13.2 C
București
duminică, februarie 25, 2024

12 trucuri utile pentru ingrijirea gazonului

O gradina frumoasa este una in care gazonul este perfect. Dar gazonul nu se intretine asa de usor precum s-ar crede. V-am pregatit in acest articol cateva trucuri de ingrijire a gazonului pe toata perioada anului.

In anotimpurile calde, gazonul are nevoie de ingrijire atenta saptamanala, iar la plantare trebuie sa tineti cont atat de alegerea semintelor de gazon, cat si de zona in care se va planta. De asemenea, fiti cu mare bagare de seama la rezistenta soiului si daca vreti sa puneti si flori in gradina. Nu in ultimul rand, aveti grija la alegerea formei gazonului, caci in functie de forma, acesta se va tunde mai usor sau mai greu.

Cum sa va ingrijiti peluza fara prea mult efort

1. In fiecare toamna hraniti-va peluza de iarba, punand deasupra 6-12 milimetri de ingrasamant organic sau natural, special pentru intretinerea gazonului. Nu exagerati cu ingrasamantul, deoarece acesta va face gazonul sa rasara mai repede, iar asta il predispune la boli.

2. Tundeti-va cat mai des gazonul si lasati iarba sa creasca pana la o inaltime de 5 cm, pentru a o ajuta sa dezvolte radacini puternice. Pentru a face economie la ingrasaminte, iarba se lasa taiata pe gazon, cu timpul se descompune, ea insasi devenind ingrasamant natural. Tunderea gazonului se face cu regularitate, pentru a se regenera mai repede. Lasati firul mai lung, caci daca tundeti gazonul prea scurt, firul devine mult mai vulnerabil. Pentru un gazon perfect aveti nevoie de fertilizatori, dar si de un tuns cat mai profesional. Un trimmer electric va ajuta sa tundeti gazonul si in locurile mai greu accesibile pentru masina de tuns iarba.

3. Stropitul prea des al peluzei face ca iarba sa dezvolte radacini prea scurte. De preferat este sa stropiti foarte bine o data sau de doua ori pe saptamana.

4. Calculati daca peluza a absorbit suficienta apa in felul urmator: puneti langa aspersor un vas. Cand s-a adunat in vas circa 2,5 cm de apa, inseamna ca gazonul a absorbit suficienta apa in zona aceea si se poate muta.

5. Daca surprindeti cainele sau pisica ca a urinat pe peluza, stropiti imediat cu apa locul, in acest fel evitati ca iarba sa se arda si sa se carbonizeze.

6. Gazonul, ca sa se pastreze cat mai frumos, se uda seara. Fertilizatorii ajuta si ei, desi orice tip de gazon supravietuieste si fara.

7. Daca, in timp, gazonul se deterioreaza in unele zone, acestea se vor semana cu seminte din acelasi soi. Buruienile inestetice din peluza se scot cu ajutorul unui cutit de bucatarie. Grebla cu colti arcuiti va va ajuta sa indepartati iarba si alte plante ofilite de la baza gazonului, astfel acesta pastrandu-se mult mai curat. Vizitati si acest magazin de scule si unelte pentru ingrijirea gazonului.

Taiati, fertilizati, udati si pliviti pentru un gazon de invidiat

8. Chiar daca este neplacut, inlaturarea buruienilor din gazon este absolut necesara pentru o peluza perfecta. Unele plante, precum papadiile si margaretele trebuie smulse bine cu tot cu radacina, pentru a va asigura ca nu vor creste la loc imediat. De asemenea, buruieni ca vintrilica sau trifoiul alb pot face probleme pe gazon, iar ele trebuie smulse des cu un sacrificator manual, deoarece au radacini mai subtiri.

9. De la inceputul primaverii, fertilizati gazonul o data la 4-5 saptamani. Taierea acestuia face sa piarda si substante nutrivite. O peluza sanatoasa are nevoie de potasiu, fosfor si azot.

10. Circulatia intensa pe gazon face ca acesta sa se deterioreze. Uzurile se repara prin instalarea unor dale suficient de jos incat sa se poata tunde peste ele.

11. Marginile gazonului se ajusteaza cu un cutit sau cu foarfeca de margini de pe o sandura pe care se sta si se taie de pe ea. In acest fel, obtineti o peluza cu un aspect foarte ingrijit.

12. Ciupercile otravitoare, precum si alti daunatori periculosi trebuie indepartati imediat. Un gazon bine intretinut reduce pagubele provocate de boli si daunatori, de aceea orice deteriorare sau uscatura se va inlatura imediat, iar orice boala nu se va lasa se scape de sub control.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole