23.1 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

10 beneficii ale zincului pe care e bine sa le cunosti

Beneficii ale zincului – Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corpul uman. Acesta este prezent in toate tesuturile corpului si este necesar pentru diviziunea celulara sanatoasa. In plus, acesta actioneaza ca un antioxidant in organism, lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.

Corpul uman nu poate produce zinc si nu il poate stoca in exces, ceea ce il face o parte importanta a dietei zilnice.

Zincul poate fi gasit in alimente bogate in proteine sau sub forma de suplimente. Se prezinta sub mai multe forme, inclusiv gluconat de zinc, acetat de zinc (pastile) si sulfat de zinc.

Doza recomandata

  • Copii 0–6 luni: 2 mg/zi
  • Copii 7–12 luni: 3 mg/zi
  • Copii 1–3 ani: 3 mg/zi
  • Copii 4–8 ani: 5 mg/zi
  • Copii 9 –13 ani: 8 mg/zi
  • Tineri cu varsta de 14 ani si peste: 9-11 mg/zi
  • Femei insarcinate si care alapteaza: 11-12 mg/zi

O deficienta de zinc poate duce la o serie de probleme de sanatate, ca de exemplu: imbolnaviri frecvente, oboseala cronica, probleme digestive, concentratie slaba, crestere intarziata si incapacitatea de a vindeca ranile.

Surse alimentare bogate in zinc:

Alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare si stridiile contin cel mai mult zinc, dar nu trebuie sa uitam nici de alimentele vegetale. Iata care sunt acestea:

  • nucile
  • fasolea
  • nautul (1 cana gatita= 2,5 mg zinc (31% din doza zilnica recomandata))
  • Caju (¼ cana= 1,9 mg zinc – 23%)
  • Seminte de dovleac (¼ de cana= 1,6 mg zinc)
  • Ciuperci (1 cana= 0,6 mg zinc)

!!! Persoanele care nu reusesc sa consume suficient zinc prin diete sau care nu o pot absorbi in mod corespunzator pot beneficia de suplimente de zinc. Pentru a maximiza absorbtia de zinc, cel mai bine este sa fie administrat cu cel putin una sau doua ore inainte sau dupa masa.  

Vezi si: Deficienta de zinc ne expune la infectii. Care sunt semnele carentei si cele mai bune alimente din care sa va luati acest mineral

Zincul – Beneficii pentru sanatate

1.Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar pentru a ajuta organismul sa reziste la infectii si sa lupte impotriva bolilor.

Zincul este important pentru un sistem imunitar sanatos. Acesta ajuta la combaterea racelii comune si a virusurilor gripei prin intarirea sistemului imunitar si reducerea perioadei de imbolnavire cu infectii de raceala si gripa. In plus, zincul ajuta la activarea limfocitelor T (celulele T) din organism. Celulele T ajuta in doua moduri: controleaza si regleaza raspunsurile imune si ataca celulele infectate. In plus, lipsa de zinc poate creste riscul de pneumonie si anumite infectii la copii si varstnici.

Totodata, zincul ajuta la reducerea severitatii infectiilor tractului respirator, inclusiv raceala, gripa, sinuzita, pneumonia si Covid-19. O revizuire recenta a 28 de studii clinice publicate in British Medical Journal (BMJ) a evidentiat ca suplimentele de zinc pot preveni simptomele si pot reduce durata infectiilor tractului respirator.

2.Ajuta la reducerea inflamatiei prin scaderea stresului oxidativ in celule si tesuturi, ceea ce duce la inflamatie cronica.

Inflamatia este o cauza potentiala a multor afectiuni, cum ar fi artrita si ateroscleroza, dar un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca zincul poate avea un efect protector asupra unor astfel de boli. Functioneaza ca un antioxidant si un agent antiinflamator.

3.Poate ajuta la echilibrarea hormonilor

Zincul sustine productia normala de hormoni, inclusiv prin cresterea testosteronului in mod natural si poate promova astfel sanatatea reproductiva atat la barbati, cat si la femei. Prin urmare, iti poti reduce riscul de a avea probleme cu menstruatia, schimbarile de dispozitie, menopauza precoce, infertilitatea si, eventual, chiar anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul ovarian, de col uterin si de endometru) cu ajutorul acestui mineral.

4.Ajuta la reglarea glicemiei, care este importanta pentru bolnavii de diabet

Acest mineral este necesar pentru a echilibra majoritatea hormonilor, inclusiv insulina, principalul hormon implicat in reglarea zaharului din sange.

Dupa cum explica un rezumat din 2020, zincul „regleaza receptorii de insulina, prelungeste actiunea insulinei si promoveaza profilurile lipidice sanatoase… Metabolismul anormal al zincului si al cuprului pare sa insoteasca si poate provoca, de asemenea, complicatii ale diabetului”.

6.Poate ajuta la prevenirea diareei

Deficitul de zinc este legat de probleme digestive cronice si boli diareice. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca suplimentarea cu zinc poate fi eficienta atat in ​​profilaxie, cat si ca remediu pentru diareea acuta.

7.Ajuta la mentinerea sanatatii inimii prin sprijinirea vaselor de sange

Zincul este necesar pentru mentinerea sanatatii celulelor din sistemul cardiovascular, reducand in acelasi timp inflamatia si stresul oxidativ. De asemenea, zincul ajuta la sanatatea inimii prin sustinerea circulatiei sanatoase, deoarece ajuta la hipertensiunea arteriala si la nivelul colesterolului din arterele infundate sau deteriorate.

8.Sprijina fertilitatea

Studiile arata ca zincul joaca un rol important in fertilitate prin reglarea nivelului de testosteron seric la barbati si imbunatatind calitatea si motilitatea spermei. De exemplu, intr-un studiu realizat de Departamentul de Medicina Interna de la Universitatea Wayne, dupa 20 de saptamani de restrictie cu zinc, pacientii cu suplimente de zinc au crescut efectiv testosteronul seric la majoritatea barbatilor. In plus, zincul este benefic si pentru fertilitatea femeilor, deoarece nivelurile adecvate sunt necesare in timpul procesului de crestere a oualor unei femele, altfel ouale nu se pot maturiza corespunzator si ovulatia are de suferit.

9.Ajuta la cresterea si repararea muschilor

Acest mineral special este implicat in diviziunea celulara normala si in cresterea celulelor, ceea ce inseamna ca ajuta la repararea si cresterea muschilor, facand posibil ca organismul sa se vindece singur si sa mentina puterea in sistemele musculare si osoase.

10.Are grija de piele, par si unghii

Zincul ajuta la mentinerea parului sanatos, la cresterea si mentinerea unghiilor puternice si, in plus, contribuie si la o piele sanatoasa, fiind un cofactor in producerea de colagen.

Zincul a fost folosit pentru a ajuta la tratarea acneei, deoarece reuseste sa vindece tesuturile deteriorate, reducand astfel timpul de vindecare a ranilor, taieturilor, ranilor si arsurilor.

Vezi si: Top 10 alimente vegetale bogate in fier – doza recomandata si beneficiile cheie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole