4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

10 remedii eficiente contra alergiilor

Alergiile se afla in topul celor mai frecvente afectiuni de sanatate din lume. Alergia este de fapt o tulburare de hipersensibilitate a sistemului imunitar. Corpul intra in contact cu o substanta relativ inofensiva (alergen), dar reactioneaza ca si cum ar fi un invadator strain. 

Principalii facori declansatori sunt: polenul, acarienii, parul de animale, sporii de mucegai, intepaturile de insecte
unele alimente si medicamente.

Principalele simptome provocate de alergie sunt: stranutul, curgerea nasului, mancarimea, eruptiile cutanate, umflaturile si crizele de astm. Totodata, exista si unele reactii alergice care pot fi mortale daca provoaca umflarea gatului sau soc anafilactic.

Unele alergii dureaza cativa ani si apoi intra in remisie, iar altele pot dura toata viata, spune John Bosso, MD, directorul clinicii de alergii de otorinolaringologie de la Penn Medicine din Philadelphia. Totodata, alergiile la lapte si oua sunt adesea depasite, dar alergiile la nuci sunt permanente la majoritatea oamenilor – aproximativ 80% o au pe termen lung.

De regula, medicii trateaza alergiile cu diferite medicamente si injectii, dar acestea pot provoca adesea somnolenta, dureri de cap si o mare varietate de alte efecte secundare care pot fi mai daunatoare decat alergiile. Asadar, de ce sa nu ne indreptam atentia catre remediile naturiste.

Remedii naturiste pentru alergii

1.Irigare nazala cu solutie salina

Un studiu din 2012 a aratat ca irigarea nazala cu solutie salina a avut efecte benefice atat pentru copii, cat si pentru adulti cu rinita alergica (febra fanului). Aceasta solutie curata mucusul, amelioreaza simptomele alergice, elimina bacteriile si reduce curgerea nasului.

Tot ce trebuie sa faci este sa cumperi un dispozitiv de clatire sau sa improvizezi tu unul si sa prepari solutia:

-Intr-un bol cu capac, se prepara pudra – 3 lingurite de sare fara iod se amesteca cu 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Apoi, in 250 ml apa (distilata sau fiarta, apoi racita.), se adauga 1 lingurita de amestec. Te apleci peste o chiuveta si speli usor o nara pe rand.

Vezi si: Avantajele irigarii nazale cu Rhino Horn. Cum sa scapi de raceala, alergii si sinuzita cu un dispozitiv simplu de folosit

2.Tratament cu abur

Unul dintre cele mai simple remedii efectuate la domiciliu pentru ameliorarea reactiilor alergice este inhalarea de abur. Tot ce trebuie sa faci este sa pui pe foc o oala cu apa, iar cand incepe sa clocoteasca, stingi flacara. Pune vasul pe un scaun, pune capul deasupra vasului, acopera-te cu un prosop si inspira aburul. Acest lucru va ajuta la curatarea sinusurilor de orice blocaj si la ameliorarea tensiunii din tractul respirator, care se intampla adesea atunci cand suferi de alergii.

3.Purificator de aer

Ia in considerare utilizarea unui filtru de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA) pentru locuinta ta. Prin captarea substantelor iritante din aer, cum ar fi polenul, praful si parul de animale de companie, filtrele HEPA reduc alergenii din locuinta.

4.Acupunctura

Mai multe studii de specialitate efectuate in anul 2015 au concluzionat ca acupunctura are rezultate pozitive atat pentru rinita alergica sezoniera, cat si pentru cea perena .

5.Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale pentru alergii actioneaza prin reducerea inflamatiei si imbunatatirea detoxifierii bacteriilor daunatoare, parazitilor, microorganismelor si toxinelor care pot declansa atacuri.

  • Ulei esential de menta: un studiu din 1998 a aratat ca tratamentul cu ulei esential de menta a avut suficiente efecte antiinflamatorii care au redus simptomele astmului bronsic si ale rinitei alergice. Uleiurile esentiale pot fi difuzate in aer, dar trebuie diluate intr-un ulei purtator daca sunt aplicate local.
  • Ulei esential de tamaie: un studiu din 2016 a aratat ca uleiul de tamaie poate ajuta impotriva rinitei alergice perene. Il poti dilua intr-un ulei purtator (ulei de masline, de cocos etc.) si sa te dai cu el in spatele urechilor sau sa folosesti inhalarea prin difuzarea lui in aer.

6.Ceaiuri din plante medicinale

  • Ceai de menta: acesta ajuta la ameliorarea congestiei, vindeca tusea si problemele legate de sinusuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiurile esentiale ale ceaiului de menta sunt decongestionante, eliminand mucusul si acumularea din tractul respirator, dar si unii dintre iritantii care s-au prinsi acolo.
  • Ceai de musetel: cei care nu au antecedente de raspunsuri alergice la ambrozie pot consuma 2-3 cani de musetel pentru a preveni alergiile. Acesta are efect antihistaminic natural.
  • Ceai de cimbru: acesta este util in tratarea congestiei. Poate fi folosit in cazul nasului infundat, tuse si infectii ale sinusurilor. Bea cate o cana de ceai in fiecare zi.
  • Ceai verde: acest ceai are efect antihistaminic. Cercetatorii japonezi au gasit in ceaiul verde un compus numit epigalocatechina metilata galat, care joaca un rol vital in lupta impotriva lacrimilor, stranutului si tusei – simptomele de baza ale alergiilor. Asadar, bea cate 1-2 cani de ceai pe zi, indulcit cu miere.
  • Ceai de ghimbir: acesta este foarte bun ca decongestionant si antihistaminic. Are un efect direct asupra proceselor antiinflamatorii, deoarece joaca un rol esential in dominarea factorului de activare a trombocitelor.

7.Miere

Consumul zilnic de miere poate ajuta la controlul alergiilor sezoniere. O singura lingura de miere pe zi va ajuta corpul sa dezvolte o toleranta la polenul local care curge groaznic pe sinusuri. De exemplu, cercetatorii implicati intr-un studiu publicat in Arhivele Internationale de Alergie si Imunologie au descoperit ca pacientii care luau miere „au raportat un scor total de simptome cu 60% mai mic, de doua ori mai multe zile asimptomatice si cu 70% mai putine zile cu simptome severe. De asemenea, au folosit cu 50% mai putine antihistaminice in comparatie cu grupul de control care a luat medicamente conventionale.

8.Suc de lamaie

Acesta este poate cel mai bun remediu de casa pentru orice tip de alergie. Este indicat sa bei un pahar de apa calda, amestecata cu miere si suc de lamaie, timp de cateva luni, mai ales in sezonul alergiilor, pentru a preveni ca efectele alergiilor.

9.Ovaz

Ovazul este eficient in cazul alergiilor externe (ex: urticarie). Adauga o cana de apa clocotita la aproximativ o lingura de fulgi de ovaz si lasa la infuzat 30 de minute, apoi strecoara si aplica pasta pe zona cu probleme. De asemenea, intepaturile de insecte pot fi ameliorate in acest mod. Daca preferi o cantitate mai mare pentru ameliorarea intregului corp, amesteca fulgi de ovaz cu apa de baie.

10.Dieta alimentara

Consumati fructe proaspete, legume, seminte si nuci care sunt de natura non-alergenice. Acestea te vor mentine sanatos si in forma si vor oferi corpului puterea de a lupta impotriva oricaror alte alergii de care ai putea suferi.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole