A trata o raceala in ziua de azi poate fi extrem de dificil. Tratamentul medicamentos este destul de costisitor, iar unii experti sunt de parere ca astfel de tratamente pot fi periculoase, in special pentru copii, deoarece pot afecta ficatul. Din fericire, natura ne-a pus la dispozitie tot felul de remedii, de plante medicinale pentru raceala.
In acest articol, va vom arata cateva dintre plantele cu efect antitusiv, expectorant, antispasmodic, antiseptic si descongestionant ale căilor respiratorii.
1.Plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala – Ciubotica cucului
Un ceai din ciubotica cucului are un puternic efect expectorant, antiseptic, antibiotic, antifungic, sedativ, fluidifiant al secretiilor bronhice, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, emolient, usor diuretic. De asemenea, produsul medicinal obtinut din florile acestei plante actioneaza ca antioxidant, antiinflamator si antispasmodic.
Produsele vegetale se folosesc ca adjuvante in inflamatii ale cailor respiratorii (bronsite acute sau cronice), tuse de diverse etiologii, rinita, rinosinuzita, pneumonie, gripa, guturai. Infuzia se realizeaza din 1 lingurita de flori la 250 ml apa clocotita, se lasa acoperit 15 minute.
Atentie, in doze mari, preparatele din ciubotica cucului pot avea si efecte secundare si anume tulburari gastrice, greata, voma, relateaza Dr. Alin Scarlat “Bazele Fitoterapiei”.
2.Plante medicinale pentru raceala – Eucalipt
Aceasta planta se aseamana foarte mult cu proprietatile din Ciubotica cucului, insa are si un efect puternic antiseptic in afectiunile plamanului, raceala si gat inflamat si dureros, fiind utilizat cu succes in tratarea bronsitei. Poate fi utilizat sub forma de bai de vapori sau frictiuni pectorale pentru astm bronsic si alte afectiuni respiratorii.
Se mai foloseste pentru combaterea tusei convulsive, a rinitei, a infectiilor respiratorii sub forma de inhalatii cu ulei volatil. 10 picaturi de ulei adaugat in putina apa fierbinte. Atentie, nu se administreaza pe cale orala doze mari de ulei volatil, deoarece determina disfunctii grastrointestinale, hipotensiune, hipotermie, stari confuzionale, fenomene epileptice (datorate eucaliptolului), iritatii renale.
3.Plante medicinale pentru raceala – Iedera
Extractul de iedera are si efecte antiinflamatoare si antispastice, relaxeaza musculatura bronsica si calmeaza tusea convulsiva. Se administreaza sub forma de sirop sau tinctura. Potrivit ghidurilor terapeutice, extractul uscat din frunze de iedera poate fi utilizat atat in formele acute de tuse, cat si in bolile inflamatorii bronsice cronice insotite de tuse. Acest medicament obtinut din iedera este bine tolerat si poate fi administrat atat copiilor (de la varste de sub 1 an) cat si adultilor.
4.Plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala – Isop
Dintre toate plantele care contin flavonoide, compusi antioxidanti, isopul are si un ulei esential denumit borneol, cu proprietati antimicrobiene. Proprietatile antivirale si bactericide il fac un leac bun in cazul bolilor respiratorii (bronsite, astm, tuse, tuse convulsiva, raceala, gripa). Pentru imunitate, se recomanda o jumatate de lingurita rasa de pulbere de isop pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi, intr-o cura de 14 zile sau 2 cani/zi cu infuzie preparata dintr-o lingurita de flori uscate de isop si 250 ml de apa clocotita.
5.Plante medicinale pentru raceala – Podbal
Frunzele de podbal sunt utile in afectiunile aparatului respirator (emfizemul pulmonar, bronsita cronica, astmul bronsic, silicoza, raguseli). Se prepara o infuzie din 2 lingurite de frunze la 1 cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Pentru grabirea insanatosirii, ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de patlagina si cel de radacina de lemn-dulce.
6.Plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala – Roua cerului
Roua cerului poate fi folosit cu succes pentru a scapa de tuse. Se prepara o tinctura din planta uscata si maruntita peste care se toarna alcool, sa depaseasca cu 1 cm nivelul plantelor. Se macereaza 10 zile, se trecoara si se administreaza 10 picaturi de 3 ori pe zi la copii si 15-20 de picaturi de 3 ori pe zi la adulti.
7.Plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala – Toporasi
Florile si frunzele de toporasi contin cantitati mari de vitamina C, calciu si magneziu, avand o actiune expectoranta, antiinflamatoare si diuretica. Sunt indicate in raceli, bronsite, infectii urinare.
Este recomandat siropul de toporasi pentru a pastra toate proprietatile intacte. Acesta se prepara din 4 cani cu planta, 6 cani cu apa clocotita, 4 kg zahar. Florile se spala si se pun intr-o oala smaltuita sau din otel inoxidabil. Se toarna peste ele apa clocotita si se acopera. Se lasa sa stea 24 de ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara printr-un filtru de cafea si extrage cat mai mult lichid din ele. Se pune lichidul intr-un vas curat si se adauga pentru fiecare cana de lichid cate 2 cani si un sfert de zahar. Fierbe la bain-marie. Daca incepe sa clocoteasca, se ia vasul de pe foc si se lasa 5 minute sa se raceasca. Se pune din nu pe foc si se repeta pana cand zaharul se dizolva. Se consuma diluat in apa. De asemenea, se mai poate face ceai dintr-o lingurita de planta uscata (frunze si flori) lasata la infuzat timp de 10-15 minute.
8.Plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala – Unguras
Pe langa faptul ca lupta eficient cu raceala si te scapa de febra, ungurasul intareste si inima. De asemenea, aceasta planta este folosita cu succes in cazul tusei productive datorita, deoarece efectul sau expectorant declansaza reflexul de tuse si ajuta la eliminarea flegmei. Se face infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana de apa. Se beau cate 2-3 cani pe zi.
9.Plante medicinale pentru raceala – Brad
Siropul din muguri de brad este indicat in afectiunile respiratorii (bronsite, tuse, astm, TBC), in starile gripale sau raceala. Siropul de brad are efecte dezinfectante, calmante si ajuta la regenerarea tesuturilor lezate de infectii. Se administreaza cate 1 lingura/adult sau 1 lingurita/copil, dupa masa, de 3-4 ori pe zi, iar in cazul unei crize de tuse puteti sa luati o lingurita ori de cate ori este nevoie. De asemenea, siropul de brad este indicat si in tratarea afectiunilor laringelui si traheei. Astfel, se iau zilnic cate 6-10 lingurite de sirop de brad preparat la rece in miere.
10.Plante medicinale care ne ajuta sa pacalim raceala – Echinaceea
Echinaceea este considerata un adevarat „medicament universal”, datorita proprietatilor sale antivirale, fiind folosita atat in preventia, cat si in tratarea virozelor.
In urma studiilor de specialitate, s-a observat faptul ca echinaceea actioneaza destul de rapid, in maxim 3-4 zile aparand efectele de marire a capacitatii de aparare a organsimului in fata infectiilor.
Pulberea de echinaceea este foarte eficienta, fiind recomandata in caz de raceala, cand suferi de infectii in gat, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedeaza si infectii renale, a unor boli de piele de origine infectioasa sau chiar a unor tumori benigne. In aceste cazuri, se iau cate 3 lingurite pe zi de pulbere de echinaceea, pe stomacul gol (pulberea se tine sub limba, timp de 10 minute, dupa care se inghite cu apa), in cure de minimum 2 saptamani.
De asemenea, se poate opta si pentru o cura mai scurta daca folosesti tinctura de echinaceea. Se ia cate o lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol, timp de 10-14 zile, pentru prevenirea imbolnavirii, iar in cazul in care raceala s-a instalat deja, se iau pana la 4 lingurite pe zi sau se apeleaza la remedii mai puternice, ca de exemplu arnica, care are o puternica actiune antibiotica.
Cititi si:
Care este diferenta dintre gripa si raceala
Cum tratau bunicii nostri raceala. Leacuri vechi, dar eficiente
Cum poti scapa de raceala in mai putin de o saptamana
Topul celor mai bune ceaiuri anti-raceala
Frectia cu tuica. Remediul care pune raceala pe fuga
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: