca moringa ar putea avea un rol in prevenirea si tratamentul bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson.

8.Protejarea ficatului

Studiile au aratat ca moringa poate proteja ficatul de daunele cauzate de toxine si poate imbunatati functia hepatica datorita efectelor sale antioxidante.

9.Reducerea colesterolului

Consumul de moringa poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol „rau” LDL si la cresterea nivelului de colesterol „bun” HDL, reducand astfel riscul de ateroscleroza.

10.Niveluri scazute de zahar din sange

Moringa poate fi benefica pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Studiile au aratat ca moringa poate imbunatati sensibilitatea la insulina si reduce glicemia postprandiala.

De asemenea, o recenzie  publicata in jurnalul Frontiers in Pharmacology sustine ca frunzele sale pot fi utile in tratarea hiperglicemiei cronice si a dislipidemiei (niveluri ridicate ale lipidelor din sânge).

11.Agent antibacterian

Extractele de moringa au demonstrat activitate antibacteriana impotriva unei game largi de agenti patogeni, inclusiv bacterii care provoaca infectii ale pielii si tractului urinar. De exemplu, cercetarile stiintifice au demonstrat ca extractele de moringa exercita un spectru larg de activitate de protectie impotriva microorganismelor transmise prin alimente, cum ar fi Salmonella, speciile RhizopusE. Coli, Enterobacter aerogenesPseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus.

12.Vindecarea ranilor si a edemelor

Studiile au demonstrat ca extractele de moringa pot accelera procesul de vindecare a ranilor datorita proprietatilor lor antibacteriene si antiinflamatorii. Aplicarea topica a uleiului de moringa poate reduce infectiile si inflamatiile pielii.

De asemenea, mai multe  studii de cercetare  au confirmat ca tratamentul cu extract de radacina de moringa poseda calitati antiinflamatorii, fiind eficient in inhibarea dezvoltarii edemului.

13.Ameliorarea tulburarilor de stomac

Moringa are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene care pot ameliora tulburarile gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastric si constipatia.

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Phytomedicine, tratamentul cu extract de moringa duce la reducerea ulceratiei. Puterea sa in vindecarea colitei ulcerative este comparabila cu medicamentul disponibil comercial prednisolon. Contine  proprietati antibiotice si antibacteriene si exercita efecte inhibitoare asupra cresterii diversilor agenti patogeni. Aceasta include bacteriile Helicobacter pylori si bacteriile coliforme (asociate cu ulcerul stomacal), care pot declansa diaree.

14.Imbunatatirea sanatatii oaselor

Continutul ridicat de calciu si fosfor din moringa contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si prevenirea osteoporozei.

15.Protejarea impotriva problemelor renale

Moringa are proprietati diuretice si antioxidante, care ajuta la eliminarea toxinelor din rinichi. Acest lucru poate preveni formarea pietrelor la rinichi, vezica urinara si uter.

16.Ameliorarea astmului

Studiile clinice au aratat ca moringa poate reduce severitatea atacurilor de astm si poate imbunatati functia pulmonara datorita efectelor sale antiinflamatorii si bronhodilatatoare.

17.Efecte anti-fertilitate

Cercetarile preliminare sugereaza ca moringa are efecte anti-fertilitate temporare, ceea ce ar putea fi util in controlul natalitatii. Totusi, este necesara prudenta si mai multe studii pentru a confirma acest efect si a determina siguranta pe termen lung.

18.Ingrijirea pielii si a parului

Moringa este utilizata in produse de ingrijire a pielii si parului datorita proprietatilor sale hidratante si antioxidante. Uleiul de moringa poate reduce acneea, hidrateaza pielea uscata si intareste parul.

19.Ajuta la imbunatatirea memoriei

Moringa oleifera este recunoscuta pentru proprietatile sale neuroprotectoare, datorita continutului sau bogat in antioxidanti, cum ar fi vitamina C, vitamina E si flavonoidele. Aceste substante pot reduce stresul oxidativ si inflamatia in creier, contribuind astfel la imbunatatirea functiilor cognitive, inclusiv a memoriei. Studiile sugereaza ca moringa poate imbunatati memoria si capacitatea de invatare, fiind deosebit de benefica pentru persoanele care sufera de declin cognitiv legat de varsta.

20.Reglarea hormonilor tiroidieni

Moringa contine compusi bioactivi care pot ajuta la reglarea functiei tiroidiene. Studiile au aratat ca extractele de moringa pot influenta pozitiv nivelele hormonilor tiroidieni, in special in cazurile de hipotiroidism. Consumul regulat de moringa poate contribui la echilibrarea productiei de hormoni tiroidieni, ameliorand simptomele asociate cu disfunctiile tiroidiene, cum ar fi oboseala, cresterea in greutate si depresia.

Vezi si: Iata ce se intampla daca bei Moringa in fiecare zi!

Vezi si: Salcamul, un arbore cu numeroase beneficii si utilizari

Vezi si: 10 motive sa consumi pastai de moringa!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole