1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

10 beneficii ale consumului regulat de turmeric

Turmericul este cel mai cunoscut condiment din SUA si este parte componenta a pudrei de curry. Pe langa faptul ca este un condiment, turmericul este folosit in Asia ca tratament pentru numeroase afectiuni, datorita prorietatilor pe care le are. Acesta este considerat antiinflamator, antioxidant si se crede chiar ca poate fi folosit ca tratament impotriva cancerului.

Au fost realizate multe studii pentru a demonstra calitatile si beneficiile turmericului, iar in continuare veti vedea o lista cu 10 beneficii ale consumului de turmeric, dovedite stiintific.

1 – Are proprietati medicinale

Este folosit in India de mii de ani ca planta medicinala datorita compusilor sai. Principalul ingredient activ este curcumina, care are efecte aniinflamatorii puternice si este un antioxidant la fel de puternic. Chiar daca are un continut mic de curcumina, undeva la 3% din greutatea de turmeric, aceasta este solubila in grasimi si poate fi consumata in timpul meselor grase.

2 – Curcumina este un antiinflmator natural

Asa cum am mentionat, principalul compus al turmericului este un antiinflamator natural, puternic. Ajuta organismul sa lupte impotriva factorilor de mediu externi si la vindecarea ranilor. Fara ajutorul unui antiinflamator, organismul poate fi foarte usor invadat de bacterii. Este un antiinflamator putiernic si are capacitatea sa actioneze ca un medicament. De exemplu, poate bloca NF-kB, o molecula din cauza careia pot aparea inflamatii in organism si care duce la aparitia unor boli cronice.

3 – Turmericul poate creste numarul de antioxidanti din organism

Imbatranirea si aparitia unor boli se pare ca pot fi cauzate de daunele oxidative, motiv pentru care organismul are nevoie de un plus de antioxidanti. Acestia au capacitatea de a proteja organismul de radicaii liberi, iar turmericul poate face acest lucru datorita structurii sale chimice. Turmericul blocheaza radicalii liberi si stimuleaza proprietatile de aparare ale antioxidantilor din organism.

4 – Curcumina poate creste nivelul hormonului de la nivelul creierului

Cunoscut si sub de numirea de BDNF, hormonul neurotrofic derivat din creier care inregistreaz ai scadere, poate duce la aparitia a numeroase afectiuni cerebrale, cum ar fi Alzheimer sau depresia. Curcumina poate creste nivelul acestui hormon, motiv pentru care aceste afectiuni pot fi intarziate. De asemenea, imbunatateste memoria si capacitatea de utilizare a creierului.

5 – Scade riscul bolilor cardiace

Curcumina ajuta la inversarea procesului de aparitie a bolilor de inima, prin imbunatatirea functiei endoteliale, legat de mucoasa vaselor de sange. Aceasta functie este responsabila pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru coagularea sangelui. Curcumina ajuta la imbunatatirea cestor functii si la reducerea inflamatiilor si a oxidarii, care joaca un rol important in cazul bolilor de inima.

6 – Turmericul ajuta la prevenirea si la tratarea cancerului

S-a demonstrat ca turmericul afecteaza crestestea si dezvoltarea cancerului la nivel molecular, contribuind si la moartea celulelor canceroase. De asemenea, ar capacitatea de a inhiba tumorile. Exista dovezi ca poate preveni aparitia cancerului ce poate aparea la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.

7 – Poate preveni boala Alzheimer

Este cea mai raspandita boala neurodegenerativa din lume si principala cauza a dementei, dar nu exista un tratament pentru aceasta. De aceea, accentul trebuie sa cada pe prevenirea bolii. Boala Alzheimer apare din cauza inflamatiilor si a deteriorarii oxidative, motiv pentru care turmericul poate ajuta deoarece are efecte asupra ambelor. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au o acumulare de incarcaturi proteice, iar curcumina le poate curata.

8 – Poate imbunatati simptomele de artrita

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, curcumina poate ajuta la ameliorarea simptomelor de artrita, fiind mai eficienta chiar si decat medicamentele. Pacientii care au folosit curcumina au prezentat imbunatatiri la nivelul afectiunii.

9 – Amelioreaza semnele depresiei

Curcumina s-a dovedit a fi un bun antidepresiv deoarece poate creste nivelul de BDNF si poate stimula serotonina si dopamina, care sunt neurotransmitatorii creierului. Exista numeroase suplimente ce contin turmeric, cum ar fi Rhodiola 3/1 Zen Forte, prin care se reduc semnele de nervozitate si de anxietate.

10 – Curcumina este un bun supliment impotriva imbatranirii

Imbatranirea organismului este datorata oxidarii si inflamatiilor, motiv pentru care consumul regulat de turmeric poate incetini semnele de imbatranire. In plus, in momentul in care ajuta la prevenirea anumitor boli, cum ar fi cele cronice, curcumina sustine in acelasi timp longevitatea organismului.

Beneficiile consumului regulat de turmeric vin in special din compusul sau numit curcumina. Acesta sustine organismul si il ajuta sa previna numeroase afectiuni, dar si sa le trateze.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole